Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τον ειδικό φόρο σε κρασί

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τον ειδικό φόρο σε κρασί 

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

 

Θέμα: Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.

H επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην αμπολοκαλλιέγεια, που στην Ελλάδα ασκείται κυρίως από μικρούς και μεσαίους αγροτοπαραγωγούς (οι εκμεταλλεύσεις με λιγότερα από 5 στρέμματα αποτελούν το 82,52% του συνόλου). Σύμφωνα με έρευνα του Κλαδικού Εθνικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελονικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) για τα μέλη του, καταγράφεται πτώση της κατανάλωσης οίνου που κυμαίνεται μεταξύ 17% και 70%. Η μειωμένη κατανάλωση επιδρά πτωτικά στην τιμή των οινοποιήσιμων σταφυλιών ενώ πλήττονται και τα μικρά οινοποιεία που επιβαρύνθηκαν με επιπλέον κόστος για την απόδοση του φόρου.

Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα εξαγγείλει την κατάργηση του συγκεκριμένου φόρου χωρίς ακόμη να έχει πραγματοποιήσει την εξαγγελία της.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την αριθμ. 1734 απόφαση που εξέδωσε στις 3/9/2018 και η οποία ακόμα δεν έχει καθαρογραφτεί κατέστησε ανενεργή την προβλεπόμενη διαδικασία του Υπουργείου Οικονομικών για την είσπραξη του φόρου.

 

Με βάση τα παραπάνω  ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, αν θα προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.

Οι βουλευτές
Νίκος Καραθανασόπουλος

 

Γιάννης Δελής

 

Γιώργος Λαμπρούλης

 

Νίκος Μωραΐτης

 

Μανώλης Συντυχάκης

 

Σταύρος Τάσσος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *