Ο Ορφέας συμμετέχει ξανά στην “Γκιόστρα” της Ζακύνθου

1Ζακ 1

Μετά την περσινή συμμετοχή του, συμμετέχει ξανά φέτος στην Γκιόστρα της Ζακύνθου ο Πολιτιστικός Σύλλογος  ΟΡΦΕΑΣ Λευκάδας. Η Γκιόστρα είναι ένα φαντασμαγορικό πολιτιστικό δρώμενο της Ζακύνθου, που τείνει να καθιερωθεί σαν ένα απ΄τα πλέον αξιόλογα στο νοτιότερο αυτό Ιόνιο νησί, με σκοπό την προβολή και την ενίσχυση του τουρισμού του.

Ακολουθεί το σχετικό ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής εφημερίδας Ημέρα Ζακύνθου, (διανθισμένο με φωτογραφίες επιλογής μας στο κείμενο) ενώ ακολουθεί και μια σειρά φωτογραφιών (σαν γκαλερί) της παραπάνω εφημερίδας.

***

Γκιοστρα 15

Με κάθε επιτυχία πραγματοποιείται και φέτος, ένα από τα παλιότερα δρώμενα της Ζακύνθου, η “Γκιόστρα”, η μοναδική που πραγματοποιείται στον ελληνικό χώρο. Μια τριήμερη διοργάνωση μέσω της οποίας αναβιώνουν οι ξεχασμένες έννοιες του ελληνισμού και του πολιτισμού. Η μαζική συμμετοχή ελλήνων και ξένων επισκεπτών επιβεβαιώνουν τον πανευρωπαϊκό και πανιόνιο χαρακτήρα της.
Οι ιππικοί αγώνες της Γκιόστρας ένωσαν τη Ζάκυνθο με τα Ιόνια Νησιά και την Ιταλία, (Σουλμόνα και Σαν Μαρίνο). Πρόκειται για μια γιορτή, η οποία συνδέεται άμεσα με τις παραδόσεις του νησιού μας, τις σύγχρονες ανάγκες και με την επικοινωνία με όσον το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και τόπους.
Στις φετινές εκδηλώσεις για ακόμη μια φορά συμμετέχουν και πληρώματα από τα υπόλοιπα Επτάνησα καθώς και ομάδες του εξωτερικού, και συγκεκριμένα από την Ιταλία και το Σαν Μαρίνο.

2ζακ 2

Ένα Επτανησιώτικο γλέντι

Η μεγάλη γιορτή άρχισε το απόβραδο της Παρασκευής έξω από το Δημαρχείο, όπου έγινε η έπαρση των σημαιών για να τιμηθούν οι συμμετέχουσες χώρες. Η Ελληνική, γιά τη Ζάκυνθο, την Κέρκυρα, την Κεφαλονιά, τη Λευκάδα και τα Κύθηρα. Η Ιταλική, γιά τη Σουλμόνα, την γραφική πόλη του Αμπρούτσο. Του Αγιου Μαρίνου, του κρατιδίου της Ιταλίας που δημιουργήθηκε το 301 και κατάφερε να μένει ανεξάρτητο και υποδειγματικά δημοκρατικό. Από νωρίς τα συγκροτήματα έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για ν’ αναβιώσουν την Γκιόστρα και το λαϊκό γλέντι που έστηναν οι ποπολάροι και οι χωρικοί, μέχρι να ρθει η ώρα των αγώνων που θα έκαναν οι αριστοκράτες του »λίμπρο ντ’ όρο». Με μπροστάρηδες τα λάβαρα των πόλεων, η γιορτή μεταφέρθηκε μπροστά από το Μεταβυζαντινό Μουσείο, όπου έγινε η προκήρυξη της Γκιόστρας.

3Ζακ 3  4

Πανηγυρική Συνεδρίαση
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων το Σάββατο το πρωί πραγματοποιήθηκε πανηγυρική συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιο για την υποδοχή των εκπροσώπων των Δήμων της Σουλμόνα και του Σαν Μαρίνο, καθώς και των εκπροσώπων των Ιονίων Νήσων, που λαμβάνουν μέρος στο δρώμενο της Γκιόστρας. Όλοι τους υπέγραψαν στο ειδικό βιβλίο συνεδριάσεων. Όλοι τόνισαν πως έχουν γίνει βήματα για την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη, ενώ επισήμαναν πως είναι ευλογία αυτό που γίνεται κάθε χρόνο στη Ζάκυνθο. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Δήμαρχος Ζακύνθου, κ. Παύλος Κολοκοτσάς, υπογράμμισε τα ακόλουθα:
«Είμαι ευτυχής που σας υποδεχόμαστε στο νησί δύο εθνικών ποιητών. Του Διονύσιου Σολωμού και του Ούγκο Φώσκολο. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα δρώμενα του νησιού μας επαναλαμβάνεται για μία ακόμη χρονιά και προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών και όχι μόνο. Η Γκιόστρα είναι δρώμενο έφιππων αγώνων, δεξιοτεχνίας αλόγων και αναβατών, που πριν από μερικούς αιώνες, γινόταν στις Ενετικές κτήσεις με τη μορφή αγώνα μεταξύ ευγενών. Με τον καιρό ο χαρακτήρας του αμβλύνθηκε και τέλος απέκτησε τη μορφή δρώμενου από τον ομώνυμο Σύλλογο, καταφέρνοντας να πραγματοποιείται κάθε χρόνο με αξιοσημείωτη επιτυχία και για αυτό συγχαίρω τα μέλη της «Γκιόστρας Ζακύνθου» για τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν, ώστε να ενώσουν τους πολιτισμούς διαφορετικών χωρών και να μας φέρουν πιο κοντά με τα υπόλοιπα Επτάνησα. Κυρίαρχος στόχος όλων μας είναι η ανάπτυξη του νησιού, μέσω της προσέλκυσης επισκεπτών που το παρακολουθούν. Το συγκεκριμένο δρώμενο γινόταν στο νησί μας από τα μέσα του 17ου αιώνα και όλοι μαζί συμβάλλουμε στην πολιτιστική ανάπτυξη του νησιού μας, ενώ δίνουμε ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και στην τουριστική προβολή του τόπου μας.
Ολοκληρώνοντας, τονίζω πως κατά τη διάρκεια της θητείας μου θα στηρίξουμε αυτό το δρώμενο οι συνεργάτες μου και εγώ, διότι πιστεύουμε ακράδαντα πως αναδεικνύει τον πολιτισμό του νησιού μας, του Φιόρου του Λεβάντε».

5

Εκτός από τις ιππικές επιδείξεις, το δρώμενο περιλαμβάνει και εντυπωσιακές επιδείξεις δεξιοτεχνίας με λάβαρα, που τραβά το ενδιαφέρον των θεατών.6ζακ 11

7ζακ 4
Το δρώμενο της Γκιόστρας είναι ξεχωριστό και πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο στην Ζάκυνθο, με κυρίαρχο στόχο την ανάπτυξη του νησιού, μέσω της προσέλκυσης επισκεπτών που το παρακολουθούν.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *