Οι Λευκαδίτες της Πάτρας γιόρτασαν την Φανερωμένη μας

Πάτρα

Σύσσωμη η Λευκαδίτικη Κοινότητα προσήλθε για να εορτάσει και να δοξολογήσει, την πολιούχο της ιδιαίτερης πατρίδας, Κυρά Φανερωμένη, την Κυρά του νησιού της Λευκάδας και των Λευκαδιτών όλου του κόσμου, στον Ιερό Ναό Παναγίτσας Παραλίας Πατρών, στην καρδιά της Λευκαδίτικης Κοινότητας Πάτρας.

Μέρος των εκδηλώσεων υπήρξε και η πιο κάτω Ομιλία η οποία εκφωνήθηκε από την Πολιτική Επιστήμονα και Γραμματέα του Συλλόγου Λευκαδίων Πάτρας «Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ» κ. Περδικάρη Ελένη, η οποία στη συνέχεια, τίμησε, ως εκπρόσωπος του Συλλόγου, την κ Αγαθή Γράψα, τ. μέλος του Δ.Σ. από το Καλαμίτσι Λευκάδας, η οποία κάθε χρόνο, συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις μας, προς τιμήν του Συλλόγου και της Κυράς, όλων των Λευκαδιτών του κόσμου, φτιάχνει την περίφημη Λευκαδίτικη Λαδόπιτα. Την Χαρακτήρισε, ως ζωντανό παράδειγμα για τις Γυναίκες και τις Μητέρες όλου του κόσμου, ως την Γυναίκα των αιώνων, αφού όπως τόνισε, με την απλότητα, το χαμόγελο, και την ευγένειά της, περνάει σε όλους μας το δυνατό μήνυμα της εγκαρτέρησης και υπομονής και μας διδάσκει ότι στη ζωή το κάθε πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την πίστη.

7

8

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν, με κεράσματα και Παραδοσιακούς χορούς από το Χορευτικό του Συλλόγου, υπό την διδασκαλία του Χοροδιδάσκαλου κ Μικρώνη Γρηγόριου το οποίο Χορευτικό με ένα υπέροχο πρόγραμμα ανέδειξε για μια ακόμα φορά την Λευκαδίτικη Κουλτούρα μέσω του χορού, με τις υπέροχες Λευκαδίτικες φορεσιές.

Τα νέα μας παιδιά που Χόρεψαν τόσο Όμορφα ήταν:

Σίδερη Ελένη, Χριστοδουλοπούλου Νίκη, Αλευρή Γιώτα, Κορφιάτης Ανδρέας, Κορφιάτη Ιωάννα, Ρουπακιώτη Αγγλαία, Μικρώνη Μαρία, Χαραλαμπόπουλος Ανδρέας, Χριστοπούλου Κωνσταντίνα, Λιούλιος Νίκος, Παπασταύρου Μαρία.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, ο φίλος και χορηγός του Συλλόγου, έμπορος στη Λευκάδα κ. Περδικάρης Γιώργος Τιμόθεου προσέφερε στον Σύλλογο, λόγω της ημέρας ένα Κατσίκι, από το Λευκαδίτικο Κρεοπωλείο του κ.Σολδάτου «Η Φανερωμένη» το οποίο μπήκε σε κλήρωση με λαχνούς του 1 ευρώ για την ενίσχυση του Συλλόγου.

2

Η κλήρωση έγινε στο προαύλιο του ναού, και ανέδειξε ως νικητή τον λαχνό με τον αριθμό 80 του ροζ χρώματος.
Παρακαλείται όποιος έχει τον λαχνό να επικοινωνήσει με τον Σύλλογο και το Κρεοπωλείο για την παραλαβή του προϊόντος
τηλ. Συλλόγου 2610-222066.
τηλ. Κρεοπωλείου κ.Σολδάτου «Η Φανερωμένη» 2610-521443, 6940822912 (Πατρών -Πύργου και Κολοκοτρώνη 1 Παραλία Πατρών)

Ο Σύλλογος Λευκαδίων Πάτρας «Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ» εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του στα μέλη του ΔΣ που βοήθησαν για τις εκδηλώσεις: κ Σίδερη Γιάννη, κ Περδικάρη Ελένη, κ Μαραγκό Νικόλαο, κ Ελευθερία Γράψα –Κατσιγιάννη, κ.Κονιδάρη Νίκη, κ Αργυρού Γεωργία, κ.Αποστόλου Γεράσιμο, κ Κατσιγιάννη Αγγελική, κ Μακρυγιώργο Βασίλη καθώς και την κ Ρένα Πάλμου που συμμετείχε σε όλες τις ετοιμασίες.

Επίσης ευχαριστεί τους ιερείς του Ιερού Ναού Π. Χρυσόστομο Αθανασόπουλο και Π. Παναγιώτη Πανόπουλο για την άριστη Υποδοχή και Αποδοχή του Συλλόγου μας και των εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα, τον κ. Περδικάρη Γιώργο Τιμόθεου για την ευγενή Χορηγία.

Ευχόμαστε σε όλους ΣΑΣ η Ευλογία και η χάρη της Κυράς μας Φανερωμένης να φέρει τα καλύτερα.
Καλό Καλοκαίρι.

Ομιλία η οποία εκφωνήθηκε από την Πολιτική Επιστήμονα και Γραμματέα του Συλλόγου Λευκαδίων Πάτρας «Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ» κ. Περδικάρη Ελένη.

3

Το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου είναι απόλυτα συνυφασμένο με την καθημερινή ζωή του κάθε Ορθοδόξου Χριστιανού. Στο πανάσπιλο πρόσωπο της Παναγίας Μητέρας μας, η εμπειρία της Εκκλησίας αναγνωρίζει τη συνέργεια της ανθρώπινης ελευθερίας στην ενανθρώπηση του Θεού.

ΣΕ εμάς τους Λευκαδίτες Το όνομά Της Προστάτιδας του νησιού, Φανερωμένη, μας θυμίζει πολλά και μας φέρνει πίσω στο χρόνο σε αλησμόνητους τόπους . Στην αγιασμένη γη, του νησιού μας, στη Γη της όμορφης Λευκάδας τρία χιλιόμετρα πιο δυτικά της πόλης στον ιερό λόφο της Ιεράς Μονής της Παναγίας μας. Εκεί που κάθε Λευκαδίτης θα απευθυνθεί στη χάρτη της, και θα ψελλίσει στην κάθε του δύσκολη στιγμή, κυρά Φανερωμένη μου! Βοήθησέ μας. Αλλά και έτσι θα την ευχαριστήσει, όταν λυτρωθεί από τον κίνδυνο.

Αλλά ποιος έκτισε τον θρόνο της πάνω στον αιθέριο εξώστη αυτού του Λευκαδίτικου τοπίου;

Η Παράδοση μας, διασώζει την ιστορία της και η ιστορία είναι παλιά. Φθάνει ως τους πρώτους Αποστολικούς χρόνους όπως μας πληροφορεί ο ιστοριογράφος Δημ.Πετριτσόπουλους.

Ως ιδρυτής της Εκκλησίας της Λευκάδος αναφέρεται 0 Απόστολος Παύλος.

4

Στην θέση πού είναι σήμερα το Μοναστήρι υψωνόνταν καλλιμάρμαρο Ιερό της θεάς Αρτέμιδος. Το Ιερό κατεδαφίστηκε θαυματουργικά, με την προσευχή των Αποστόλων Ακύλα και Ηρωδίωνα. Εκεί αργότερα ιδρύθηκε μικρός «οίκος προσευχής» ο πρώτος «ευκτήριος οίκος», των Χριστιανών ενώ ο μαθητής Σωσίων χειροτονήθηκε πρώτος επίσκοπος Λευκάδος και ίδρυσε το μοναστήρι

Σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου, μετά την Α” Οικουμενική Σύνοδο, έφτασαν στο νησί πέντε Πατέρες με τον επίσκοπο Λευκάδας Αγάθαρχο από τους οποίους δύο εγκαταστάθηκαν στη μονή και οι τρεις άλλοι ίδρυσαν το Ησυχαστήριο των Αγίων Πατέρων έξω από το χωριό Αλέξανδρος. Οι Πατέρες αυτοί έχτισαν τα πρώτα κελιά, μεγάλωσαν το ναό και οργάνωσαν το μοναχισμό στη Λευκάδα.

Μια άλλη παράδοση αναφέρει ότι η πρώτη εικόνα της Παναγίας που είχε παραγγελθεί στην Κωνσταντινούπολη, αποκαλύφθηκε σαν θαύμα στον ιερομόναχο και αγιογράφο Κάλλιστο μετά από προσευχή του «αχειροποίητος», δίχως να την σχεδιάσει αυτός γιατί, αν και προσπάθησε -δεν μπορούσε.

5

Ο Κάλλιστος βλέποντας το αχειροποίητο σχέδιο προσκύνησε γονατίζοντας για το θαύμα και έδωσε στην εικόνα το όνομα «Πεφανερωμένη» ή «Φανερωμένη», επειδή φανερώθηκε και σχεδιάσθηκε με τη βοήθεια του Θεού ως Καθισμένη σε ψηλό θρόνο στο μέσον με καθισμένο στα γόνατά Της τον μονογενής Της Υιό. Στα δεξιά Της τον Αρχιστράτηγο Μιχαήλ και στα αριστερά Της τον Αρχάγγελο Γαβριήλ.

Η εικόνα ποτέ δεν έπαψε να θαυματουργεί. Πόσες φορές, με την επίκληση της, δεν θεραπεύονταν Άνθρωποι με δύσκολες ασθένειες, δεν Σηκώνονταν όρθιοι ανάπηροι, δεν Ξανάβλεπαν τυφλοί, δεν Διασώζονταν Θαλασσοπόροι, δεν ριχνόταν βροχή μετά την ξηρασία, γαλήνη σε σπίτια μετά την καταιγίδα.

Όταν η αχειροποίητη ιερά εικόνα της Παναγίας καταστράφηκε σε πυρκαγιά το 1886 η νέα εικόνα που οι μοναχοί παρήγγειλαν, έφτασε στο νησί την Κυριακή της Πεντηκοστής του 1887 και τοποθετήθηκε στον «Θρόνο» Της την επόμενη ημέρα, Δευτέρα. Γι’ αυτό και η γιορτή Της καθιερώθηκε να γίνεται πάντα Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.

Πάμπολλοι είναι οι Λευκαδίτες ανά τον κόσμο που συνάζονται για να υμνολογήσουν την Μητέρα του Κυρίου Φανερωμένη ΜΑΣ και πολιούχο της ιδιαίτερης πατρίδας τους. Ιδιαίτερα, σε ανάμνηση των φοβερών σεισμών της 15ης Μαρτίου 1938 (9.15 το πρωί) και της 30ης Ιουνίου 1948 και ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ κατά την εορτή της στην Ουάσιγκτον, το Σίδνεϋ, την Μελβούρνη, το Μόντρεαλ, στην Ηλιούπολη, τον Χολαργό, την Αλεξανδρούπολη και δω στην Αχαΐα.

6

Πάμπολλοι είμαστε και εμείς, που μαζευόμαστε κάθε χρόνο να τιμήσουμε την Χάρη της , εδώ στον Ιερό Ναό Παναγίτσας Παραλίας Πατρών στην καρδιά της Λευκαδίτικης Κοινότητας. Της κοινότητας που δημιουργήθηκε με τον πρώτο μαζικό αποικισμό, πριν απ’ τον εμφύλιου, και τον πόλεμο, τότε που ο κόσμος έφευγε για να αναζητήσει μια καλύτερη μοίρα στα σταφιδάμπελα και στις ΝΤΟΜΑΤΟ πατατοπαραγωγές του Νότου. Της Κοινότητας που η επιθυμία της απ’ την αρχή της πρώτης εγκατάστασης ήταν να έχει ένα δικό της ΟΡΓΑΝΟ ένα δικό της συλλογικό αποκούμπι αφιερωμένο στην πολιούχο της Πατρίδας τους στην ΚΥΡΑ όλων των Λευκαδιτών του κόσμου την κυρά ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ!

Για να μην χάσουν την πίστη τις παραδόσεις, και τα γνωρίσματα του τόπου τους, για να μαζεύονται σα Λευκαδίτες να τα λένε όπως συνήθιζαν να τονίζουν αλλά και για να έχουν μια δυναμική παρουσία ως Λευκαδίτες στη ΝΕΑ ΓΗ που βρεθήκανε. Επιθυμίες τις οποίες και υλοποιήσαν, τον Ιούνιο του 1925 στο καφενείο του Φλίππου του Σίδερη (Μπουκαούρη) 91 χρόνια πριν, που υπέγραφαν και την Ιδρυτική πράξη του συλλόγου πάνω σένα καφέ κάποιο Κυριακάτικο πρωινό.

Οι πρώτοι είκοσι εννέα Λευκαδίτες μετανάστες – Ιδρυτές του Συλλόγου που υπάκουσαν στην σοφία του: «εγώ και Σύ φκιάνουμε τη δύναμη του ΕΜΕΙΣ» ήταν : Νικόλαος Σταματέλος, Δελετάτος Κων/νος, Μεσσήνης Χαρ.,βασ.(δυσανάγνωστο επώνυμο), Δαμ.Μεσσήνης, Παν.Μπογόρδος, Ευαγγ. Μπογόρδος, Γεωργ.Σίδερης, Φίλιπ.Σίδερης, Αγγελος Χόρτης, Αναστ.Καρφάκης, Θεόδ.Κατωπόδης, Παν.Αρνής, Σπυρ.Δρακονταειδής, Γερ.Κτενάς, Αγγ.Ρομποτής, Νικ.Καράμπαλης, Σπύρος Δούκερης, Νικ.Χαλικιόπουλος, Σπ.Καπόνης, Σπ.Παπανελόπουλος, Β.Σίδερης, Ελευθ.Ζαβαγιάννης, Νικ.Αρνής.

Ας μην απορρίψουμε τους πόθους και τους σκοπούς τους. Ας προσπαθήσουμε να θρέψουμε τις νέες γενιές στους καιρούς που περνούν τα νέα Λευκαδιτόπουλα μας με αιώνιες και Ιστορικές Ιόνιες μνήμες κι ας δοξολογήσουμε ως Λευκαδίτες τη Χάρη της Φανερωμένης μας, να μας βοηθήσει, να μην χάσουμε τη συλλογικότητα της Λευκαδίτικης φυσιογνωμίας μας.

9

Ο εθνικός μας ποιητής, Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, δοξολογεί κι αυτός με τον δικό του τρόπο την πολιούχο της πατρίδας του Παναγία σε ποίημά του, που φέρει το όνομά της. Αναφέρουμε ευλαβικά ένα μικρό κομμάτι ενδεικτικό της στιγμής του γέρου γούμενου, που Ξυπνά και πηγαίνει, να προσκυνήσει την άγια εικόνα, αλλά σαν να του κάστηκε πως έλειπε–απ’ το θρονί της το χρυσό η Δέσποινα Μαρία: όπως μας λέει ο ποιητής.

Ετρόμαξ’ ο καλόγερος. Στην πλάκα γονατίζει, χτυπά το μέτωπο στη γη, παρακαλεί, δακρύζει ..
Με μιας αστράφτ’ η εκκλησιά κι αισθάνεται ένα χέρι (που τον ανασήκωνε)
Μοσχοβολάει τ’ αγέρι. Τα μάτια του άνοιξ’ ο παπάς… Στο κάτασπρο του γένι το δάκρυ του έσταζε βροχή..
Κοιτάζει… καθισμένη στο θρόνο βλέπει την Κυρά, που του χαμογελούσε
και το Παιδί, που εχαίρετο και που τον ευλογούσε.
Σε ποιο καλύβι αγνώριστο, σε ποια καρδιά θλιμμένη να πέρασες τη νύχτα Σου, Κυρά Φανερωμένη;
Ποιο μαραμένο λούλουδο η χάρη Σου, Κυρούλα, κρυφά ν’ ανάστησε, σαν ουρανού δροσούλα;

Η Παναγιά μας η θαυματουργή η Κυρά μας φανερωμένη, ας στείλει σε όλους μας τη θεία της Χάρη
ελάτε μια βόλτα μαζί μας να γευτείτε την όμορφη εκδήλωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.