Η εκδήλωση της Ομοσπονδίας Λευκαδίτικων Συλλόγων για το Κάστρο

Η εκδήλωση της Ομοσπονδίας Λευκαδίτικων Συλλόγων για το Κάστρο

Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία έγινε στο Αμφιθέατρο «ΑντώνηςΤρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων  η ανοιχτή εκδήλωση /συνέντευξη τύπου  με θέμα την ΑΝΑΔΕΙΞΗ – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ της ευρύτερης περιοχής του ΚΑΣΤΡΟΥ της ΑΓΙΑΣ ΜΑΥΡΑΣ που διοργάνωσε η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ  σε συνεργασία με την «Πρωτοβουλία Αγροτών Λευκάδας», την «Πρωτοβουλία για την Διάσωση της Περιοχής του Κάστρου» και την «Συντονιστική επιτροπή  για Ελεύθερες Παραλίες-Κάστρο-Τουριστικό περίπτερο- ΤΑΟΛ»

Μας τίμησαν με την παρουσία τους και συμμετείχαν στην συζήτηση  εκτός από τους δημοσιογράφους αθηναϊκών  και τοπικών μέσων ενημέρωσης  :

  1. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας κ. Βεροιώτης Αλέξανδρος
  2. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας κ. Σκιαδαρέσης Σωτήριος
  3. Ο πρόεδρος της εταιρείας Λευκαδίτικων Μελετών κ. Κωνσταντίνος Κατηφόρης
  1. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Λευκαδίων Αττικής «ΑΓΙΑ ΜΑΥΡΑ» κ. Θωμάς Χόρτης
  2. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αηγκιωτών Αττικής κ. Δημήτρης Σκυργιάννης
  3. Μέλη των ΔΣ Λευκαδίτικων  πολιτιστικών  Συλλόγων  της Αττικής  και της Ομοσπονδίας των Απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων
  4. Ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» κ. Βεροιώτης Ευάγγελος
  5.  Ο κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος, αρχιτέκτονας , συμπρόεδρος των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ-ΠΡΑΣΙΝΩΝ
  1. Ο κ. Γεωργάκης Θεόδωρος π. Δήμαρχος Ηλιούπολης
  2. Ο κ. Γεώργιος Κούρτης , π. αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου
  3. Η κ. Λιλή Καραβία αρχιτέκτονας μηχανικός από την Επιστημονική Επιτροπή Αρχιτεκτόνων του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας
  4. Ο αντιπρόεδρος της   Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού κ.  Κώστας Σταματόπουλος
  1. Ο κ. Θανάσης Καλαφάτης Πανεπιστημιακός
  2. Η κ. Λίντα Παπαγαλάνη Πανεπιστημιακός
  3. Ο κ. Μεσσήνης Φίλιππος  π. μέλος του ΔΣ του ΤΑΟΛ
  4. Ο κ. Παπαδόπουλος Χρήστος, Πολιτικός Μηχανικός

Παραβρέθηκαν και ενημέρωσαν  για τις  κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις τους για το θέμα  του Τουριστικού Περίπτερου οι βουλευτές :

  1. Παπαναστάσης Νίκος από το ΚΚΕ και
  2. Αρσένης Κρίτωνας από το ΜΕΡΑ 25

Με επιστολές δήλωσαν την παρουσία τους οι :

  1. Ο π. πρύτανης του ΕΜΠ κ. Μαρκάτος
  2. Ο π. αντιπεριφερειαρχης της ΠΕ Λευκάδας κ. Βερύκιος Θεόδωρος
  3. Ο π. πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας κ. Ρουπακιώτης Αντώνης

Οι κεντρικές εισηγήσεις εκ μέρους των συνδιοργανωτών  έγιναν από :

  1. Τον Γιώργο Θερμό, Περιβαλλοντολόγο Μηχανικό
  2. Αντώνη Πεζαρά , Αρχαιολόγο
  3. Κώστα Βλάχο, Γεωπόνο
  4. Φίλιππα Περδικάρη,  ιδιωτικό υπάλληλο
  5. Μάρω Φίλιππα – Αποστόλου Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ.

Πρόταση επανάχρησης των κτιρίων της περιοχής με χρήσεις  συμβατές με την ιστορία τους και τρόπο χρηματοδότησης  κατέθεσε

  1. Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Κατωπόδης Ιωάννης Προϊστάμενος Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού και Συντονισμού του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας  κ. Λογοθέτης  Θεοφύλακτος    κήρυξε την έναρξη και το κλείσιμο της εκδήλωσης/συνέντευξης τύπου  στην οποία εν περιλήψει καταδείχθηκε ότι  η μακροχρόνια παραχώρηση/ιδιωτικοποίηση   ολόκληρου του γηπέδου του τουριστικού περιπτέρου στο Κάστρο που προωθεί ο δήμος Λευκάδας  μέσω του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου καθώς και η πώληση  του παλιού Οινοποιείου του ΤΑΟΛ που προωθεί η τωρινή του διοίκηση για δημιουργία  Ξενοδοχειακής  μονάδας στο χώρο του ΤΑΟΛ  και   κατάληψης ολόκληρης της περιοχής από κουρτινοξαπλώστρες και beachbar στο γήπεδο του τουριστικού περίπτερου , είναι ασύμβατες με τις υφιστάμενες αρχαιολογικές ( Αδόμητη Ζώνη Α απόλυτης προστασίας του φρουρίου της Αγίας Μαύρας  σύμφωνα με το αρχαιολογικό κτηματολόγιο),  τις περιβαλλοντικές (Ζώνη Ειδικής Προστασίας GR  22400001) και τις χωροταξικές (Γ.Π.Σ. Λευκάδας- Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου ) δεσμεύσεις, που ισχύουν στην ευρύτερη περιοχή.

Οι σκοπούμενες  αλλαγές χρήσης  στα εξαιρεθέντα από την κατεδάφιση κτίρια  αποτελούν προσβολή της ιστορίας του αγροτικού συνεταιρισμού, ύβρη του μνημειακού συνόλου του κάστρου  της Αγίας Μαύρας, βεβήλωση του  σημαντικότερου τοπόσημου  του  νησιού , το οποίο από μόνο του  χωρίς πεντάστερα   και κουρτινοξαπλώστρες αποτελεί βασικό τουριστικό πόρο-προορισμό  επ ωφελεία  όλης της κοινωνίας της Λευκάδας , κατοίκων, επισκεπτών και επιχειρηματιών της πόλης.

Η όποια  εγκατάλειψη της περιοχής εμφανίζεται σήμερα, με κανένα τρόπο δεν μπορεί να αποτελεί το άλλοθι για την παράδοσή της  στην επιχειρηματική κερδοσκοπία  με πρωταγωνιστές τους έχοντες  την ευθύνη της φροντίδας της περιοχής  , αντίθετα μάλιστα αποδεικνύει  αν μη τι άλλο  την  ανεπάρκειά τους στην διαχείριση είτε της δημόσιας κοινόχρηστης περιουσίας του δημοτικού Λιμενικού Ταμείου είτε της κοινής αγροτικής περιουσίας των συνεταιριστών του ΤΑΟΛ.

Τέλος υποστηρίχτηκε η ιδέα της  από κοινού δράσης  όλων όσων εναντιώνονται  στο επιχειρούμενο «περιβαλλοντικό- πολιτιστικό και οικονομικό έγκλημα» εις βάρος της τοπικής κοινωνίας,  το οποίο αλλοιώνει τον χαρακτήρα του τοπίου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους  και παραδίδει την μοναδική παρθένα αμμουδιά  στις κουρτινοξαπλώστρες του  όποιου επενδυτή.

Οι  γραπτές θέσεις και προτάσεις  της Ομοσπονδίας   όπως έχουν προκύψει  και  μέσα από το  τελευταίο Συνέδριο  αποτυπώνονται στο έντυπο κείμενο που μοιράσθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες και  επισυνάπτεται στο  παρόν δελτίο τύπου.

 

«Το περιβάλλον του ΚΑΣΤΡΟΥ ΑΓΙΑΣ ΜΑΥΡΑΣ / Ανάδειξη – Προστασία»

 

Η «προσβλητική  για την ιστορία μας» εικόνα  της εισόδου στο Νησί, όπως την χαρακτήρισαν  τόσο  το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο στο υπόμνημά του προς το ΚΑΣ  όσο  και η αρχαιολογική υπηρεσία  Λευκάδας  στην σχετική εισήγησή της,  με κανένα τρόπο δεν μπορεί να αποτελέσει το άλλοθι για την αλλαγή της φυσιογνωμίας της περιοχής  με ενέργειες ή παραλείψεις   των εχόντων την ευθύνη αυτής της εγκατάλειψης …  «Mας χρώσταγαν το γάιδαρο, μας παίρνουν και το βόδι θάλεγε ο θυμόσοφος λαός μας»

Έχουν περάσει σχεδόν 8 χρόνια από την ημέρα που αποφάσισε η Δημοτική αρχή  να παραδώσει  σε ιδιώτη για τουριστική εκμετάλλευση  ολόκληρη την περιοχή του τουριστικού περίπτερου  δηλαδή εκτός από τα  εξαιρεθέντα από την κατεδάφιση  κτίρια και την έκταση του γηπέδου συνολικά.

Παράλληλα η Διοίκηση του ΤΑΟΛ μεθόδευσε την πώληση του παρακείμενου γηπέδου  του παλιού οινοποιείου στην κατά σύμπτωση ίδια εταιρεία, για  να κατασκευάσει Ξενοδοχείο 5 Αστέρων σύμφωνα με τα λεγόμενα του νυν  προέδρου του ΤΑΟΛ. : «Μην ξεχνάμε πως με την επένδυση αυτή θα αλλάξει μορφή Λευκάδα, θα βρουν συμπολίτες μας δουλειά στο ξενοδοχείο και δίπλα στο τουριστικό περίπτερο, θα δημιουργηθεί άλλο ένα πεντάστερο ξενοδοχείο…» https://prismaradio.gr/2022/05/30/thomas-katopodis-ston-prisma-91-6.

Είναι όμως η περιοχή της σκοπούμενης επένδυσης μια οποιαδήποτε περιοχή  που προσφέρεται για Ξενοδοχειακά Συγκροτήματα και beach-bar  με πρόσχημα την δήθεν  πεντάστερη  τουριστική  αξιοποίηση ?

Μήπως η σκοπούμενη επέμβαση  στο εμβληματικό τοπόσημο  της παραλίας του Κάστρου  αποτελεί προσβολή και ύβρη της ιστορίας, του  πολιτισμού, της πνευματικής και καλλιτεχνικής παράδοσης και δημιουργίας του λευκαδίτικου λαού αλλά και  του ουσιαστικού νοήματος του τουρισμού  δεδομένου ότι η μοναδική  αμμώδης ακτή του Κάστρου  αποτελεί  βασικό  τουριστικό πόρο – προορισμό  η οποία  υποστηρίζει  από μόνη της,  χωρίς  «σουίτες» και beach Bar,  την   καλώς νοούμενη τουριστική ανάπτυξη, λειτουργώντας  ως ελεύθερη παραλία, για τους κατοίκους  και τις επιχειρήσεις της  Λευκάδας?

Όπως επανειλημμένα έχει  γνωμοδοτήσει το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής της Λευκάδας:

  1. Η μέχρι σήμερα πορεία της προσπάθειας από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο  της  παραχώρησης σε ιδιώτη  ολόκληρης της κατ ευφημισμόν  « χερσαίας ζώνης Λιμένα  στο κάστρο» αποδεικνύει  καθαρά πλέον  ότι δεν συνάδει το επιχειρηματικό κέρδος με την   σύμφωνα με τον προορισμό τους λειτουργεία των κοινόχρηστων χώρων πόσο μάλλον όταν  ο χώρος ανήκει σε ζώνη Α απόλυτης προστασίας αρχαιολογικού   χώρου,  η οποία  σύμφωνα  με   τον αρχαιολογικό νόμο είναι αδόμητη.
  2. Η μοναδική αιτιολόγηση της έγκρισης της επέμβασης  στο εξαιρεθέν από την κατεδάφιση κτίριο   εντός της σύμφωνα με τον νόμο αδόμητης ζώνης  όπως  διατυπώνεται στην εισήγηση της αρχαιολογίας προς το ΚΑΣ είναι ότι: « η χρήση του κτηρίου ως αναψυκτηρίου θα εξυπηρετήσει το Κάστρο Αγίας Μαύρας, το οποίο δεν διαθέτει τέτοιες υποδομές για τους επισκέπτες» . Βέβαια όταν   καταργηθεί η πλωτή γέφυρα  ( βλ. υποθαλάσσια)   οι επισκέπτες του κάστρου θα αποκλειστούν από το  δήθεν αναψυκτήριο του Κάστρου !!!
  3. Μετά την απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού  της 3ης Δεκεμβρίου/2021 που ουσιαστικά επιτρέπει την παράδοση  ΕΝΝΕΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ  του  αρχαιολογικού χώρου   του κάστρου της Αγίας Μαύρας,  για τουριστική αξιοποίηση με χρήση  beach Bar   και κατάληψη όλου του γηπέδου από κουρτινοξαπλώστρες και στέγαστρα,  αποδεικνύεται  πόσο δίκιο είχε  το Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο της  ΠΕ Λευκάδας  όταν στο πρακτικό του  της 21-1-2021 , κατηγορηματικά γνωμοδοτούσε  ότι η  παραχώρηση από το Δημοτικό  Λιμενικό Ταμείο ολόκληρου  του γηπέδου του τουριστικού περιπτέρου σε  Τουριστική /Ξενοδοχειακή εταιρεία,   θα αλλοιώσει ανεπίστρεπτα την φυσιογνωμία της περιοχής.
  4. Ευτυχώς δεν λείπουν τα καλά παραδείγματα επανάχρησης για κοινόχρηστες λειτουργίες χώρων, οι οποίοι επί μακρόν είχαν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους όπως εν προκειμένω το τουριστικό περίπτερο και το οινοποιείο του ΤΑΟΛ. Με αξιοποίηση πόρων από το Πράσινο Ταμείο πρέπει και μπορεί ο δήμος να μιμηθεί τα παραδείγματα του Δήμου Πάτρας στο παραλιακό μέτωπο ή και του Δήμου Κερατσινίου στο χώρο του Εργοστασίου Λιπασμάτων.
  5. Ήδη μετά και την δεύτερη απόρριψη της μελέτης από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής της ΠΕ Λευκάδας ( Πρακτικό ΣΑ 23/2/2022 : «ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗκαθώς οι παρεμβάσεις που συντελούνται, τόσο στα υπάρχοντα κτίρια, τα οποία αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής και προσέγγισης, όσο και οι παρεμβάσεις στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο, του οποίου η υπάρχουσα διαμόρφωση προσαρμόζεται ήπια στον επίπεδο-παραλιακό χαρακτήρα της περιοχής, αλλοιώνουν ή αποκρύβουν την αρχική αρχιτεκτονική ιδέα….»)  το Δημοτικό Λιμενικό ταμείο  και ο Δήμος  οφείλει   να απεμπλακεί  από την διαδικασία παραχώρησης που ξεκίνησε από το 2018  και να προχωρήσει στην ακύρωση του διαγωνισμού σύμφωνα με το άρθρο 9.9 της διακήρυξης  που προβλέπει ότι « Εάν οι μελέτες του πλειοδότη-παραχωρησιούχου …δεν τύχουν της εγκρίσεως του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής του Νομού Λευκάδας…  ο κύριος του έργου μπορεί να διακόψει τη διαδικασία του διαγωνισμού…

 ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Η εκδήλωση της Ομοσπονδίας Λευκαδίτικων Συλλόγων για το Κάστρο

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *