Παράσταση σε Εισαγγελέα και παράπονα στο Δήμαρχο έκαναν οι ορεινοί για τα ανεπιτήρητα

Μακρύς φαίνεται πως θα είναι ο δρόμος (και η ταλαιπωρεία) των κατοίκων απ΄τα ανεπιτήρητα…

-Εντείνεται το πρόβλημα με τα ανεπιτήρητα ζώα στα ορεινά χωριά, ενώ οι αγανακτισμένοι κάτοικοι που πλήττονται  όλο και περισσότερο, προσανατολίζονται σε πιο δυναμικές αντιδράσεις, μετά την αδυναμία ουσιαστικής παρέμβασης και λύσης που εισέπραξαν.

– Είναι ορατός ο κίνδυνος ανεξέλεγκτων καταστάσεων…

Όπως είχε προαναγγελθεί, οι κάτοικοι της ορεινής κυρίως Λευκάδας, προέβησαν την Παρασκευή το πρωί σε παράσταση στον κ. Αντεισαγγελέα Λευκάδας, σχετικά με το πρόβλημα των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, που περιφέρονται αδέσποτα σε κτήματα και χωριά, καταστρέφοντας περιουσίες και τρομοκρατώντας τους κατοίκους! Το κακό βλέπετε έχει παραγίνει αφού όχι μόνο αυξήθηκαν υπέρμετρα τα βοοειδή που ήταν το αρχικό πρόβλημα, αλλά τώρα στο κάδρο έχουν μπει και τα αιγοπρόβατα, όπως καταγγέλθηκε από μέλος της συντονιστικής επιτροπής, που ήρθαν για να ολοκληρώσουν την καταστροφή σε ότι έχει απομείνει.

Έτσι πάνω από εκατό πρέπει να ήταν οι κάτοικοι των χωριών του ορεινού όγκου, αλλά και της Νικιάνας, που κατέκλυσαν τους χώρους της εισόδου του Δικαστικού Μεγάρου, του διαδρόμου που βρίσκονται τα γραφεία των κ.κ. Εισαγγελέα και Αντεισαγγελέα και του προαύλιου χώρου των Δικαστηρίων, καθόσον χρόνο η συντονιστική τους επιτροπή βρίσκονταν μέσα στο γραφείο του κ. Αντεισαγγελέα εκθέτοντας την κατάσταση και προσπαθώντας να βρει άμεση λύση στο φλέγον πρόβλημά τους.

Δυστυχώς το αποτέλεσμα και αυτής της παράστασης ήταν το γνωστό κι από προηγούμενες επισκέψεις: Το νομικό πλαίσιο που ορίζει τις ενέργειες αυτού του προβλήματος, δεν επιτρέπει την δραστική παρέμβαση του εισαγγελικού λειτουργού, παρά μόνο εφόσον υπάρξει επικίνδυνη εξέλιξη με θάνατο ή τραυματισμό ανθρώπου.

Όταν η επιτροπή μετέφερε στους αγανακτισμένους συγκεντρωμένους το αποτέλεσμα της παράστασης, όπως ήταν φυσικό, ακούστηκαν διάφορες προτάσεις.  Παραβλέποντας τις πιο …εξτρεμιστικές, θα πούμε τις δυο σοβαρότερες: Οι ψυχραιμότεροι -που ήταν και οι περισσότεροι- πρότειναν να αποτανθούν άμεσα στον δήμαρχο, ο οποίος άλλωστε και είναι ο μοναδικός αρμόδιος για να λύσει το πρόβλημα. Κάποιες άλλες, πιο μεμονωμένες φωνές, πρότειναν να μεταφερθούν άμεσα οι συγκεντρωμένοι στην πλωτή γέφυρα και να την κλείσουν! Επικράτησε η πρώτη άποψη και ο συγκεντρωμένος κόσμος προχώρησε με τα πόδια προς το Διοικητήριο.

Προβληματισμός περί του πρακτέου μετά την εισαγγελική απάντηση…

Φθάνοντας εκεί, αρκετά λιγότεροι βέβαια, βρήκαν μια υπολογίσιμη αστυνομική δύναμη 5-6 ανδρών στην είσοδο, η οποία και επέτρεψε  την είσοδο στο Διοικητήριο μόνο σε μια ολιγομελή επιτροπή, προκειμένου να μιλήσει στον δήμαρχο! Οι υπόλοιποι υποχρεώθηκαν να περιμένουν έξω, όπως έξω υποχρεώθηκαν να μείνουν κι εκείνοι που έρχονταν για άλλες, άσχετες υποθέσεις τους, όπως π.χ. για να πληρώσουν το νερό του σπιτιού τους!

Αφούν απέβη κι εδώ άκαρπη η συνομιλία της επιτροπής και τα μέλη της ήρθαν έξω και ενημέρωναν σχετικά τους αγανακτισμένους (και αποκλεισμένους κατοίκους), φαίνεται πως η δημοτική Αρχή επιτέλους κατάλαβε πως με αυτό τον τρόπο (του αποκλεισμού) εξεγείρει αχρείαστα τα πνεύματα, οπότε με επικεφαλής τον δήμαρχο ήρθε στην έξοδο και ζήτησε απ΄την αστυνομία να τους αφήσει να περάσουν μέσα στον χώρο του ισογείου, έξω απ΄ την αίθουσα των συμβουλίων. Εκεί λοιπόν, “ταμπουρωμένοι” πίσω από ένα γραφείο ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι Νικητάκης και Περδικάρης κι ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γρηγόρης Γκογκάκης, δέχτηκαν να ακούσουν τους πληγέντες και να συζητήσουν μαζί τος το πρόβλημα.

Την πρώτη “επίθεση” ο δήμαρχος την δέχτηκα από κάτοικο των ορεινών οικισμών, ο οποίος του θύμισε πολύ συγκεκριμένη την προεκλογική δέσμευσή του πως το πρόβλημα με τα ανεπιτήρητα -που υπήρχε από τότε αλλά μικρότερο- θα το λύσει αμέσως μετά την εκλογή του. Ο αιρετός αρνήθηκε πως υποσχέθηκε τέτοιο πράγμα και υποστήριξε πως δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει να το λύσει, πράγμα που το κάνει. Ο δημότης απέμεινε πως υποχέθηκε και μάλιστα με σαφήνεια άμεση λύση κι ο καθένας ας επιλέξει ποιον απ΄ τους δυο θα πιστέψει…

Ο δήμαρχος πάντως εκεί ήταν απολύτως ο εαυτός του: Ήταν ο πιο κατάλληλος δηλαδή για να παρουσιάσει όλες τις δυσκολίες και όλα τα εμπόδια στην αντιμετώπιση της -κάθε- κατάστασης, (επικαλούμενος την γραφειοκρατεία, το αναποτελεσματικό νομικό πλαίσιο, την μη προσέλευση ενδιαφερομένου, την έλλειψη προσωπικού, τον …Χατζηπετρή που φταίει κ.λ.π. κ.λ.π.) και ο πλέον ακατάλληλος για να λύσει το οποιοδήποτε πρόβλημα…

Ο καθ΄ύλην αρμόδιος αντιδήμαρχος Νικητάκης που επεχείρησε να συνδράμει τον δήμαρχο κινήθηκε στο ίδιο πνεύμα και στο ίδιο πλαίσιο μαζί του, οπότε ουδεμία λύση φάνηκε στον ορίζοντα. Φάνηκαν όμως κάποια σπουδαία συμβάντα που καταγγέλθηκαν από την επιτροπή δημοσίως, ότι όπως πέρα από κάθε αμφιβολία αποδείχτηκε, συγκεκριμένο μέλος της δημοτικής αρχής ειδοποίησε -τουλάχιστον σε μια περίπτωση- τον ιδιοκτήτη κτηνοτρόφο, για το πρόσωπο που τον πληροφόρησε για τα βοοειδή. Και πέρα απ΄το απαράδεκτο αυτής καθ΄ εαυτής της  συγκεκριμένης ενέργειας, φάνηκε τώρα να  ερμηνεύεται γιατί σε περιπτώσεις μάντρωσης αριθμού ανεπιτήρητων ζώων, μυστηριωδώς εμφανίζονταν άμεσα ο ιδιοκτήτης, δήλωνε την ιδιότητά του και τα έπαιρνε, όπως δικαιούται εκ του νόμου, για να τα αφήσει ξανά ελεύθερα λίγο παρακάτω… Η καταγγελία αυτή εμφανώς τάραξε τον δήμαρχο, ο οποίος προσπάθησε να την παρακάμψει και να οδηγήσει την κουβέντα πίσω στις γνωστές δυσκολίες που υπάρχουν, της μη προσέλευσης ενδιαφερομένου σταυλιστή παρά την προκήρυξη κ.λ.π.

Όμως η πρώην δήμαρχος Καρυάς Σεβαστή, τον έφερε ξανά σε δεινή θέση, όταν κραδαίνοντας τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβολίου από συνεδρίαση του Οκτωβρίου του 2016 που είχε συζητηθεί το πρόβλημα των ανεπιτήρητων, του θύμισε – διαβάζοντας μάλιστα τις σχετικές περικοπές των πρακτικών- τις σαφέστατες δεσμεύσεις του πως το πρόβλημα θα είχε λυθεί σε μια εβδομάδα ή το πολύ πριν βγει το 2016. Και του θύμισε πως ήδη μπαίνουμε στον 4ο του 2017, χωρίς να έχει γίνει απολύτως τίποτε. Η πρώην δήμαρχος τον κατηγόρησε επίσης πως με τις προκηρύξεις του για την εξεύρεση σταυλιστή με αποστολή να μαζέψει και να σταυλίσει τα ανεπιτήρητα, απευθύνεται κυρίως στους ξένους υποψήφιους  αποκλείοντας περίπου τους Λευκαδίτες, αφού μιλάει για μπόνους μόλις αυτός μπει εντός των ορίων του δήμου…

Το σοβαρότερο όμως που του καταλόγισε η Σεβαστή και το οποίο μάλλον είναι και ενδεικτικό της εξέλιξης που φαίνεται πως θα ακολουθήσει η υπόθεση στις δικαστικές αίθουσες, είναι ότι δεν συμμορφώθηκε με την εντολή του Δημοτικού Συμβουλίου (του Οκτωβρίου 2016), όπως είχε την υποχρέωση.

Κάπου εκεί διαλύθηκε η συγκέντρωση, η οποία μετά την μεγάλη μείωση του όγκου της κατά την διαδρομή απ΄τα Δικαστήρια στο Διοικητήριο, δεν έπαψε να φυλλορροεί και κατά την διάρκεια της συζήτησης με την δημοτική Αρχή. Πάντως πριν φύγουν οι συγκεντρωμένοι, ακούστηκαν κάποιες απειλές για κλείσιμο της Γέφυρας το Μεγάλο Σάββατο ή για δραστικές λύσεις αυτοδικίας, που όμως μάλλον ήταν ατομικές χωρίς να επιδοκιμάζονται ευρύτερα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *