Γκάγκα: Τέλος του έτους το χάπι της Merck στην Ελλάδα

Γκάγκα: Τέλος του έτους το χάπι της Merck στην Ελλάδα

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα © INTIME NEWS/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

***

«Ενώ τα μονοκλωνικά αντισώματα θα τα έχουμε μέσα σε αυτή την χρονιά, το χάπι της Merck δεν νομίζω ότι θα το έχουμε πριν το τέλος του έτους. Είμαστε σε επαφή, μπορεί να το έχουμε νωρίτερα, πάντως δεν θα το έχουμε σίγουρα για τις επόμενες 3 εβδομάδες» σημείωσε σήμερα η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 η κ. Γκάγκα τόνισε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν θα έρθουν σε μεγάλες ποσότητες και δεν είναι για όλους, γιατί παγκοσμίως η ποσότητα είναι μικρή. «Έχουν διαφορετικό τρόπο παραγωγής και οι παρτίδες είναι σε όλο τον κόσμο μικρές, άρα θα πάνε σε λίγες χιλιάδες. Έχουμε 6.000 κρούσματα την ημέρα, κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους θα χρειαστεί να πάρουν μονοκλωνικά που είναι ειδικά επιβαρυμένοι. Η καλύτερη λύση είναι να προσέξουμε και να μην αρρωστήσουμε, να είμαστε εμβολιασμένοι και να τηρούμε τα μέτρα», σημείωσε η κ. Γκάγκα.

Τα μονοκλωνικά θα χορηγούνται στα νοσοκομεία ενδοφλέβια και προφανώς εκεί που χρειάζονται θα πηγαίνουν στα νοσοκομεία και θα γίνεται κατανομή εκεί που υπάρχει το κρούσμα που πληροί τα κριτήρια για να πάρει την θεραπεία, επεσήμανε η κ. Γκάγκα. «Δεν υπάρχει για την ώρα θέμα συνταγογράφησης των μονοκλωνικών, θα δίνεται από συγκεκριμένες δομές και σε συγκεκριμένα μέρη», επισήμανε.

Σε σχέση με την αναμνηστική δόση του εμβολίου, η κ. Γκάγκα, τόνισε ότι οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι μπορούν να κάνουν την τρίτη δόση και πριν την παρέλευση εξαμήνου.

Πρόσθεσε πάντως, πως αυτοί που προσβάλλονται περισσότερο αν και εμβολιασμένοι, είναι αυτοί που εμβολιάστηκαν από τους πρώτους, στις αρχές του έτους γι’ αυτό είναι σημαντικό να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη δόση εμβολίου.

Πηγή:www.iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *