Η εξέδρα


Του Νίκου Γαζή
nikosfgazis@gmail.com

Κόντευε μεσημέρι κι η κουβέντα είχε ανάψει για τα καλά στην παρέα δίπλα μου, στο καφέ-ουζερί του Αγίου Μηνά. Έτσι, θέλοντας και μη, άκουγα κι εγώ οτιδήποτε λέγονταν, κι επειδή μου φάνηκαν ενδιαφέροντα, μετά από λίγο επικεντρώθηκα απροκάλυπτα κι ολοκληρωτικά σ΄ αυτά.
Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η νεόκτιστη εξέδρα εκεί μπροστά μας, καταμεσίς του δρόμου που οδηγεί στο Νοσοκομείο Λευκάδας και κυρίως οι υποθέσεις του καθενός για το τι θα μπορούσε να εξυπηρετεί μια τόσο ασυνήθιστα τοποθετημένη κατασκευή.
-Γι αυτό σας λέω βρε παιδιά, για να χτιστεί ολόκληρο πράγμα ακριβώς πάνω στον άξονα ενός δρόμου που μάλιστα οδηγεί σε Νοσοκομείο και τον διατρέχουν ασθενοφόρα και ιδιώτες σε κατάσταση πανικού, μεταφέροντας ασθενείς και τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση, δεν μπορεί, κάτι πολύ αναγκαίο και σπουδαίο θα εξυπηρετεί, είπε με βεβαιότητα ο πλέον πολύξερος και ψαγμένος (υποτίθεται) της συντροφιάς.
-Σαν τι δηλαδή, τον ρώτησε με έντονη την δυσπιστία στον τόνο της φωνής του ο διπλανός του, γνωστός παλαιός κομμουνιστής.
-Δεν μπορώ ακόμα να πω με ακρίβεια τι, απάντησε αυτός, όμως σίγουρα δεν είναι για κάτι το συνηθισμένο! Μπορεί να είναι βάση κάποιας κρίσιμης κεραίας που η ακριβής θέση της ορίζεται από δορυφόρο γι αυτό και προέκυψε καταμεσίς του δρόμου, είπε, χωρίς όμως την προηγούμενη βεβαιότητά του αυτός.
-Εμένα μου φαίνεται για βάση, πάνω στην οποία θα μπουν βαρελάκια τροχονόμου και μάλιστα όπως βλέπετε διπλά, είπε ο καλαμπουριτζής της συντροφιάς, γι αυτό και κανείς δεν κατάλαβε αν σοβαρολογεί ή αν επρόκειτο ξανά για καλαμπούρι.
-Μα αυτά τα βαρελάκια πρώτον είναι μονά και δεύτερον τοποθετούνται ακριβώς πάνω στη διασταύρωση, κι όχι στον άξονα του δευτερεύοντα δρόμου, αντέτεινε ο άνεργος κατά τα τελευταία χρόνια εργολάβος.
-Αν ήσουν εσύ τροχονόμος, θα ‘μπαινες σε τέτοιο βαρελάκι σήμερα, για να σε φάνε λάχανο απ’ την πρώτη μέρα; Του απάντησε με ερώτηση αυτός. Και συνέχισε την θεωρία του: Γι αυτό έγινε η ενισχυμένη εξέδρα, γι αυτό χτίστηκε και κάπως παράμερα, ώστε να γλιτώσουν οι άνθρωποι. Άλλωστε αυτό είναι το δεύτερο οχυρωματικό έργο που θα έχουμε στο οδικό μας δίκτυο, μετά τα γνωστά οχυρωματικά στον δρόμο Λυγιάς- Καρυωτών…
-Μην αποκλείετε πάντως να είναι στ’ αλήθεια οχυρωματικό έργο, για αστυνομική δράση καταστολής διαδηλώσεων και ταραχών, κάτι σαν οχυρωμένο πολυβολείο δηλαδή με δακρυγόνα και άλλα χημικά. Μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με μυστική έκθεση ακόμα πιο μυστικής ξένης υπηρεσίας, στην Ελλάδα αναμένονται οσονούπω έντονες αντιμνημονιακές δράσεις. Κι ακόμη να μην μας διαφεύγει πως στην Ελλάδα του σήμερα όλες οι διαδηλώσεις για ψύλλου πήδημα του ΠΑΜΕ ξεκινούν λίγα μέτρα πιο πέρα από δω, είπε ο παλαιός κομμουνιστής και κάρφωσε κοιτάζοντας με νόημα τον εργολάβο, που διάλεξε το ΠΑΜΕ αντί για το κόμμα στο πρόσφατο σχίσμα τους…
-Ας βάλουμε την υπόθεση σε μια βάση λογικής, μήπως και βρούμε κάποια άκρη, επανήλθε διαλλακτικότερος όμως πλέον ο ψαγμένος. Και ας ξεκινήσουμε απ’ τον «ιδιοκτήτη» του έργου. Ποιος είναι ο αρμόδιος φορέας της κατασκευής του; Το ελληνικό δημόσιο; Ο δήμος; Ο στρατός; Η αστυνομία; Η περιφέρεια; Εγώ νομίζω πως είναι στην δικαιοδοσία και την ευθύνη του δήμου.
-Οπωσδήποτε είναι του δήμου, γιατί εγώ είδα ποιος εργολάβος το έφτιαχνε, πετάχτηκε με βεβαιότητα ο εργολάβος.
-Τι σημαίνει αυτό, ρώτησε ο ψαγμένος. Υπήρξε δημοπρασία; Σε ρωτάω γιατί εσύ θα ξέρεις.
-Όχι, δεν υπήρξε δημοπρασία, αλλά μάλλον θα υπάρχει απ’ ευθείας ανάθεση, ως συνήθως…
-Με το μάλλον δεν γίνεται δουλειά, ανεξάρτητα πάντως απ’ αυτό κι εγώ για έργο του δήμου το βλέπω.
-Συμφωνώ κι εγώ πως μοιάζει σαν έργο του δήμου, επενέβη ο πολυταξιδεμένος συνταξιούχος ναυτικός της παρέας. Και φοβάμαι πως παρασυρθήκαμε και ξεφύγαμε με ακραίες υποθέσεις. Εγώ δεν θεωρώ πως είναι βάση για μυστηριώδεις κεραίες ή για εξωγήινους, ούτε για τροχαίους, οι οποίοι άλλωστε έτσι κι αλλιώς είναι μονίμως απόντες απ’ τον Άγιο Μηνά, ούτε πολυβολείο δακρυγόνων, ούτε τίποτε ακραίο και περίεργο. Εμένα μου φαίνεται κατασκευή για απλές και πιο συνηθισμένες χρήσεις όπως είναι μια βάση για δυο αγάλματα, σαν εκείνα που είναι λίγο παραπάνω για παράδειγμα. Ή μπορεί να είναι εξέδρα απ’ την οποία θα εκφωνούνται οι πολιτικοί προεκλογικοί λόγοι, γιατί η πλατεία είναι πολύ μεγάλη και δεν βολεύει πλέον. Θα μπορούσε ακόμη να στηθεί εκεί ένα περίπτερο του δήμου, απ’ το οποίο να δίνονται πληροφορίες στους τουρίστες και να μοιράζεται ο νέος τουριστικός οδηγός του νησιού μας που επιμελήθηκε ο δήμος και ξεσήκωσε τόση αντίδραση…
-Κι αν είναι βάση για ένα Μαυσωλείο σαν αυτό που φιλοξενούσε τον σύντροφο Λένιν στη Μόσχα; αναρωτήθηκε νοσταλγικά ο παλιός κομμουνιστής.
-Και ποιον θα τοποθετήσουμε στην θέση του Λένιν, το δήμαρχο ή την Αλέκα, που ο Θεός να μας κόβει ώρες και να τους δίνει χρόνια, είπε καγχάζοντας ο καλαμπουριτζής, που φάνηκε πως περίμενε καμιά τέτοια κοτσάνα για να ξεσπάσει!
Μια κλήση στο κινητό, με υποχρέωσε να αναχωρήσω άμεσα, χωρίς να ακούσω την κατάληξη της πολύ ενδιαφέρουσας αυτής συζήτησης. Ξαναφέρνοντας όμως στο νου μου τις απόψεις που ακούστηκαν, δε μπορώ να μην παραδεχθώ πως οι συμπατριώτες εξάντλησαν όλες τις λογικές πιθανότητες που θα υποχρέωναν ενδεχομένως τους αρμόδιους να σκάβουν και να χτίζουν ακριβώς επί του άξονα του δρόμου που οδηγεί στο Νοσοκομείο και μάλιστα δίπλα ακριβώς από ένα θρησκευτικό (και μεταβυζαντινό μνημείο), τον Άγιο Μηνά! Οσονούπω πάντως θα αποκαλυφθεί και σ’ εμάς ο σκοπός των «κατασκευαστών». Ελπίζω τότε να δικαιωθεί και να δικαιολογηθεί αρκούντως και η κατασκευή τους…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *