Βασίλης Προδρομίτης: Ένας (πρωτ-)εργάτης του Λευκαδίτικου Πολιτισμού

%ce%b2-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b4%cf%81

Του ΝΙΚΟΥ  ΓΑΖΗ

Ο Βασίλης Προδρομίτης είναι γέννημα-θρέμμα της πόλης της Λευκάδας και είχε την τύχη να ζήσει ολόκληρη την ζωή του σ΄αυτήν. Γνωστός Λευκαδολάτρης   ο Βασίλης, με αυξημένες τις καλλιτεχνικές ευαισθησίες και με φυσική κλίση προς τον πολιτισμό, συνέδεσε την παρουσία του με όλα σχεδόν τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου κατά την τελευταία πεντηκονταετία! Γνώρισε από κοντά -και σε πολλά πράγματα συνεργάστηκε- με όλες τις Λευκαδίτικες μορφές που άφησαν το αποτύπωμά τους στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου, ενώ πέρασε σαν ενεργό και δραστήριο μέλος απ΄τα περισσότερα πολιτιστικά σωματεία του.

Πρόεδρος στον Σύλλογο Αγιομαυριτών, στην Φιλαρμονική αλλά και στον Περιφερειακό Σύλλογο Εργαζομένων του Υπουργείου Εσωτερικών των νομών Άρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας, Αντιπρόεδρος, Γραμματέας ή Έφορος Τέχνης στο Πνευματικό Κέντρο του Δ. Λευκάδας, Αντιπρόεδρος ή Γραμματέας στο Δ.Σ. του Ορφέα για πολλά χρόνια και  απ΄ την μαθητική του ηλικία χορωδός στη Νέα Χορωδία Λευκάδας.  Τελευταία είχε το τιμόνι της Φιλαρμονικής Εταιρίας Λευκάδας από την θέση του προέδρου του Διοικητικού της Συμβουλίου, απ΄την οποία αποχώρησε στις πρόσφατες εκλογές που ανέδειξαν το νέο Δ.Σ. και τον νέο πρόεδρό του Πάνο Καλλία, συνέντευξη του οποίου δημοσιεύσαμε πρόσφατα.

Εξ αιτίας όλης αυτής της δράσης του λοιπόν και επ΄ ευκαιρία της αποχώρησής του απ΄την ηγεσία της επίσημης αγαπημένης των Λευκαδιτών, της Φιλαρμονικής, θεωρήσαμε πως θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλους τους Λευκαδίτες μια κουβεντούλα μαζί του, τόσο για την δική του διαδρομή όσο και για τα πολιτιστικά πράγματα της Λευκάδας, καθώς και που αυτά τα δυο συναντήθηκαν…

FORTSA LEFKADA: Κύριε Προδρομίτη, αποχωρήσατε πρόσφατα απ΄την προεδία της Φιλαρμονικής χωρίς να επιδιώξετε την επανεκλογή σας στις τελευταίες εκλογές. Θέλετε να μας πείτε γιατί;

Β.Π.: Η Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδας είναι ένα μεγάλο σωματείο με πολύ μεγάλη δραστηριότητα που απαιτεί πολύ χρόνο, κάτι που εγώ, ειδικά τούτη την τριετία, δεν έχω.

F.L.: Είσθε σαφής. Πέστε μου όμως τι σημαίνει για σας ΦΕΛ;

Β.Π.: Είναι ολόκληρη η ιστορία της Λευκάδας και στις τάξεις της έχουν περάσει πολλοί επιφανείς Λευκαδίτες, όπως ο εθνικός μας ποιητής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, που μάλιστα ήταν απ΄ τα ιδρυτικά της μέλη.

F.L.: Αν σας ρωτούσε κάποιος ποια είναι τα τρία πιο σημαντικά πράγματα που συνέβησαν στην ΦΕΛ κατά το διάστημα της προεδρίας σας, τι θα του απαντούσατε;

Β.Π.: Σαν το πιο σημαντικό θεωρώ, πως η ΦΕΛ μέσα σ΄ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία τακτοποίησε τα οικονομικά της σε βάθος εικοσαετίας, διότι, πρέπει να σας πω, η ΦΕΛ έχει κάποια έσοδα από ακίνητα που έχει κληρονομήσει απ΄τους ευεργέτες της. Γι αυτή δε την τακτοποίηση  που ήταν πολύπλοκη κι εξαιρετικά χρονοβόρα, θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον λογιστή κ. Τάκη Αραβανή ο οποίος , πρέπει να σημειωθεί αυτό, εργάστηκε αφιλοκερδώς!

Το δεύτερο σημαντικό είναι η ευεργετική δωρεά που ήρθε από έναν παλιό μουσικό της και μέλος της, αλλά και λάτρη της μουσικής γενικότερα, τον καθηγητή μου κ. Αριστείδη Κατωπόδη. Ξέρω πως δεν του αρέσει η δημοσιότητα, όμως εγώ αφού με ρωτήσατε έχω υποχρέωση να το πω. Και να προσθέσω πως το Δ.Σ. σύμφωνα με το καταστατικό, τον ανακήρυξε ευεργέτη και το όνομά του αναγράφτηκε στην σχετική μαρμάρινη πλάκα των ευεργετών.

Σαν τρίτο στη σειρά σημαντικό γεγονός θα αναφέρω την δωρεά της κας  Όλγας Σκληρού, συζύγου του πρώην δημάρχου Λευκάδας Παναγιώτη Σκληρού.

F.L.: Πριν μιλήσατε για ευεργετική δωρεά ενώ τώρα για σκέτη δωρεά. Υπάρχει κάποια ιεράρχηση των δωρεών που γίνονται προς το σωματείο, ανάλογα με το ύψος τους;    

Β.Π.: Ακριβώς. Για ποσά από 1.000 μέχρι 10.000 ευρώ οι δίνοντες ονομάζονται δωρητές. Για ποσά από 10.000 μέχρι 100.000 ευρώ ονομάζονται ευεργέτες. Και από 100.000 ευρώ και πάνω ονομάζονται  μεγάλοι ευεργέτες.

Σαν κορυφαίο όμως χαρακτηρίζω το γεγονός πως αντίθετα απ΄ ότι γίνονταν παλιότερα, επικράτησε ηρεμία και συνεργασία στο Διοικητικό Συμβούλιο, χωρίς τις εντάσεις και τις γκρίνιες του παρελθόντος. Κι αυτό αποδεικνύεται γιατί  όλες σχεδόν οι αποφάσεις του Δ.Σ. λαμβάνονται πλέον ομόφωνα.

%ce%b1%ce%b4%ce%b5%ce%bb%cf%86%cf%8c%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%ad%cf%82

Μια παλιά φωτογραφία από τον τοίχο του γραφείου του Βασίλη:Τρίτος από αριστερά (με την κιθάρα), ο αείμνηστος αδελφός του φιλόλογος Τάκης (Δημήτρης) Προδρομίτης, εν μέσω συμμαθητών του. Ο πρόωρος χαμός του ήταν αξεπέραστο χτύπημα για τον αδελφό του…

*******

F.L.: Μετά την αποχώρησή σας απ΄την προεδρία της Φιλαρμονικής, ποια είναι τώρα η ενασχόλησή σας  με τα πολιτιστικά πράγματα;

Β.Π.: Είμαι μέλος του Δ.Σ. και έφορος τέχνης στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας, όμως πρόκειται να παραιτηθώ το Μάρτη που θα γίνει ανασύνθεση του Δ. Σ. για τον ίδιο λόγο που σας προανέφερα, δηλαδή λόγω της  έλλειψης χρόνου  που έχω αυτή την περίοδο.

F.L.: Μια ακόμη ερώτηση πριν φύγουμε από το Πνευματικό Κέντρο. Ποια είναι η άποψή σας για τις συνδιοργανώσεις του Πνευματικού Κέντρου με ιδιώτες, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των γιορτών Λόγου και Τέχνης;

Β.Π.: Διαφωνώ κάθετα με τις συνδιοργανώσεις με ιδιώτες και ιδιαίτερα κατά την περίοδο των Γιορτών Λόγου και Τέχνης. Εξάλλου αν υπάρχει εμπλοκή ιδιωτών και συμφερόντων στη δράση του, τότε τι λόγο ύπαρξης έχει το Πνευματικό Κέντρο;

F.L.: Απ΄ότι γνωρίζουμε η άλλη πολιτιστική ενασχόλησής σας σημερα, είναι η συμμετοχή σας στην Αγιομαυρίτικη Παρέα. Πως βλέπετε αυτό το σχήμα και ποια είναι η γνώμη σας για την προοπτική του στο μέλλον;

Β.Π.: Με χαρά μου βλέπω την Αγιομαυρίτικη Παρέα να έχει παγιωθεί στην συνείδηση των Λευκαδίων, οι οποίοι την περιβάλλουν με την αποδοχή και την αγάπη τους. Με χαρά μου επίσης βλέπω νέα παιδιά να εντάσσονται σ΄ αυτήν, που σταδιακά θα αντικαταστήσουν εμάς τους μεγαλύτερους. Τα δυο αυτά στοιχεία με κάνουν να αισιοδοξώ και για την προοπτική της στο μέλλον.

F.L.: Τι είναι για σας η επτανησιακή καντάδα, η οποία ως γνωστόν είναι το αποκλειστικό μουσικό αντικείμενο της Αγιομαυρίτικης  Παρέας;

Β.Π.: Αναμφίβολα η καντάδα είναι ο πολιτισμός των Επτανησίων. Κι εμείς λόγω και της εγγύτητας με την Ηπειρωτική Ελλάδα και τις ενισχυμένες πολιτιστικές και άλλες επιδράσεις που αυτή συνεπάγεται, έχουμε πιο επιτακτική την ανάγκη και το καθήκον θα έλεγα, να την διαφυλάξουμε, περισσότερο ίσως απ΄ τα υπόλοιπα επτάνησα.

%ce%ba%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b4%cf%8c%cf%81%ce%bf%ce%b9

             Στη φωτογραφία γνωστοί κανταδόροι της Λευκάδας πολλά χρόνια πριν. Από αριστερά προς τα δεξιά: Αντώνης Μεσσήνης (Ρεγάντος), Νιόνιος Γράψας, Βασίλης Προδρομίτης, Βούλης Βρεττός και Τάκης Προδρομίτης (αδελφός του Βασίλη).

*******

F.L.: Από πότε ξεκινήσατε ν΄ ασχολείσθε με την καντάδα;

Β.Π.: Από μικρός. Στα δύσκολα νεανικά μας χρόνια βλέπετε, το να βγούμε το βράδυ για μια καντάδα ήταν μια διέξοδος κι ένας τρόπος διασκέδασης. Τα τραγούδια της καντάδας είναι κατά βάση ερωτικά τραγούδια τόσο σε στίχους όσο και σε μουσική και δημιουργούσαν συναισθήματα στα κορίτσια, όπως εκτιμούν σήμερα ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρεττάνης σε σχετική έρευνά τους. Έτσι δημιουργούν σχέσεις αγάπης και συμπάθειας μεταξύ των συνανθρώπων μας…

F.L.: Συμμερίζεστε την άποψη που έχουν πολλοί Λευκαδίτες -και μεταξύ αυτών κι ο ερωτών- ότι η Αγιομαυρίτικη Παρέα κι οι καντάδες της είναι ένα πολύτιμο κεφάλαιο για την τουριστική αγορά της πόλης μας;

Β.Π.: Χωρίς αμφιβολία έτσι είναι. Και με χαρά μου θα πω, ότι υπάρχει απόφαση του Πνευματικού Κέντρου η Αγιομαυρίτικη Παρέα να κάνει κάποιες τακτικές και προγραμματισμένες εμφανίσεις, για τις οποίες μάλιστα θα προβλέπεται και μια μικρή, συμβολική θα έλεγα αμοιβή μόνο για τους επαγγελματίες μουσικούς, κάτι που δεν γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια, γι αυτό και δεν έβγαιναν, αφού οι άνθρωποι έπρεπε να δουλέψουν για να ζήσουν…

F.L.: Μετά την πολύχρονη διαδρομή σας στα πολιτιστικά, υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να μας πείτε;

Β.Π: Νομίζω πως αξίζει να αναφερθώ στην πολύχρονη διαδρομή μου σαν Αντιπρόεδρος ή Γραμματέας στο Δ.Σ. του Ορφέα και ιδιαίτερα κατά το διάστημα 1988 έως 1992 που ήμουν Αντιπρόεδρος με Πρόεδρο τον πρώην δήμαρχο Λευκάδας Παναγιώτη Σκληρό. Ήταν μια περίοδος  που την θεωρώ σαν την πιο παραγωγική μου σε όλη τη διαδρομή μου. Τότε ήταν που σημειώθηκε τεράστια πρόοδος στην ιστορία του Συλλόγου: Εκδόθηκε το βιβλίο της ιστορίας του Ορφέα, ξαναλειτούργησε ο ραδιοφωνικός σταθμός, ο Ορφέας έγινε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, δρομολογήθηκε η αγορά του κτιρίου και τέλος, είχαν μεγάλη παρουσία τα τμήματα του Συλλόγου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%bb%ce%b7%cf%82-%ce%bd%ce%ad%ce%bf%cf%82

Ο Βασίλης Προδρομίτης σε νεαρή ηλικία…

*******

F.L.: Πριν κλείσουμε, ας πάμε αρκετά χρόνια πίσω,  για να μου πείτε πότε και πως ξεκινήσατε την ενασχόλησή σας με τα πολιτιστικά δρώμενα;

Β.Π.: Ξεκίνησα στην ηλικία των 14 ετών με την ένταξή μου σαν χορωδός στην Νέα Χορωδία Λευκάδας και με μαέστρο τότε την αείμνηστη Αλίκη Κόγκα. Μάλιστα βραβεύτηκα γι αυτό από την Νέα Χορωδία , κατά τον εορτασμό της επετείου των 50 χρόνων της.

F.L.: Με την αποχώρησή σας απ΄το Δ.Σ. της Φιλαρμονικής θεωρείτε πως ολοκληρώσατε τον κύκλο σας σαν ενεργός παράγοντας ή έχετε κάτι στο μυαλό σας που θα σας έκανε να επανέλθετε στη δράση στο μέλλον;

Β.Π.: Αν και εφόσον είμαστε καλά, θα ήθελα στο μέλλον να ασχοληθώ με την προβολή της μακράς ιστορίας και της τεράστιας προσφοράς της Φιλαρμονικής Εταιρίας Λευκάδας στον Πολιτισμό και στη Λευκάδα.

F.L.: Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο;

Β.Π.:  Θα ήθελα να πω στους συμπολίτες μας, κι ιδιαίτερα στους κάπως μεγαλύτερους στην ηλικία, ότι απ΄ τον Σύλλογο Αγιομαυριτών ετοιμάζεται για το τέλος του Γενάρη μια εκδήλωση μνήμης για τον πολύ αξιόλογο -αν και συχνά παρεξηγημένο- συμπατριώτη μας διανοητή Κώστα Βαλαμόντε, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 20 χρόνων απ΄τον θάνατό του. Στην εκδήλωση θα προβληθούν σλάιτς με συνεντεύξεις του, ομιλίες κ.λ.π.

F.L.: Πάρα πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η πληροφορία σας κ. Προδρομίτη. Σας ευχαριστώ πολύ και γι αυτή και για την συνέντευξη..

Β.Π.: κι εγώ σας ευχαριστώ…

%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%89%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%82-%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%bf%cf%82

Ο Βασίλης Προδρομίτης στο σπίτι του, στον χώρο που περνάει τις περισσότερες ελεύθερες ώρες του. Ένα καλόγουστο γραφείο με κλασική γραμμή, με το απαραίτητο στερεοφωνικό και πάρα πολλά σι-ντι, με πολλά βιβλία και φωτογραφίες με αναμνήσεις στους τοίχους, αλλά και με σύγχρονα εργαλεία, όπως το λάπ-τοπ!

dsc_0077

Λάτρης των πουλιών ο Βασίλης, δεν θα μπορούσαν αυτά να λείπουν απ΄την διακόσμηση του γραφείου του. Και μάλιστα σε περίοπτη για τον ίδιο θέση, αφού καταλαμβάνουν την γωνία, ακριβώς απέναντί του!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *