Κάηκε η Παναγία των Παρισίων!

Κάηκε η Παναγία των Παρισίων!
Μεγάλο το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η φωτιά της Δευτέρας στον ιστορικό ναό της Παναγίας των Παρισίων. Στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσαν οι φλόγες.  Το πάτωμα του κυρίως θαλάμου του ναού, είναι γεμάτο με καρβουνιασμένα δοκάρια, σπασμένα γυαλιά και συντρίμμια από την οροφή, που έχει καταρρεύσει.

Παρόλο που σχεδόν κάθε τι στο ναό είναι καλυμμένο με σοβάδες, σκόνη και νερό, τα νέα από τους ειδικούς είναι ενθαρρυντικά, αφού φαίνεται ότι σώθηκε όχι μόνο το πελώριο εκκλησιαστικό όργανο του 15ου αιώνα με τις πέντε σειρές πλήκτρων και τους 8.000 σωλήνες, αλλά και πολλά σημαντικά κειμήλια που φυλάσσονταν στο ναό, ανάμεσά τους το Ακάνθινο Στεφάνι του Χριστού, ένα κομματάκι Τίμιου Ξύλου και ένα καρφί από τον σταυρό.

Το μικρό εκκλησιαστικό όργανο, που βρισκόταν ακριβώς κάτω από το βέλος, υπέστη σοβαρές ζημιές από τη φωτιά.
Κάηκε η Παναγία των Παρισίων!
(Πηγή: PROTOTHEMA.gr)
***
Η Ιστορία του Ναού:
Η Παναγία των Παρισίων είναι Ρωμαιοκαθολικός ναός στη πόλη του Παρισιού και είναι από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του γοτθικού ρυθμού. Ευρίσκεται στη νησίδα του ποταμού Σηκουάνα.
Ο ναός άρχισε να κατασκευάζεται το 1163 με Πάπα τον Αλέξανδρο Γ καί βασιλιά τον Λουδοβίκο Ζ. Η κατασκευή του τελείωσε τον 13αι. Τα σημεία πού προκαλούν θαυμασμό είναι η υπέροχη πύλη και τα έξοχα βιτρώ. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα συντήρησης. Στις τοιχογραφίες αναπαρίσταται η ζωή της Αγίας Άννας και η Δευτέρα Παρουσία.
Χθες 15 Απριλ. 2019, ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά, που οδήγησε σε κατάρρευση της οροφής. Ευτυχώς διασώθηκαν , το ακάνθινο στεφάνι και το καρφί από τη Σταύρωση.
Τα πιο σημαντικά γεγονότα που έλαβαν χώρα εκεί είναι:  Το 1431 έγινε η στέψη του βασιλιά Ερρίκου Ε των Άγγλων. Το 1456 η Ιωάννα της Λωραίνης ανακηρύσσεται μάρτυρας. Το 1790 κατά την Γαλλική επανάσταση καταστράφηκαν πολλά έργα τέχνης. Το 1804 θα στεφθεί Αυτοκράτορας ο Ναπολέων από τον Πάπα Πίο. Το έτος 1829 ο Βίκτωρ Ουγκώ γράφει το λογοτεχνικό αριστούργημα “Παναγία των Παρισίων”. Το 1970 γίνεται εκεί η κηδεία του προέδρου της Γαλλίας Charles de Gaulle.
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι παρμένες το έτος 2010, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *