Ο Έμπολα προ των πυλών – Η ενημερωτική ημερίδα του Νοσοκομείου

ΑΡΧΙΚΗ

(Σ.Σ.: Για μεγέθυνση και καλύτερη ευκρίνεια κάνετε κλικ πάνω στις φωτογραφίες)

Ρεπορτάζ: Ν. ΓΑΖΗΣ

Ο ιός Έμπολα προκαλεί μια συχνά θανατηφόρο ασθένεια για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία. Εμφανίστηκε αρχικά με επιδημίες στο Σουδάν και στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό κατά την δεκαετία του ΄70 και έχει σκοτώσει πάνω από 1.500 άτομα στην Αφρική.

Επειδή μεταδίδεται πολύ εύκολα με το αίμα, με εκκρίσεις , με σωματικά υγρά μολυσμένων ή νεκρών ζώων, με την κατανάλωση μολυσμένων ζώων αλλά και με την απλή επαφή με αντικείμενα ή επιφάνειες εκτεθειμένες στον ιό και επειδή τελευταία έχουν καταγραφεί κρούσματα σε Αμερική και Ευρώπη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου γιατί εκτιμά πως αν δεν ληφθούν άμεσα τα κατάλληλα προληπτικά και αποτρεπτικά μέτρα, καθόλου δεν αποκλείεται να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια φοβερή πανδημία με ολέθρια αποτελέσματα, αφού το 90% περίπου των προσβληθέντων ατόμων από τον ιό καταλήγει!

Στα πλαίσια της ενημέρωσης λοιπόν γι αυτό τον πολύ σοβαρό κίνδυνο, το Νοσοκομείο Λευκάδας οργάνωσε το Σάββατο 1 Νοεμβρίου το απόγευμα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας μια ενημερωτική ημερίδα, προκειμένου να ενημερωθούν οι Υπηρεσίες Δημόσιας Τάξης και εκτάκτου ανάγκης (Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα, Άμεση Επέμβαση, Περιφέρεια, Δήμος),  αλλά και οι εργαζόμενοι στις Υπηρεσίες Υγείας, για τα ενδεικνυόμενα μέτρα αποτροπής εισόδου και επέκτασης της επιδημίας στον τόπο μας, αλλά και για την προστασία των ίδιων των υπαλλήλων που κατά την άσκηση των καθηκόντων τους είναι πιθανό να έρθουν σ΄ επαφή με φορείς ή ασθενείς (π.χ. λαθρομετανάστες).

Έτσι στην ημερίδα περευρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Λευκάδας, η ηγεσία και στελέχη της τοπικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής (Άμεσης Επέμβασης) και του Λιμεναρχείου, εκπρόσωπος της Ι. Μητρόπολης Λευκάδας και Ιθάκης, ενώ από το δυναμικό του Νοσοκομείου Λευκάδας παρευρέθη ο Διοικητής του -ο οποίος μάλιστα μίλησε και “αποκάλυψε” πως το Νοσοκομείο μας είναι το πρώτο της επικράτειας που κάνει αυτού του είδους την ενημέρωση- και αρκετοί εργαζόμενοι (γιατροί και νοσηλευτές).

Την ημερίδα συντόνισαν οι γιατροί κ.κ. Κλωνάρης Πολύγνωτος (Δ/ντής Βιοπαθολόγος), Αρετής Μιχάλης (Δ/ντής Αναισθησιολόγος) ενώ την περιγραφή της επιδημίας και των χαρακτηριστικών της έκανε η κα Τσιουρή Κωνσταντίνα (Δ/ντρια Πνευμονιολόγος). Την εφαρμογή και αφαίρεση του ειδικού εξοπλισμού παρουσίασε η Νοσηλεύτρια Λοιμώξεων κα Τσαντήλη Γεωργία, την ενημέρωση για την απολύμανση και αποστείρωση έκανε η Δ/ντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κα Ξηρομερίτη Αντωνία, ενώ την επίδειξη μέτρων ατομικής προστασίας έκαναν  η νοσηλεύτρια κα Τσαντήλη Γεωργία και η κα Κατωπόδη Εύα (Επιμ. Α΄ Ακτινοδιαγνωστικής).

ΕΥΑ 2

(Η φωτογραφία αυτή είναι από το fb του Θανάση Κατωπόδη)

Εντύπωση πάντως έκανε η απουσία της ηγεσίας του Ιατρικού Συλλόγου Λευκάδας από μια τόσο σημαντική εκδήλωση, το θέμα και ο σκοπός της οποίας ήταν πρωτίστως και κυρίως ζήτημα δικής του αρμοδιότητας…

Ακολουθεί φωτοραπορτάζ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *