Ο Γιώργος Λογοθέτης για την παρουσίαση του βιβλίου του για τον Μίκη Θεοδωράκη στο Μουσείο Μπενάκη

%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%bf%ce%b8%ce%b5%cf%84%ce%b7%cf%82

Ευχαριστώ θερμά όλους τους φίλους και φίλες που μας τίμησαν με την παρουσία τους στο Μουσείο Μπενάκη την Δευτέρα 19.12.2016.

Θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαίτερα στην παρουσία του Σπύρου Μερκούρη, αδελφού της αξέχαστης Μελίνας, του Σταμάτη Κόκοτα και του Λάκη Χαλκιά.

Θερμό ευχαριστώ στον Θανάση και Παναγιώτη Κατωπόδη, στις Λευκαδίτικες ιστοσελίδες για την δημοσιότητα της εκδήλωσης,  και στους Λευκαδίτες όπως ο π. βουλευτής Ξενοφώντας Βεργίνης, ο Θανάσης Μελάς, πρόεδρος της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών και πολλοί άλλοι.

Επισυνάπτω επιστολή της Μαρίας Φαραντούρη η οποία λόγω ασθένειας δεν ήταν δυνατόν να παρευρεθεί στην εκδήλωση.

——————-

Αγαπητοί φίλοι

Όταν ένα βιβλίο αναφέρεται στη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη τότε είναι σαν να μιλάμε για την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας, τόσο πολύ είναι ταυτισμένος ο Μίκης με τα γεγονότα, όχι μόνο με τα τραγούδια του, αλλά με την ίδια την ύπαρξη του.

Ο Μίκης είναι σώμα από το σώμα της Ελλάδας, πνεύμα από το πνεύμα της. Υπάρχει μια απόλυτη ταύτιση, έτσι μπορεί να εξηγήσει κανείς και το έργο του και τη διαδρομή του. Πυξίδα στη ζωή του ήταν μόνο μια, η Ελλάδα, γι αυτό και ο τίτλος :ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Το βιβλίο που κρατάμε στα χέρια μας είναι μετάφραση του στα ρωσικά, και μου φέρνει έντονα στη μνήμη την καλλιτεχνική περιοδεία στην Ρωσία του 1966 όταν ήμουν μόλις 19 ετών. Θυμάμαι την ζεστασιά με την οποία αγκάλιασαν οι Ρώσοι τον Μίκη Θεοδωράκη και τα τραγούδια του. Τη γνωριμία μας με τον ελληνικής καταγωγής συνθέτη Οδυσσέα Δημητριάδη, τα μεγάλα θέατρα και τα μεγάλα πλήθη που παρακολουθούσαν τις συναυλίες μας. Η πρώτη εκείνη μεγάλη περιοδεία στη Ρωσία, γιατί υπήρξαν κι άλλες αργότερα, μου μένει αξέχαστη και χαίρομαι σήμερα που το βιβλίο του Γιώργου Λογοθέτη θα δώσει τη δυνατότητα στο Ρωσικό λαό να μάθει περισσότερα για τη ζωή και το έργο του Μίκη.

Ο Γιώργος Λογοθέτης, παλιός φίλος του Μίκη, είναι ένας άνθρωπος του κόσμου που ξεκίνησε από την Λευκάδα, σπούδασε κι εργάστηκε στη Σουηδία, όπου και τον γνώρισα. Πάντα φιλικός, πρόθυμος να βοηθήσει την πατρίδα του, τη Δημοκρατία, από οποιοδήποτε πόστο. Η αγάπη του για τον Θεοδωράκη είναι γνήσια, ο θαυμασμός του μεγάλος, γι αυτό άλλωστε έγραψε αυτό το βιβλίο και είναι αφιέρωμα αγάπης.

Ξεφυλλίζοντας το, θυμήθηκα κι εγώ προσωπικές στιγμές από την πολύχρονη συνεργασία μου με τον Μίκη. Μια εμπειρία ζωής και τέχνης ανεπανάληπτης. Ο Μίκης είναι η έκφραση της συνέχειας του ελληνικού, του αρχαίου, του βυζαντινού, του σύγχρονου. Το έργο του ποτίζεται από ελληνικές πηγές ποίησης και μουσικής. Η αναγνώριση του είναι παγκόσμια και η προσφορά του τεράστια. Ο Μίκης δεν κλείνεται σε λίγες γραμμές, δεν περιορίζεται σε ιδεολογίες η σε σχολές.   Είναι η προσωποποίηση της υπέρβασης, ένας μεγάλος ουμανιστής, αγωνιστής της ελευθερίας, της ειρήνης, της Δημοκρατίας. Ένας παλμός μελωδιών, έμπνευσης και δραμάτων.

Είμαστε τυχεροί αγαπητέ Γιώργο που η γενιά μας γνώρισε στα καλύτερα της χρόνια τον Μίκη, που τραγουδήσαμε μαζί του και μετά με όλο τον κόσμο, τους μεγάλους Έλληνες ποιητές. Το βιβλίο σου, είναι ένα εξαιρετικό αντίδωρο, που ο καθένας θα πρέπει να το διαβάσει, τέτοιες προσωπικότητες σαν τον Μίκη δεν γεννιούνται κάθε μέρα.

Ευχαριστούμε  τον Γιώργο Λογοθέτη και τον εκδοτικό οίκο για το εξαιρετικό αποτέλεσμα. Ο Μίκης έχει πάντα στη καρδιά του την Ελλάδα, όταν δημιουργούσε, όταν αγωνιζόταν, μια Ελλάδα που αντιστέκεται που δημιουργεί, που προχωρεί. Αυτή είναι η Ελλάδα του Μίκη κι αυτός είναι ο Μίκης Θεοδωράκης της Ελλάδας.

Μαρία Φαραντούρη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *