Πέτσας: Γρηγορότερα αλλά λιγότερα τα εμβόλια στην αρχή

Πέτσας: Γρηγορότερα αλλά λιγότερα τα εμβόλια στην αρχή

Στην Ελλάδα, δεν αποκλείεται ο πρώτος εμβολιασμός να γίνει πριν το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα.

«Τριακόσιες χιλιάδες δόσεις του εμβολίου κατά του κοροναϊού θα διατεθούν τον πρώτο μήνα στη χώρα μας, κάτι που σημαίνει πως θα εμβολιαστούν τον Ιανουάριο 150.000 πολίτες» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι τα εμβόλια θα έρθουν πιο γρήγορα αλλά οι δόσεις θα είναι λιγότερες από αυτές που αναμενόταν.

***

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 για τον επικείμενο εμβολιασμό, ο κ.Πέτσας ανέφερε :

« Έχω καλά και κακά νέα. Φαίνεται ότι θα πάρουμε τα εμβόλια γρηγορότερα αλλά θα είναι λιγότερα αυτά που θα πάρουμε άρα υπάρχει ένας συνδυασμός πραγμάτων που πρέπει να σταθμιστεί, να εξηγηθεί και να γίνει μέρος του επιχειρησιακού μας σχεδίου.

Θα πάρουμε γρηγορότερα γιατί φαίνεται να έρχεται γρηγορότερα η έγκριση από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς αλλά θα πάρουμε λιγότερα γιατί όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα με αποτέλεσμα και η δική μας κλείδα κατανομής από τα συμβόλαια προαγοράς να οδηγεί σε λιγότερο αριθμό εμβολίων.

Φαίνεται ότι θα έχουμε ενδεχομένως το πρώτο εμβόλιο να γίνει ακόμα και πριν να τελειώσει η χρονιά. Είναι ισχυρό το ενδεχόμενο να έχουμε τα πρώτα εμβόλια πριν τελειώσει η χρονιά αλλά θα είναι λιγότερα τελικά τα εμβόλια».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα μπορέσουμε να εξειδικεύσουμε ακόμη περισσότερο το σχέδιο μας. Η δική μας προσπάθεια περιλαμβάνει καταρχάς την προτεραιοποίηση, περιλαμβάνει τον τρόπο ενημέρωσης των πολιτών και τα εμβολιαστικά κέντρα και το πολύ κρίσιμο σε όλη αυτή την αλυσίδα είναι να αρχίσει η διανομή από τις αποθήκες που θα υπάρχουν μεγάλοι καταψύκτες στα εμβολιαστικά κέντρα.

Σε αυτό το στοιχείο είναι που θα κριθεί η αποτελεσματικότητα του σχεδίου. Είναι ένα τιτάνιο έργο, στη λειτουργία του δεν έχει τόση μεγάλη σημασία αν έχεις 300 ή 600 χιλιάδες εμβόλια, έχει να κάνει να λειτουργήσει . Άρα εγώ θα εστίαζα για τον μήνα Ιανουάριο τη λειτουργία του συστήματος έτσι ώστε αν όλα πάνε καλά από Φεβρουάριο και μετά και έχουμε τις μεγαλύτερες ποσότητες που προσδοκούμε να μπορούμε να συνεχίσουμε πιο μαζικά τον εμβολιασμό εκτός από τις πιο ευπαθείς ομάδες και τους υγειονομικούς».

Πηγή:www.in,gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *