Το “σπρώξιμο της βάρκας”

βάρκα

Γράφει ο Σχολιαστής
Είναι νομοτελειακό οι παραδόσεις -όπως και τα ρεκόρ- κάποτε να σπάνε. Και η Λευκάδα λοιπόν, δείχνει έτοιμη να σπάσει την παράδοση που έχει δημιουργήσει απ΄ την μεταπολίτευση και μετά, (να εκλέγει δηλαδή σταθερά βουλευτή απ΄ την νικήτρια πανελλαδικά παράταξη), σύμφωνα με το -προχθεσινό- αποτέλεσμα δημοσκόπησης σοβαρής εταιρείας που έγινε για λογαριασμό συμπατριώτη μας και η οποία έχει ξεχωριστή σημασία αφού περιλάμβανε μόνο τα συγκεκριμένα ονόματα των υποψηφίων των δυο μεγάλων κομμάτων. Σύμφωνα μ΄ αυτήν λοιπόν, ο Σύριζα που πανελλαδικά φαίνεται να έχει ένα σαφές προβάδισμα, όχι μόνο δεν προηγείται εδώ, αλλά φαίνεται και να μένει πίσω, έστω και με διαφορά στήθους! Η διαφορά βέβαια είναι τόσο μικρή, (κάτω της μισής μονάδας), ώστε κυριολεκτικά να «πνίγεται» στα όρια του στατιστικού λάθους! Ακόμη κι έτσι όμως, το αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι πως ουσιαστικά πρόκειται τουλάχιστον για ισοπαλία!
Φαίνεται πως τα πρόσωπα που χρίστηκαν υποψήφιοι και στα δυο μεγάλα κόμματα, είχαν την καθοριστική επίδρασή τους σ ΄ αυτή την εξαίρεση της Λευκάδας απ΄ το γενικότερο πανελλαδικό κλίμα. Στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο, που για πρώτη φορά μπαίνουν τρεις περίπου ισοβαρείς υποψήφιοι κι όχι δυο δυνατοί και μια …τσόντα, όπως συνέβαινε συνήθως, φαίνεται πως αυτό έδρασε ευεργετικά. Στην απέναντι όχθη πάλι η αντίστοιχη σύνθεση, εκτός απ΄ τις εσωκομματικές φουρτούνες που δημιούργησε και τις «απαντήσεις» για αριβίστες και για καιροσκόπους που προκάλεσε, φαίνεται πως προβλημάτισε ιδιαίτερα κι ένα κομμάτι ψηφοφόρων της τοπικής κοινωνίας. Η βιασύνη κάποιων να αυτοαναγορευτούν «βουλευτές» πολλούς μήνες προ των εκλογών κι η φανερή «μιντιακή» υποστήριξη που απολαμβάνουν από συγκεκριμένους κύκλους και που από πολλούς θεωρήθηκε σαν απροκάλυπτη κι ανεπίτρεπτη επέμβαση, φαίνεται να προκάλεσε την αντίδραση κάποιων και τουλάχιστον να προβλημάτισε κάποιους άλλους, που αρχικά ήταν διακείμενοι θετικά… Τελικό αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, είναι την Κυριακή να διεκδικούν την βουλευτική έδρα -με περίπου ίσες τις πιθανότητες- πέντε(!) υποψήφιοι βουλευτές παρακαλώ, πράγμα εντελώς πρωτόγνωρο στα τοπικά εκλογικά χρονικά!
Κάποιοι τοπικοί γαλάζιοι παράγοντες που έμαθαν τα ευχάριστα μαντάτα έχουν αναθαρρήσει για τα καλά και πλέον αισιοδοξούν για το καλό τοπικό αποτέλεσμα. Την αισιοδοξία του αυτή μου εξέφρασε παραδοσιακός και πρωτοκλασάτος παράγοντας της παράταξης, όταν τον ρώτησα σχετικά, μαζί όμως με μια επιφύλαξη: «Αισιοδοξώ πως θα τα πάμε περίφημα εδώ στη Λευκάδα, μου είπε. Αρκεί βέβαια να μην μας σπρώξει κανείς (από μέσα) τη βάρκα(*)…»

———————————————————————————————————————————
(*) Με τον όρο «σπρώξιμο της βάρκας» νοείται η «ευγενής» (και καθόλου σπάνια για την Ν. Δ.) συνήθεια, κάποιου «ομοϊδεάτη» ισχυρού παράγοντα, να οργανώσει και να προωθήσει την υπόγεια στήριξη του αντιπάλου, επειδή αυτό εξυπηρετεί κάποια δική του στόχευση…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *