Ερώτηση του βουλευτή στον υπουργό για τα σκουπίδια

Ερωτήσεις του βουλευτή σε υπουργούς για τα σκουπίδια

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΒΒΑΔΑΣ

Βουλευτής Ν. Λευκάδας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αθήνα 5 Νοεμβρίου  2018

 

Μετρήσεις για την ποιότητα του αέρα  στη Λευκάδα λόγω της χωματερής

 ζητεί ο βουλευτής Θανάσης Καββαδάς από τον υπ. Περιβάλλοντος

 

Τη διενέργεια μετρήσεων προκειμένου να διαπιστωθεί η ποιότητα του αέρα στη Λευκάδα από τη χωματερή της πόλης και τις φωτιές που κατά καιρούς ξεσπούν σε αυτή, ζητεί ο βουλευτής Θανάσης Καββαδάς με ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο βουλευτής επισημαίνει στον υπουργό τους κινδύνους που συνιστούν για τη δημόσια υγεία οι τοξικές ουσίες που απελευθερώνονται από τη χωματερή εξηγώντας  ότι, ο χώρος απόθεσης σκουπιδιών βρίσκεται στην περιοχή Αλυκιές «σε απόσταση αναπνοής» από την πόλη της Λευκάδας, ενώ πολύ κοντά στη χωματερή βρίσκονται σχολικά συγκροτήματα, κατοικίες και καταυλισμός Ρομά.

Ο κ. Καββαδάς αναφερόμενος στην πρόσφατη πυρκαγιά που ξέσπασε στη χωματερή Λευκάδας στις 29 Οκτωβρίου, σημειώνει ότι λόγω των εκλυόμενων αερίων, της έντονης δυσοσμίας και γενικότερα της αφόρητης κατάστασης που έχει πλέον διαμορφωθεί,  επικρατεί μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία στους κατοίκους. Μάλιστα λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιράς τα παρακείμενα σχολεία έμειναν κλειστά στις 2 Νοεμβρίου 2018,  ενώ μαθητές  πραγματοποίησαν πορεία στο Δημαρχείο διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση.

Ο κ. Καββαδάς ζητά παράλληλα από τον υπουργό να ερευνηθούν οι  επιπτώσεις και στο φυσικό περιβάλλον, τον υδροφόρο ορίζοντα και τα θαλάσσια ύδατα, από την παράταση λειτουργίας της ανεξέλεγκτης χωματερής στη Λευκάδα.

Ο βουλευτής κρίνει απαραίτητες τις ενέργειες αυτές καθώς, όπως επισημαίνει στον υπουργό, το πρόβλημα των σκουπιδιών δεν φαίνεται να λύνεται άμεσα στη Λευκάδα, λόγω καθυστερήσεων στις διαδικασίες για τη λειτουργία του δεματοποιητή και λόγω αντίστοιχων καθυστερήσεων στη δημιουργία Μονάδα Προεπεξεργασίας Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης  (ΜΟ.Π.Α.Κ.) των απορριμμάτων.

 

Συγκεκριμένα ο κ. Καββαδάς ερωτά τον υπουργό:

 

  1. Έχουν πραγματοποιηθεί μετρήσεις ποιότητας αέρα κατά τη διάρκεια συμβάντων ανάφλεξης στο χώρο της χωματερής στη Λευκάδα; Εάν ναι, ποια τα αποτελέσματα; Εάν όχι για ποιο λόγο δεν έχει ενεργοποιηθεί η Πολιτεία ώστε να εκκινήσει η διαδικασία, μετρήσεων;
  2. Έχουν ερευνηθεί οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον από την παράταση λειτουργίας της ανεξέλεγκτης χωματερής στη Λευκάδα; Υπάρχει ανάλογη μελέτη επιπτώσεων για τον υδροφόρο ορίζοντα και την ποιότητα των θαλασσίων υδάτων; Έχει υπάρξει εδαφολογική εξέταση ώστε με βεβαιότητα να μπορούν μικροκαλλιεργητές να καλλιεργούν τα προϊόντα τους χωρίς κίνδυνο για την υγεία τους και την υγεία όσων καταναλώνουν αυτά τα προϊόντα;
  3. Σκοπεύει το υπουργείο σας να παρέμβει και να ερευνήσει ποια είναι η πραγματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λευκάδα ώστε να προστατευτεί η υγεία των πολιτών και ο φυσικός πλούτος, αλλά και να δοθεί μια οριστική και σύντομη λύση στο πρόβλημα.

 


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του βουλευτή Λευκάδας κ. Αθανασίου Καββαδά προς τον αρμόδιο υπουργό:

 

Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2018

 

        Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

                    κ. Γ. Σταθάκη

  

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Θέμα: Πιθανός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τη χωματερή στην πόλη της Λευκάδας

Το Δευτέρα 29 Οκτωβρίου ξέσπασε για ακόμα μια φορά πυρκαγιά στη χωματερή της Λευκάδας, η οποία βρίσκεται στην άκρη της πόλης, στην περιοχή των Αλυκών. Υπογραμμίζεται  ότι κοντά στη χωματερή υπάρχουν σχολεία και κατοικίες, καθώς και καταυλισμός Ρομά, ενώ η πόλη της Λευκάδας είναι σε απόσταση αναπνοής. Κάθε φορά που τα σκουπίδια αναφλέγονται εκλύονται τοξικές ουσίες στην ατμόσφαιρα που πιθανώς θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των συνανθρώπων μας, δημιουργώντας παράλληλα ανυπολόγιστη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον, τις συνέπειες της οποίας ακόμη δεν γνωρίζουμε.

Επιπροσθέτως, το πρόβλημα των σκουπιδιών φαίνεται ότι δεν βαίνει προς άμεση λύση, καθώς ο πρόσφατα αποκτηθείς δεματοποιητής βρίσκεται εκτός λειτουργίας, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου ο οποίος και θα αναλάβει τις αντίστοιχες εργασίας. Εκτός των άλλων η προβλεπόμενη Μονάδα Προεπεξεργασίας Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης  (ΜΟ.Π.Α.Κ.) των απορριμμάτων παραμένει στα χαρτιά και το μόνο που ακούμε είναι υποσχέσεις ότι θα ολοκληρωθεί, ενώ δεν έχει καν ξεκινήσει ούτε ως προκήρυξη έργου.

 

Σημειώνεται ότι στο νησί υπάρχει μεγάλη αναστάτωση και η ανησυχία του κόσμου έχει κλιμακωθεί λόγω των εκλυόμενων αερίων και σωματιδίων από τη φωτιά, της έντονης δυσοσμίας των σκουπιδιών και γενικότερα της αφόρητης κατάστασης που έχει πλέον διαμορφωθεί. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι μαθητές των παρακείμενων σχολείων έχουν πραγματοποιήσει πορεία διαμαρτυρίας στο δημαρχείο, ενώ την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου μαθητές, σύλλογοι γονέων και καθηγητές έθεσαν το ζήτημα μετ΄ επιστάσεως στη δημοτική αρχή σε συνάντηση μαζί της και την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018 τα παρακείμενα σχολεία έκλεισαν λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 

  1. Έχουν πραγματοποιηθεί μετρήσεις ποιότητας αέρα κατά τη διάρκεια συμβάντων ανάφλεξης στο χώρο της χωματερής στη Λευκάδα; Εάν ναι, ποια τα αποτελέσματα; Εάν όχι για ποιο λόγο δεν έχει ενεργοποιηθεί η Πολιτεία ώστε να εκκινήσει η διαδικασία ,μετρήσεων;

 

  1. Έχουν ερευνηθεί οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον από την παράταση λειτουργίας της ανεξέλεγκτης χωματερής στη Λευκάδα; Υπάρχει ανάλογη μελέτη επιπτώσεων για τον υδροφόρο ορίζοντα και την ποιότητα των θαλασσίων υδάτων; Έχει υπάρξει εδαφολογική εξέταση ώστε με βεβαιότητα να μπορούν μικροκαλλιεργητές να καλλιεργούν τα προϊόντα τους χωρίς κίνδυνο για την υγεία τους και την υγεία όσων καταναλώνουν αυτά τα προϊόντα;

 

  1. Σκοπεύει το υπουργείο σας να παρέμβει και να ερευνήσει ποια είναι η πραγματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λευκάδα ώστε να προστατευτεί η υγεία των πολιτών και ο φυσικός πλούτος, αλλά και να δοθεί μια οριστική και σύντομη λύση στο πρόβλημα.

 

    Με εκτίμηση,

        

 

                                                                                              Αθανάσιος Ι. Καββαδάς

                                                                                 Βουλευτής Ν. Λευκάδας

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *