Αθώοι Παναθηναϊκοί και Ολυμπιακοί για τον πόλεμο του final4 στη Λευκάδα

Αθώοι Παναθηναϊκοί και Ολυμπιακοί για τον πόλεμο του Final4 στη Λευκάδα

Μετά από τρεις συνεδριάσεις που διήρκησαν από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα και την εξέταση 35 μαρτύρων κατηγορίας το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αγρινίου απεφάνθη για το «ραντεβού θανάτου», που είχαν δώσει οπαδοί του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού στη Λευκάδα κατά τη διάρκεια του final four στο μπάσκετ γυναικών.

Τα βίαια επεισόδια που είχαν λάβει χώρα τα ξημερώματα της 20ης Μαρτίου του 2016 στη Λευκάδα, μπορεί να μην είχαν θύματα, ωστόσο προκάλεσαν αίσθηση και έλαβαν πανελλαδικές διαστάσεις μέσα από τα ρεπορτάζ των τηλεοπτικών καναλιών, που αναμετέδιδαν τις εικόνες από το ξενοδοχείο Ionian Star, που οι χούλιγκαν το είχαν μετατρέψει κυριολεκτικά σε βομβαρδισμένο τοπίο.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αγρινίου, αν και το φαινόμενο της ακραίας αθλητικής βίας κάθε άλλο παρά έχει εκλείψει και συχνά επανέρχεται στην επικαιρότητα, με πρόσφατο παράδειγμα τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη, οπαδού του Άρη στη Θεσσαλονίκη, αθώωσε ομόφωνα και τους 24 κατηγορουμένους για την υπόθεση αυτή με μια ομολογουμένως τολμηρή για το κλίμα της εποχής απόφασή του.

Υπενθυμίζεται ότι παρά το γεγονός πως υπήρχε διαταγή απαγόρευσης στην κίνηση των οργανωμένων οπαδών, ένα κομβόι αυτοκινήτων με δεκάδες οπαδούς του Παναθηναϊκού, πιάνοντας στον ύπνο τις τοπικές Αστυνομικές Αρχές, κατάφερε τα ξημερώματα της 20ης Μαρτίου του 2016 να φτάσει από την Αθήνα στη Λευκάδα και να επιτεθεί σε οπαδούς του Ολυμπιακού που διέμεναν στο ξενοδοχείο Ionian Star. Πέρα από τα επεισόδια που έγιναν στο ξενοδοχείο και τα οποία έφτασαν μέχρι τους ορόφους και τα δωμάτια του ξενοδοχείου, επεισόδια και ζημιές έλαβαν χώρα και στην πλωτή γέφυρα της Λευκάδας, η οποία είχε ουσιαστικά καταληφθεί από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, προλαβαίνοντας την Αστυνομία και τον κίνδυνο να βρεθούν «αποκλεισμένοι» στο νησί…!

Παράλληλα εκτεταμένες ζημιές έγιναν σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα περιμετρικά του ξενοδοχείου, ενώ εκτιμάται ότι από τους χούλιγκαν χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον 50 φωτοβολίδες και 11 βόμβες μολότοφ.

Το βαρύ κατηγορητήριο

Στους κατηγορουμένους είχαν απαγγελθεί οι κακουργηματικές πράξεις της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών βομβών με σκοπό τη χρήση τους για την πρόκληση κοινού κινδύνου, της έκρηξης από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, αλλά και σε άνθρωπο, του εμπρησμού από τον οποίο μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, αλλά και σε άνθρωπο και της κλοπής από κοινού και κατ’ εξακολούθηση. Καθώς επίσης και μια σειρά από πλημμεληματικές κατηγορίες, όπως η απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας, η διατάραξη κοινής ειρήνης, η παράνομη βία, η παρακώλυση συγκοινωνιών, η βαριά σωματική βλάβη, η παράνομη κατοχή και χρήση φωτοβολίδων, η οπλοχρησία, όλες όμως υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του άρθρου 41 του νόμου περί αθλητικής βίας.

Υπεράσπιση : Πλημμελές το προανακριτικό υλικό

Υπενθυμίζεται ότι έξι από τους κατηγορούμενους είχαν συλληφθεί στα πλαίσια του αυτοφώρου, ενώ οι υπόλοιποι ταυτοποιήθηκαν αργότερα μέσα από τις έρευνες της Αστυνομίας. Ωστόσο από την αθωωτική απόφαση του Δικαστηρίου προκύπτει ότι το προανακριτικό υλικό βάσει του οποίου έγιναν οι ταυτοποιήσεις των κατηγορουμένων και απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες δεν ήταν αρκετό για την ενοχή τους.

Ο συνήγορος υπεράσπισης εκ των αρχικώς προσωρινά κρατηθέντων και εν τέλει αθωωθέντων κατηγορουμένων, Χρήστος Τσιμπούκης, μιλώντας στην εφημερίδα «Συνείδηση» δήλωσε : «Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αγρινίου στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, κρίνοντας με ψυχραιμία και αντικειμενικότητα το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων, τα οποία εξ αρχής από όλους τους συνηγόρους υπεράσπισης κρίθηκαν ως ανεπαρκή για τη στοιχειοθέτηση της πληθώρας αυτών των αδικημάτων, τόσο των κακουργημάτων, όσο και των πλημμελημάτων, που αποδόθηκαν στους εντολείς μας. Οι διωκτικές αρχές με πλημμελή τρόπο συνέλεξαν προανακριτικό υλικό, από το οποίο ουδεμία πράξη απεδείχθη εις βάρος των κατηγορουμένων και άπαντες αθωώθηκαν ομοφώνως από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αγρινίου».

Πηγή:Εφημερίδα “Συνείδηση” – Δημήτρης Παπαδάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *