Η παρουσίαση των Λεκατιανών και η συνέντευξη με τον δήμαρχό τους

ΑΡΧΙΚΗ

(Για μεγέθυνση κάνετε κλικ πάνω στις φωτογραφίες)

Είκοσι χρόνια δήμαρχος της Leucate είναι ο κ. Michel Py

κι ακόμη του απομένουν πέντε χρόνια θητείας!

Έγινε σήμερα (Παρασκευή 17-4-2015) στις 11:30 π.μ. στο φουαγιέ(!) του Πνευματικού Κέντρου η συνάντηση γνωριμίας με την αποστολή του αδελφοποιημένου δήμου Leucate της Νότιας Γαλλίας, που ως γνωστόν φιλοξενείται από τον Δήμο μας, σε ανταπόδοση της φιλοξενίας που παρείχαν οι Γάλλοι σε αντίστοιχη δική μας δημοτική αποστολή τον περασμένο Μάιο.
Μόνο που η οργάνωση της σημερινής αυτής εκδήλωσης ήταν τόσο τραγική, με αποτέλεσμα στην παρουσίαση του Γάλλου δημάρχου να παρευρίσκονται τρεις κι ο κούκος!

02

Τρεις κι ο κούκος ήταν που παρακολούθησαν την παρουσίαση…

Όμως ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά: Κατ’ αρχήν οι οργανωτές, προφανώς δεν υπολόγισαν πως ήταν μια εργάσιμη μέρα και ώρα κι έτσι δεν μερίμνησαν να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή παρουσία κόσμου, έστω από αιρετούς και υπαλλήλους. Δεύτερον βιάστηκαν να ξεκινήσει η παρουσίαση, λίγα μόλις λεπτά μετά τις έντεκα και μισή, λέτε και δεν ξέρουν την συνήθεια του Έλληνα να πηγαίνει παντού και πάντα καθυστερημένος. Και τρίτον και κυριότερο, η παρουσίαση έγινε την ώρα που η πλειοψηφία της γαλλικής αποστολής (που είναι τα μέλη της χορωδίας) έκαναν ακόμη πρόβα!

03

Ο δήμαρχος Λευκάδας παρουσιάζει τον Γάλλο συνάδελφό του…

04

Ο δήμαρχος Λεκάτ στην αντιφώνησή του

05

Το ακροατήριο αρχίζει να πυκνώνει…

Όταν βέβαια είκοσι λεπτά αργότερα -κι ενώ είχε ολοκληρωθεί η παρουσίαση και οι …τετριμμένες σε τέτοιες περιπτώσεις ομιλίες των δημάρχων (Λευκάδας και Λεκάτ)- ήρθαν οι καθυστερημένοι Έλληνες καθώς και οι Γάλλοι χορωδοί, η συνάθροιση απέκτησε αξιοπρεπή παρουσία…

10

Ο κόσμος πύκνωσε αρκετά όταν η παρουσίαση είχε τελειώσει…

06

Η Λεκάτ έχει εντυπωσιακές ομοιότητες με τη Λευκάδα, όπως βεβαιώνουν και οι φωτογραφίες…
Στον χώρο της εκδήλωσης υπήρχε μπουφές με κάποια αντιπροσωπευτικά εδέσματα της Λεκάτ, όπως τρία είδη κρασιών, τοπικά γλυκίσματα, διάφορα βουτήματα και κουλουράκια. Ακόμα κι εκεί όμως η ανοργανωσιά μας ήταν εμφανής, αφού κανένας δεν πρόβλεψε να τοποθετήσει ένα δοχείο απόρριψης υπολοίπων, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να περιφέρονται μ’ ένα πλαστικό κυπελάκι ή κάποια υπολείμματα γλυκού στο χέρι, χωρίς να έχουν που να τα εναποθέσουν… Ευτυχώς, κάποια στιγμή ο υπάλληλος πήγε κάπου (στα μέσα γραφεία) κι έφερε ένα μικρό καλαθάκι…

07

Χαρακτηριστικά τοπικά προϊόντα της Λεκάτ στη διάθεση των παρευρισκομένων…

08

Ιδιαίτερα το μοσχάτο απ΄το πλαστικό σακκουλάκι ήταν άπαιχτο!

09

Τόσο που το τίμησε μέχρι κι ο αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου!

11

Λόγω ελλείψεως καλαθιού απορριμμάτων όμως, τα ποτηράκια επιστρέφονται στον μπουφέ…

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Προσηνής κι ευγενέστατος ο Γάλλος δήμαρχος, απάντησε ευχαρίστως στις ερωτήσεις που του κάναμε. Έτσι με την πρώτη μας ερώτηση μάθαμε ότι πρωτοεκλέχτηκε το 1995 νεαρός ακόμη, κι εκλεγόμενος ανελλιπώς από τότε, θα είναι δήμαρχος της πόλης του μέχρι το 2020 που τελειώνει η τωρινή θητεία του!
Ερώτηση: Ποιο είναι το μυστικό της δημαρχιακής μακροζωίας σας κ. δήμαρχε γιατί, όπως ήδη θα έχετε διαπιστώσει εμείς, όχι απ΄ το 1995 αλλά απ΄ το 2001 που έγινε η αδελφοποίηση μέχρι σήμερα, έχουμε κιόλας αλλάξει πέντε δημάρχους!
Απάντηση: (Χαμογελάει) πολλή δουλειά, αγάπη για την πόλη μου και γι αυτό που κάνω, σοβαρότητα και καλή διαχείριση. (Σ.σ. Λέτε αυτό ν΄ αποτελούσε υπονοούμενο για τους δικούς μας;)
Ερώτηση: Σχεδιάζετε να είσαστε ξανά υποψήφιος για δήμαρχος μετά από πέντε χρόνια όταν θα λήξει αυτή η θητεία σας;
Απάντηση: Θα το ήθελα, όμως φοβάμαι πως θα είναι αδύνατο γιατί τελευταία ψηφίστηκε ένας νόμος στη Γαλλία που απαγορεύει να είναι κανείς υποψήφιος για δήμαρχος μετά από δυο θητείες (σ.σ. 12 χρόνια). Όμως πάλι θα δούμε τι θα γίνει, προσπαθούμε κι ελπίζουμε πως αυτό θ΄ αλλάξει ξανά.
Σε ερωτήσεις που του είχε κάνει πριν συνάδελφος (η κα Βιολέτα Σάντα), είπε ότι οι προκάτοχοί του δήμαρχοι ήταν αριστεροί και ότι ο ίδιος είναι δεξιός κι ότι δεν υπάρχει κυβερνητική επιχορήγηση στους δήμους της Γαλλίας (ούτε φυσικά και στον δικό του) αλλά οι ίδιοι οι δήμοι δραστηριοποιούνται με σκοπό να βρουν πόρους (και σαν παράδειγμα μας είπε πως ο δήμος του νοικιάζει χώρους για τα τροχόσπιτα κατά την περίοδο διοργάνωσης των σπορ με βάση τον άνεμο. ( Να σημειωθεί ότι η Λεκάτ έχοντας τον κατάλληλο άνεμο, υποστηρίζει, διοργανώνει κι εκμεταλλεύεται τέτοιες δραστηριότητες).
Αργότερα ακολούθησε γεύμα στης Μαργαρίτας, με κύριο καλεσμένο τον δήμαρχο της Λεκάτ και την παρέα του και οικοδεσπότες-συνδαιτυμόνες τον δήμαρχο Λευκάδας, τον αντιδήμαρχο ποιότητας ζωής, τον αντιπρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου και την μεταφράστρια-συνεργάτιδα του Πνευματικού Κέντρου, με κύριο πιάτο ψάρι και καλαμαράκια τηγανητά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *