Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ΄Αρτοκλασίας στην Αγία Κυριακή

αρχική

Γιορτάζει η Κυρά του βράχου Αγία Μεγαλομάρτυς Κυριακή σήμερα (Τρίτη 7-7-2015) και μαζί το ομώνυμο εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στην χάρη Της και βρίσκεται απέναντι ακριβώς απ΄το Νυδρί (αλλά ανήκει στην ενορία του Βλυχού Λευκάδας). Έτσι κατά την παραμονή της γιορτής της Αγίας (χθες), τελέστηκε εκεί με κάθε μεγαλοπρέπεια αλλά και κατάνυξη, ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ΄Αρτοκλασίας, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Λευκάδας και Ιθάκης κ. Θεοφίλου και ομάδας κληρικών της Ι. Μητροπόλεως.

2

“Πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν, οι δε εκζητούντες τον Κύριον, ουκ ελαττωθήτωσαν παντός αγαθού…”

5

Τα καραβάκια μεταφέρουν αδιάκοπα τους προσκυνητές απ΄το Νυδρί…

Από νωρίς το απόγευμα πηγαινοέρχονταν τα σκάφη απ΄το Νυδρί απέναντι, μεταφέροντας αδιάκοπα πιστούς που έρχονταν να προσκυνήσουν. Πολλοί απ΄αυτούς παρέμειναν στον Εσπερινό, ενώ άλλοι συνέχιζαν να καταφθάνουν αδιάκοπα μέχρι λίγο πριν απ΄τα μεσάνυχτα.

α1

Παρότι έχει νυχτώσει για τα καλά τα σκάφη με τους προσκυνητές συνεχίζουν να έρχονται

β2

Ο καπετάνιος αεικίνητος κι εξυπηρετικός στην σκάλα, ενώ οι μπρούτζινες πουλάδες στο στήθος του συναγωνίζονται σε αριθμό τα γαλόνια του…

β3

Πάντως τέτοια αρμαθιά από σκόρδα, είναι βέβαιο πως παρέχουν επαρκή προστασία απ΄το κακό μάτι…

Η οικονομική κρίση πάντως έκανε αισθητή την παρουσία της ακόμη και σ΄αυτό το τόσο δημοφιλές προσκύνημα και η κίνηση σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές ήταν αναμφίβολα μικρότερη… Παλιότερα βέβαια η μεταφορά γίνονταν απ΄τους πλοιοκτήτες δωρεάν, κάτι σαν τάμα και προσφορά ταυτόχρονα εκ μέρους τους στην Κυρούλα, όμως τα τελευταία χρόνια (και φέτος), λόγω της κρίσης μάλλον, τάματα και προσφορές ξεχάστηκαν κι η μεταφορά αλέ-ρετούρ κοστίζει ένα δίευρο…

Πληροφορούμε όσους αγαπούν τα πανηγύρια και την νυχτερινή διασκέδαση ότι όπως την παραμονή (χθες), θα υπάρχει και σήμερα (Τρίτη) γλέντι στην ψησταριά “Θράκα” στο Βλυχό, με δημοτικολαϊκή ορχήστρα, χορό και μεζέδες.

Και του χρόνου!

Ακολουθεί φωτορεπορτάζ απ΄ τον Εσπερινό, την Αρτοκλασία, τα καραβάκια και τους προσκυνητές:

(Πάνω νωρίς & κάτω αργότερα)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *