Η αναβίωση παραδοσιακών τρόπων ψαρέματος στη Λυγιά

1

(Σ. σ.: Για μεγέθυνση και καλύτερη ευκρίνεια κένετε κλικ πάνω στις φωτογραφίες)

Ένα δειλινό γεμάτο με αναμνήσεις αλμύρας και ψαρέματος ζήσαμε όσοι βρεθήκαμε χθες στο λιμάνι της Λυγιάς, όπου ο Πολιτιστικός Σύλλο0γος Κατούνας αναβίωσε παλιές και ξεχασμένες ψαράδικες πρακτικές, ενώ η βραδιά έκλεισε με την πανσέληνο να σιγοντάρει την Αγιομαυρίτικη Παρέα σε μια ρομαντική βαρκαρόλα.

Η Κατούνα και το επίνειό της η Λυγιά, είναι τα κατ’ εξοχήν ψαροχώρια του νησιού μας, αφού οι κάτοικοί τους έχουν μακρά παράδοση και παρουσία στην επαγγελματική αλιεία.

Η ενασχόλησή τους αυτή διαμόρφωσε συγκεκριμένες συνήθειες και πρακτικές σαν απόρροια των συνθηκών και των αναγκών αυτής τους της δραστηριότητας. Σ΄ αυτές τις ξεχωριστές συνήθειες που χρωμάτιζαν και καθόριζαν τη ζωή ολόκληρης της μικρής τους κοινωνίας αναφέρθηκε ο δραστήριος πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Διγενής όταν είπε ότι “η λιόκριση-πανσέληνος είναι μια περίοδος που είναι χαραγμένη στο μυαλό όλων μας. 25 μέρες σκοτάδι και 5 μέρες χαράς, οικογένειες, αντάμωμα, έρωτα, και άλλα πολλά. Έτσι μεγαλώσαμε, έτσι γαλουχηθήκαμε και έτσι έρχεται ακόμα νωπό στο μυαλό μας το μπαϊντούζι(1), η χαρά, ο γυρισμός των δικών μας ανθρώπων, του πατέρα του παιδιού. Με σεβασμό εμείς σήμερα τιμάμε με την εκδήλωση αυτή όλα αυτά και όλους αυτούς, που αγωνίστηκαν μέσα από τη θάλασσα να επιβιώσουν, να αναδειχτούν να θρέψουν τις οικογένειες τους, να σπουδάσουν ακόμα τα παιδιά τους. Ενδεικτικά ακόμα αναφέρω με απόλυτο σεβασμό τους ανθρώπους που συμμετείχαν στα αστεία μας στους μύθους μας στις κουβέντες μας:
Γιζανόλης Παναγιώτης, Καλογεράκης Σπύρος, Γκρας Γιάννης, Κοσταμπλάς Ντίνος, Μπουρλούφης Κοσμάς, Τσούπης Σπύρος, Καραβάς Θανάσης, Μπουρτζούνας Νιόνιος, Γροβορής Τάσος, Τσόκαρης Νιόνιος, Μπακρατσάς Σπύρος, Μπρίνιας Αργύρης, Λιάτσος Λίας, Μαλούπας Χρήστος, Γίτας Θανάσης, Σπγούνος Παναγιώτης, Τζαχρήστας Σπύρος, Ρέτζος Γιάννης, Πάγιος Θοδωρής, Τσότζολας Ζώης, Χαβίνης Θανάσης, Πρασάκιας Φλίππος, Αρέτας Σπύρος, Μπέκος Χρήστος, Πιτσιάκος Στάθης, Μιλτζούρας Παναγιώτης, Σπερνάς Σπύρος – Αντώνης, Μοτσάτσος Μιχάλης, Ζάχος Ζαχαρίας, Κορνάκλας Σπύρος, Κουτρουμπής Χρήστος…»

[(1) Μπαϊντούζι λέγεται το πενθήμερο διάστημα -πριν και μετά την πανσέληνο- κατά το οποίο τα ψαροκάϊκα (τα γρι-γρι νύχτας) αργούν, με αποτέλεσμα τα πληρώματά τους να μένουν στα σπίτια τους με τους δικούς τους.]

Ακολούθησε το πλύσιμο των διχτυών ενός ψαροκάϊκου, ρίχτηκε ο πεζόβολος και καλάρανε με το παραδοσιακό μπραγάνι, με την ψαριά να περιλαμβάνει ένα τελάρο ψάρια, κυρίως σπάρους που σπαρταρούσανε φρεσκότατοι και καλογρίτσες!

Και η βραδιά έκλεισε, όπως προαναφέραμε, με την βαρκαρόλα της Αγιομαυρίτικης Παρέας υπό το σεληνόφως, που ενθουσίασε όλους και ιδιαίτερα τους τουρίστες που δειπνούσαν στις παραλιακές ταβέρνες της περιοχής.

2 πλυσιμο διχτυών

Το πλύσιμο των διχτυών

3 Πεζόβολος

Ψάρεμα με πεζόβολο

4

Το μπραγάνι καλαρίστηκε, αρχίζει το τράβηγμα του κρόκου

5

Εϊ-οπ βίρα…

6

 Και βίρα…

7

Ο σάκκος ήρθε…

8

Καταφθάνει και το τελάρο…

9

Όπα η ψαριά!

10

Σπάροι, λίγες μαρίδες και …καλογρίτσες που χοροπηδούν! Καλά είναι κι αυτά…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *