Νέες φωτιές ανάβει στο Μαξίμου η Κωνσταντοπούλου

Ζωή Κων.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΑΛΤΣΟ ΜΕ ΤΗ Χ. Α.

Νέες φωτιές… άναψε στην κυβέρνηση η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου μετά το φάλτσο με τη Χρυσή Αυγή, καθώς με δηλώσεις της αναφερόμενη στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμικούς εταίρους επανέλαβε τη φράση του Μανώλη Γλέζου «δεν θα βαφτίσουμε το κρέας ψάρι».

Η κ. Κωνσταντοπούλου σε συνέντευξή της στο περιοδικό Unfollow τόνισε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν θα δεχθεί να μην υλοποιηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις, ενώ τη συμφωνία τη χαρακτήρισε συρραφή επιστολών και ανακοινωθέντων, εξηγώντας και τη στάση της να μην έλθει προς ψήφιση στη Βουλή η συμφωνία του Euro-group.

Οι δηλώσεις της κ. Κωνσταντοπούλου προκάλεσαν προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς έγιναν και στον απόηχο του ζητήματος που έθεσε περί εγκυρότητας μνημονιακών νόμων που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη Βουλή με λιγότερες από 151 ψήφους, λόγω της απουσίας των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

«Οχι» ψήφιση
Η πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε τη συμφωνία «συνδυασμό επιστολών και ανακοινωθέντων», ενώ επισήμανε ότι «η Βουλή δεν ψηφίζει ούτε επιστολές ούτε ανακοινωθέντα».

Ταυτόχρονα σχολίασε τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους λέγοντας ότι «η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχθεί να μην υλοποιηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος», προσθέτοντας τα εξής: «Οι δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των δύο κομμάτων δεν είναι διατεθειμένες να βαφτίσουν το κρέας ψάρι και να υπαναχωρήσουν στις αδιαπραγμάτευτες αρχές επί τη βάσει των οποίων δόθηκε η λαϊκή εντολή».

Η συγκεκριμένη αναφορά έκανε αίσθηση καθώς επέλεξε να χρησιμοποιήσει τη φράση «δεν θα βαφτίσουμε το κρέας ψάρι» την οποία είχε χρησιμοποιήσει προ μερικών ημερών ο Μανώλης Γλέζος δημιουργώντας και τότε αντιδράσεις σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Κωνσταντοπούλου, πάντως, μιλώντας χθες το βράδυ στο ΕΡΤ Open κράτησε πιο χαμηλούς τόνους λέγοντας ότι η κυβέρνηση αλλά και η Βουλή θα δώσουν δείγματα γραφής, όλοι είναι αποφασισμένοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προσθέτοντας ότι δεν αμφιβάλλει για την κυβέρνηση, πως είναι στη αρχή της διαπραγμάτευσης και «όλα εξαρτώνται από εμάς».

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση κράτησε αποστάσεις από τις δηλώσεις της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία έθεσε θέμα εγκυρότητας νόμων που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη Βουλή με λιγότερες από 151 ψήφους λόγω της απουσίας των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης σημείωσε ότι οι νόμοι που πρέπει να ακυρωθούν θα ακυρωθούν με νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, σημειώνοντας, ωστόσο, πως η πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «θα γίνει έλεγχος -δεν είπε ότι είναι άκυρες- εάν υπάρχουν ζητήματα ακυρότητας αυτών των αποφάσεων».

Σαφείς αποστάσεις κράτησε ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης, λέγοντας ότι αδυνατεί να καταλάβει αυτή την προσέγγιση και πως θα ήθελε «να παρουσιαστεί ένας προβληματισμός και κάποια επιχειρήματα σε μεγαλύτερο βάθος από την ίδια προφανώς».

Ερωτηθείς για το αν ο ίδιος πιστεύει ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου με τέτοιες τοποθετήσεις υπερβαίνει τις αρμοδιότητές της, απάντησε ότι ναι μεν «είναι ένα πολιτικό στέλεχος με τη δικιά της πολιτική παρουσία και τις απόψεις της», αλλά έσπευσε να συμπληρώσει ότι «δεν πρέπει να συγχέεται σε καμία περίπτωση αυτή η ιδιότητά της με τον ρόλο της προέδρου, είναι δύο διακριτά πράγματα».

Ο Ν. Φίλης
Χωρίς αστερίσκους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, επισήμαινε πως όσα είπε η κ. Κωνσταντοπούλου για ακυρότητα νόμων λόγω απουσίας χρυσαυγιτών βουλευτών είναι προσωπικές τις απόψεις και δεν εκφράζουν την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέτει θέμα ακυρότητας νόμων λόγω απουσίας των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής από τις ψηφοφορίες.

Ηταν ομόφωνη η απόφαση των δημοκρατικών κομμάτων της προηγούμενης Βουλής για το πώς θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα και για το ότι αυτές οι απουσίες δεν μπορούν να επηρεάζουν τη λειτουργία της Βουλής. Εγώ δεν συμμερίζομαι τις απόψεις της κ. Κωνσταντοπούλου. Είναι προσωπικές της απόψεις», είπε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος της Βουλής όμως και χθες στη συνέντευξη που παραχώρησε στο EΡΤ Open επανέλαβε τις θέσεις της κάνοντας λόγο για ζήτημα αρχών, και ότι η δημοκρατία δεν πρέπει να κάνει εκπτώσεις και ισχύει για όλους και όχι για λίγους.

Σημειώνεται ότι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης επισήμανε ότι κανένα νομοσχέδιο δεν ψηφίστηκε στη Βουλή με τα «όχι» μαζί με τους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής να είναι περισσότερα από τα «ναι». «Τα είχαμε ελέγξει», δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης, εκτιμώντας πως με τις επίμαχες δηλώσεις της η κ. Κωνσταντοπούλου μπέρδεψε τον θεσμικό της ρόλο με τον κομματικό.

Βολές από τα κόμματα

Βολές κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με το Ποτάμι να θέτει το ερώτημα «από πότε η πρόεδρος της Βουλής ασκεί αρμοδιότητες συνταγματικού δικαστή, που κρίνει και την αντισυνταγματικότητα των νόμων», σημειώνοντας «πώς είναι δυνατόν και με ποια αρμοδιότητα θα κρίνει τη νομιμότητα του νομοθετικού έργου της προηγούμενης Βουλής;».

Καυστική και αιχμηρή ήταν και η στάση του ΚΚΕ καθώς ανέδειξε ως μείζον πολιτικό θέμα την ανοχή στη Χρυσή Αυγή. «Οι θέσεις που διατύπωσε η πρόεδρος της Βουλής για το ζήτημα που αφορά στους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής και τις ψηφοφορίες στη Βουλή δημιουργούν πολλά ερωτηματικά και καλλιεργούν ανοχή απέναντι σε μια εγκληματική ναζιστική οργάνωση», υπογράμμισε το ΚΚΕ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ

(Πηγή:www.Ethnos.gr)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *