Η πρώτη προσέγγιση του κρουαζιεροπλοίου Seabourn Odyssey στο Νυδρί

αρχική

(Για μεγέθυνση κάνετε κλικ πάνω στις φωτογραφίες)

Ρεπορτάζ – φωτογραφίες: Ν. ΓΑΖΗΣ

-Οι φωτογραφίες με το χορευτικό του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Νυδριού είναι του Μάριου Γαζή

1

Οι βάρκες (με τους επιβάτες) πάνε κι έρχονται μεταξύ πλοίου και Νυδριού…

2

Και πριν απ΄όλα, στήθηκε το κιόσκι με καρέκλες κι αναψυκτικά…

κρουαζ. 1

Παραβολή κι αποβίβαση…

κρουαζ. 2

Προσέγγισε στην θαλάσσια περιοχή του Νυδριού Λευκάδας σήμερα το πρωί κι αγκυροβόλησε ανάμεσα από Μαδουρή, Σπάρτη και Ψαλιδάκι το κρουαζιερόπλοιο Seabourn Odyssey με 460 επιβάτες και 338 πλήρωμα.
Αυτή ήταν η 1η από τις 9 προγραμματισμένες προσεγγίσεις του συγκεκριμένου πλοίου για το 2015. Το πλοίο εκτελεί επταήμερη κρουαζιέρα ξεκινώντας απ΄ τον Πειραιά στις 9 Μαΐου, προσέγγισε στην Μονεμβάσια, στην συνέχεια στο Κατάκολο πριν να φθάσει σήμερα στο Νυδρί, απ΄ όπου πρόκειται ν΄ αναχωρήσει στις πέντε το απόγευμα για Κέρκυρα και να καταλήξει στην Βενετία στις 16 Μαΐου. Κάποιοι απ΄ τους επιβάτες του βέβαια κάνουν 14ήμερη κρουαζιέρα, έχοντας επιβιβαστεί μια εβδομάδα πριν (στις 2/5) στην Κωνσταντινούπολη και ταξιδεύοντας στην Ανατολική Μεσόγειο Ρόδο κ.λ.π. πριν να φθάσουν στον Πειραιά και να συνεχίσουν!

Το πλοίο που κατασκευάσθηκε στα Ιταλικά ναυπηγεία της Γένοβας από το 2007 μέχρι το 2009 φέρει σημαία Μπαχάμας και ανήκει σε μια απ΄ τις μεγαλύτερες εταιρείες κρουαζιεροπλοίων Αμερικανικών κυρίως συμφερόντων την Κάρνιβαλ Κορπορέησιον. Έχει μήκος σχεδόν 200 μέτρα, πλάτος 26 και βύθισμα 6,40 μέτρα και μέγιστη ταχύτητα 21 κόμβους. Έχει ολική χωρητικότητα 32.300 τόνους γκρος και διαθέτει 11 καταστρώματα εκ των οποίων τα 10 για τους επιβάτες. Διαθέτει 225 μεγάλες σουίτες πολυτελείας, όλες με ιδιωτική βεράντα στη θάλασσα προορισμένες να φιλοξενούν 450 επιβάτες, αριθμός που είναι δυνατόν ν΄ αυξηθεί (όπως σ΄ αυτό το ταξίδι, λόγω της παρουσίας παιδιών).

4

Τα κορίτσια του “Αλέξανδρου” Νυδριού εντυπωσίασαν τους επισκέπτες…

Κατά την υποδοχή των πρώτων επιβατών, οι οποίοι αποβιβάζονταν με τις λέμβους του πλοίου (τα λεγόμενα «τέντερς») στο λιμάνι βρέθηκαν εκτός των Λιμενικών, ο πρόεδρος κ. Σκιαδαρέσης και άνθρωποι του Επιμελητηρίου, ο τοπικός αντιδήμαρχος κ. Φίλιππας, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Νυδριού κ. Γαζής, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κα Ροντογιάννη, ο αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Βικέντιος, που ήταν κι ο μόνος που πλήρωσε (μεταφορικά και κυριολεκτικά) τη λέζα, καθώς και το χορευτικό του πολιτιστικού Συλλόγου Αλέξανδος Νυδριού το οποίο χόρεψε τοπικούς χορούς για τους επισκέπτες.

Πρώτοι αποβιβάστηκαν όσοι θα συμμετείχαν στις τρεις εκδρομές! δυο με λεωφορείο (μια για την Ι. Μονή Φανερωμένης και μια για την αρχαία Νικόπολη) και μια με το καίκι «Νικόλαος» για τον περίπλου του Σκορπιού και το Μεγανήσι (Σπήλια). Οι υπόλοιποι επιβάτες που ήταν και οι περισσότεροι, διασκορπίστηκαν στην αγορά και στις καφετέριες του Νυδριού.

5

Τελευταία βάρκα (για το πλοίο) στις 4:30 προειδοποιεί η πινακίδα…

6

Η (θαλάσσια) εκδρομή γύρισε απ΄το Μεγανήσι κι έπεσε συνωστισμός…

Οι επιβάτες μπαινόβγαιναν στο πλοίο με τις βάρκες που έκαναν όντως πυκνά δρομολόγια, ενώ η τελευταία βάρκα ήταν προγραμματισμένη ν΄ αναχωρήσει απ΄ την προβλήτα για το πλοίο στις 4:30 μ.μ.
Παρά την καλή προετοιμασία που υπήρξε από πλευράς τοπικών παραγόντων για την υποδοχή των πρώτων «θαλασσοτουριστών» της σεζόν, (οριοθέτηση με κάγκελα του χώρου απο-επιβίβασης, καλός καθαρισμός του, χορευτικό κ.λ.π.) δεν αποφεύχθηκαν λάθη και γκάφες που ήταν μάλλον αποτέλεσμα απειρίας για το πώς λειτουργούν αυτά τα πράγματα.

7

Η “νάρκη”- παγίδα για τους περαστικούς!

8

Το “ΝΙΚΟΛΑΟΣ” έκανε το ταξιδάκι του, αποβίβασε τους επισκέπτες κι εδώ καθαρίζεται…

9

Καλό σας ταξίδι και να μας ξανάρθετε…

Λάθος ήταν πως δεν πρόσεξαν μια περίεργη μεταλλική «νάρκη» αγνώστου σκοπιμότητας, που είναι φυτεμένη στο τσιμέντο της προβλήτας λίγα μόλις μέτρα απ΄ το σημείο αποβίβασης και πάνω στο διάβα των επιβατών. Το αποτέλεσμα ήταν να σκοντάψει ένας απ΄ αυτούς κατά την επιστροφή του στη βάρκα, ευτυχώς χωρίς συνέπειες! Το χειρότερο όμως ήταν άλλο: Κάποιοι τοπικοί «άρχοντες» -και δεν εννοώ απαραίτητα αυτούς που τελικά ήρθαν στο Νυδρί- σχεδίαζαν να επισκεφθούν το πλοίο, ονειρευόμενοι ποιος ξέρει τι είδους (δική τους) υποδοχή και μεγαλεία, χωρίς όμως να έχει προηγηθεί η επιβαλλόμενη διερευνητική διακριτική κρούση (μέσω του πράκτορα από μέρες πριν) με βολιδοσκόπηση των προθέσεων της άλλης πλευράς, όπως θα ήταν το λογικό κι όπως συνηθίζεται απ΄ τους ξένους κι ιδιαίτερα απ΄ τους τυπολάτρες Βρετανούς. Το αποτέλεσμα ήταν όταν σήμερα το πρωί ετέθη το αίτημα μέσω «υπηρεσιακών παραγόντων», οι αιτούντες να φάνε μια μεγαλοπρεπή πόρτα από τον Βρετανό πλοίαρχο, ο οποίος ήταν βέβαια αρνητικός!

Δίδαγμα: Η απειρία είναι μια συχνή, συνηθισμένη και πολύ φυσιολογική κατάσταση, γι αυτό και δεν θεωρείται μειονέκτημα. Η «ξερολίαση» όμως, που είναι ίδιον του έλληνα και δη του «άρχοντα», είναι κουσούρι απ΄ τα λίγα. Γι αυτό κι ο θυμόσοφος λαός έχει για την περίσταση τη γνωστή ατάκα: Καλά δεν ήξερες, αμ δεν ρώταγες;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *