Σύλλογος Εργαζομένων Γ.Ν.Λ.& φορείς: Να σταματήσει ο κατήφορος στην υγεία!

αρχικη

 

Έγινε το Σάββατο 14-3-2915 στο Εργατικό Κέντρο η ανοικτή σύσκεψη για τα προβλήματα της δημόσιας Υγείας που οργάνωσε ο Σύλλογος εργαζομένων του Νοσοκομείου Λευκάδας και δέκα ακόμη τοπικά σωματεία και φορείς.

Κατά τη σύσκεψη το προεδρείο του Συλλόγου των Εργαζομένων του Νοσοκομείου περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η παροχή Δημόσιας Υγείας, τόσο σε εθνικό όσο και κυρίως σε τοπικό επίπεδο, μετά και το κλείσιμο της παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Λευκάδας, αλλά και μετά την αθέτηση όλων των σχετικών δεσμεύσεων της νέας κυβέρνησης. Καταγγέλθηκε η μεθόδευση της μεταφοράς αγροτικών γιατρών στο Νοσοκομείο από το Κ. Υ. και τα Αγροτικά Ιατρεία του νομού κάτι που θα οδηγήσει στο κλείσιμό τους και ζητήθηκε η άμεση ανάκληση αυτών των γιατρών στην οργανική τους θέση. Εκτός απ΄ αυτό, έθεσαν αιτήματα στα οποία θα πρέπει να είμαστε ανυποχώρητοι, όπως χαρακτηριστικά είπαν, μεταξύ των οποίων τα κυριότερα ήταν:

-Να διατηρήσει η Δημόσια Υγεία τον δωρεάν χαρακτήρα της και να μην γίνει αντικείμενο εμπορίας.

-Να μην κλείσει καμία δομή του ΠΕΔΥ στον νομό μας.

-Να γίνουν προσλήψεις μονίμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

-Να καταργηθούν τα χαράτσια και τα εισιτήρια, οι συμμετοχές σε ιατρικές  και εργαστηριακές εξετάσεις, καθώς και η συμμετοχή στα φάρμακα.

-Να γίνει η πρέπουσα χρηματοδότηση του ΠΕΔΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό

-Να αναπληρώσει το κράτος τις απώλειες των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που χάθηκαν από το πρόσφατο “κούρεμα”.

-Να εξασφαλίσει το κράτος τις δημόσιες μονάδες υγείας σε εφόδια, υγειονομικό αναλώσιμο υλικό, φάρμακα, αντιδραστήρια, υλικά χειρουργείου και εμβόλια.

-Να καταργηθούν άμεσα όλες οι περικοπές, οι εξαιρέσεις και τα πλαφόν στις διαγνωστικές ή προληπτικές εξετάσεις.

Στην συνέχεια το λόγο πήραν διάφοροι από τους παρευρισκόμενους και στο τέλος αποφασίστηκαν συγκεκριμένες κινητοποιήσεις όπως αναλυτικά περιγράφονται στο δελτίο τύπου που ακολουθεί.

Εντύπωση πάντως έκανε η πλήρης απουσία όλων των τοπικών αρχόντων αλλά και των αρμόδιων φορέων, από μια συνέλευση  που είχε σαν αντικείμενό της ένα τόσο καίριο και σοβαρό ζήτημα της κοινωνίας μας! Συγκεκριμένα απόντες ήταν ο βουλευτής (και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λευκάδας), ο αντιπεριφερειάρχης, οι δήμαρχοι (Λευκάδας και Μεγανησίου), οι αντιδήμαρχοι και όλοι οι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, με εξαίρεση την κα Δ. Σταματέλου και τον κ. Ηλία Κοντογεώργη (ο οποίος όμως παρευρίσκονταν και σαν δημοσιογράφος).

—————————————————

Το σχετικό Δελτίο Τύπου της συνέλευσης έχει ως εξής:

ΛΕΥΚΑΔΑ 15/3/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δυναμώνουμε την δράση ενάντια στην περαιτέρω υποβάθμιση του Νοσοκομείου και των Δημόσιων δομών υγείας του νησιού μας . Να μην κλείσει ή υποβαθμιστεί η Παθολογική κλινική και το Κ.Υ. Βασιλικής.
Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε το Σάββατο 14 Μαρτίου 2015 στο Εργατικό Κέντρο αποφασίσαμε συγκεκριμένο πρόγραμμα αγωνιστικών πρωτοβουλιών. Στην σύσκεψη διατρανώσαμε ότι, δεν θα επιτρέψουμε να κλείσει ή υποβαθμιστεί η παθολογική κλινική του Νοσοκομείου και το Κέντρο Υγείας.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής υποβάθμισης των δημόσιων νοσοκομείων από τις κυβερνήσεις διαχρονικά , που υλοποιώντας, τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων κατά επιταγή της Ε.Ε, της τρόικας – θεσμών, αντιμετωπίζουν την υγειονομική περίθαλψη των λαϊκών οικογενειών, ως «κόστος» από το οποίο, πρέπει να απαλλαγεί το κράτος και οι μεγαλοεπιχειρηματίες.
Για να εξοικονομήσουν κονδύλια, για να δώσουν νέες επιδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, ανοίγουν τον δρόμο για την παραπέρα συρρίκνωση των δημόσιων νοσοκομείων. Κερδισμένοι από την πολιτική αυτή, βγαίνουν οι ιδιώτες – εργολάβοι στο χώρο της υγείας, οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων που θα εξασφαλίσουν νέα πελατεία και σίγουρα κέρδη.
Αποφασίσαμε αγωνιστικές δράσεις για το επόμενο διάστημα
Τρίτη 17 Μαρτίου 9⁰⁰ το πρωί κατάληψη στα εκδοτήρια εισιτηρίων του Νοσοκομείου και παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση.
Πέμπτη 19 Μαρτίου 3ωρη στάση εργασίας, 9ººπ.μ – 12ººπ.μ συγκέντρωση στο Νοσοκομείο και πορεία στο Δημαρχείο, στην Περιφέρεια και στο Βουλευτή.
Σάββατο 21 Μαρτίου συλλαλητήριο για την υγεία, ώρα 10⁰⁰ το πρωί στον Άη- Μηνά.
Καλούμε εργαζόμενους, άνεργους , υγειονομικούς ,εκπαιδευτικούς, αγρότες ,συνταξιούχους αυτοαπασχολούμενους , νέους και νέες να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις . Να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους ,να κάνουν υπόθεση τους την υγεία στη περιοχή μας.
Τίποτε δεν χαρίστηκε. Όλα τα δικαιώματα μας κερδήθηκαν με τους αγώνες και τις θυσίες του εργατικού κινήματος.

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ – ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΝΙΤΣΑΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΤΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΕΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΕ ΛΕΥΚΑΔΑΣ-ΕΝΩΣΗ ΕΒΕ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *