Προφητείες κι ευθύνες

ΝΙΚΟΣ ΝΕΟΣ

Του Νίκου Γαζή

Λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου, συζητώντας ο πρώην εντεταλμένος Πολιτικής Προστασίας και ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος σήμερα Πάνος Γαζής, εξέφρασε την ανησυχία του για την (παράνομη) χωματερή που ακόμα χρησιμοποιεί ο δήμος Λευκάδας για εναπόθεση των απορριμμάτων, λέγοντας πως είναι εντελώς γεμάτη, ενώ ακόμα καλά – καλά δεν έχει αρχίσει η τουριστική περίοδος και κατέληξε: «Να δείτε που δεν αποκλείεται να έχουμε καμιά πυρκαγιά στον χώρο αυτόν κατά τις επόμενες μέρες»! Εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε πως στο απώτερο παρελθόν (τουλάχιστον), οι πυρκαγιές από εμπρησμό στις ανεξέλεγκτες χωματερές ήταν ένας αρκετά διαδεδομένος τρόπος των διαχειριστών τους προκειμένου να μειώσουν το περιεχόμενό τους και να χωρέσουν περισσότερα απορρίμματα. Για σήμερα δεν ξέρω τι συμβαίνει κι ούτε παίρνω όρκο για τίποτε…

Πάντως η «προφητεία» του πρώην της Π.Π. αποδείχτηκε μια εντυπωσιακή «προφητεία» καθώς ένα περίπου εικοσιτετράωρο αργότερα, μια μεγάλη πυρκαγιά είχε ξεσπάσει στον χώρο, που ανάγκασε την Πυροσβεστική και το Δήμο να κινητοποιηθούν για την κατάσβεση και την επιχωμάτωση των σκουπιδιών που καίγονταν ολόκληρη τη νύχτα…

Επανερχόμενος λοιπόν στην προ του δημοτικού συμβουλίου κουβέντα που προαναφέραμε,  πρώην της Π.Π. κατέθεσε την ανησυχία του για την έλλειψη των επιβαλλόμενων (εκ του νόμου) προληπτικών μέτρων, τα οποία μάλιστα είχε ζητήσει αναλυτικά κι ο ίδιος όταν ήταν εντεταλμένος με έγγραφό του προς τον δήμαρχο και προς όλους  τους βαθμοφόρους της δημοτικής Αρχής στα τέλη του περασμένου Μάρτη, χωρίς όμως να εισακουστεί.

Η ανησυχία του για όλα τούτα ήταν που τον ώθησε να ρωτήσει σχετικά την δημοτική Αρχή λίγο αργότερα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην προ ημερησίας διατάξεως διαδικασία… Η απάντηση του δημάρχου στο ερώτημά του όμως μόνο ικανοποιητική δεν ήταν αφού περιορίστηκε να πει πως έχει γίνει επιχωμάτωση, αναφερόμενος προφανώς στην επιχωμάτωση που αναγκάστηκαν να κάνουν εκεί εξ αιτίας της τελευταίας πυρκαγιάς. Και το θέμα έληξε κάπου εκεί, αφού ο κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου δεν δίνει την δυνατότητα στον ερωτώντα να επανέλθει στο ερώτημά του και να ζητήσει πρόσθετες διευκρινίσεις, στην περίπτωση που δεν μείνει ικανοποιημένος απ΄ την πρώτη απάντηση…

Ο δήμαρχος όμως πήγε ένα βήμα παραπέρα: Άδραξε την ευκαιρία για να δηλώσει την αδυναμία του ν΄ ανταποκριθεί σε μια νόμιμη κι ασφαλή διαχείριση των απορριμμάτων, χωρίς όμως να  κάνει μαζί και το αυτονόητο, δηλαδή να παραιτηθεί, ταμπουρωμένος πίσω απ΄ την βολική γι αυτόν (δική του) εκτίμηση πως «δεν υπάρχει λύση σ΄ αυτό το πρόβλημα»! Λες και είναι σε θέση αυτός να γνωρίζει μετά βεβαιότητας  τι θα έκανε κάποιος άλλος στη θέση του!!

Η φωτιά λοιπόν που ξέσπασε την επόμενη κιόλας μέρα, έκανε την προφητεία (ή την ανησυχία του συμβούλου αν προτιμάτε), αληθινή και δραματικά επίκαιρη. Παράλληλα όμως έκανε  κι εμάς ν΄ αναρωτιόμαστε (και με τη σειρά μας  να ρωτάμε): Με δεδομένο πως  τα μέτρα που ζήτησε ο σύμβουλος σχεδόν πριν από δεκατρείς μήνες ουδέποτε ελήφθησαν και ήταν ένας απ΄ τους λόγους της παραίτησής του, δεν αποτελούσαν προσωπικές του ιδιοτροπίες αλλά ήταν οι απαιτήσεις του νόμου, μήπως θα πρέπει αυτεπάγγελτα ν΄ αναζητηθούν και να επιμεριστούν ποινικές ευθύνες (αλλά και αστικές από ενδεχόμενους παθόντες) σε όσους ενδεχομένως παρανόμησαν και κυρίως στους σημερινούς υπευθύνους;

Θα είχε λοιπόν πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να γνωρίζαμε το πόρισμα στο οποίο κατέληξε το ανακριτικό της Πυροσβεστικής σχετικά με τα αίτια και για τις ενδεχόμενες ευθύνες που προκύπτουν για την πρόσφατη φωτιά στη χωματερή, η οποία βέβαια καθόλου δεν αποκλείεται να επανεμφανιστεί σύντομα, είτε επειδή κουφοκαίει από τότε, είτε επειδή θα επαναληφθούν οι …αιτίες που την προκάλεσαν!

========================================================================

 

Στην συνέχεια δημοσιεύουμε το προαναφερόμενο έγγραφο του τότε εντεταλμένου συμβούλου της Πολιτικής Προστασίας κ. Π. Γαζή, δια του οποίου ζήτησε τα προβλεπόμενα  προληπτικά μέτρα και τα οποία εξ όσων γνωρίζουμε ουδέποτε ελήφθησαν…

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΛευκάδα,  24 – 03 – 2015

Δ Η Μ Ο Σ   Λ Ε Υ Κ Α Δ Α Σ

Αριθ. Πρωτ.:

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

 

 

Ταχ. Δ/νση:Αντ. Τζεβελέκη & Υποσμ. Αθ. Κατωπόδη,

Προς:

κ. Δήμαρχο Λευκάδας
31100,  Λευκάδα
Πληροφορίες:Πάνος ΓαζήςΚοιν:1)Αντιδημάρχους Λευκάδας,

2)Χωρικούς Αντιδημάρχους και Εντεταλμένους Συμβούλους Δημοτικών Ενοτήτων

3)Προϊστάμενο Περιβάλλοντος – Πολιτικής Προστασίας

4)Διευθυντή Τεχνικής Υπηρεσίας

Τηλέφωνo:26453-60500 
Fax: 
E – mail:panosgazis@gmail.com 

 

 

ΘΕΜΑ:

Αντιπυρική προστασία ΧΥΤΑ και ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων

 

ΣΧΕΤ.:Το με αριθ. 1459 /30-11-2000 Φύλλο της Κυβερνήσεως (Πυροσβεστική Διάταξη υπ’ αριθμ. 9, άρθρο 7)

 

Σύμφωνα με το ανωτέρω σχετικό για την αντιπυρική προστασία των Χώρων Υγειονομικής Ταφής των Απορριμμάτων πρέπει να ληφθούν από τη Δημοτική Αρχή τα παρακάτω μέτρα:

α. Περιμετρική περίφραξη και κατασκευή αντιπυρικής ζώνης ελάχιστου πλάτους 8 μέτρων, εφόσον η μορφολογία του εδάφους το απαιτεί.

β. Αποθήκες εδαφικού υλικού για τη χωματοκάλυψη εστιών πυρκαγιάς στα απορρίμματα.

γ. Δεξαμενή πυρόσβεσης επαρκούς χωρητικότητας.

δ. Πινακίδες αναγνωρίσιμες από απόσταση για την απαγόρευση του καπνίσματος.

ε. Τοποθέτηση σε εύκολα προσβάσιμα σημεία των ΧΥΤΑ φορητών πυροσβεστήρων.

στ. Σε ΧΥΤΑ με δυναμικότητα άνω των 500 τόνων ημερησίως να παρευρίσκεται βυτιοφόρο όχημα, κατά την αντιπυρική περίοδο.

ζ. Ύπαρξη σχεδίου αντιμετώπισης πυρκαγιών και εγχειρίδιο οδηγιών πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιάς για το προσωπικό (θα μεριμνήσει ο κ. Γεωργουλόπουλος και ο εγώ προσωπικά)

η. Συγκρότηση ομάδας πυρασφάλειας κατάλληλα εκπαιδευμένης.

θ. Εκτέλεση άσκησης πυρόσβεσης κάθε χρόνο (θα γίνει σε συνεργασία με την Πυροσβεστική υπηρεσία)

 

Στους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων θα διενεργηθεί πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, αυτοψία από τριμελή Επιτροπή (Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Δασαρχείου). Τα προτεινόμενα από την Επιτροπή μέτρα πυρασφαλείας είναι τουλάχιστον τα εξής:

α. Άνοιγμα λάκκου βάθους 2 μέτρων για την απόθεση των απορριμμάτων, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες του εδάφους.

β. Περίφραξη με δικτυωτό συρματόπλεγμα ύψους 2,5 μέτρων τουλάχιστον ολόκληρου του χώρου απόρριψης.

γ. Διάνοιξη αποψιλωμένης βλαστήσεως ζώνης πλάτους τουλάχιστον 50 μέτρων περιμετρικά της περίφραξης.

δ. Ύπαρξη επαρκούς αριθμού εργαλείων και ικανής ποσότητας ή παροχής νερού.

Ειδικά κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου οι Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες μεριμνούν για 24ωρη φύλαξη των θέσεων απόρριψης. Επίσης κατά τη διάρκεια των κρισίμων ημερών της αντιπυρικής περιόδου επιβάλλεται η παρουσία υδροφόρου οχήματος με μέριμνα του Δήμου.

 

Παρακαλώ, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα (υλοποιώντας τα συγκεκριμένα έργα)  για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τυχόν πυρκαγιάς στους ανωτέρω χώρους (όχι μόνο της Λευκάδας, αλλά και των χωματερών που έκλεισαν). Η παράλειψη από εμάς και από τις υπηρεσίες του Δήμου όλων των ανωτέρω συνιστά ποινικό αδίκημα.

 

 

Ο ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΠΑΝΟΣ ΓΑΖΗΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *