Θα δίνονται ονόματα και στους καύσωνες!

Θα δίνονται ονόματα και στους καύσωνες!

Είχαμε συνηθίσει τον περασμένο χειμώνα να δίνουμε ονομασίες στα επερχόμενα σφοδρά κύματα κακοκαιρίας, όπως η “Μήδεια¨ και ο “Ζορμπάς”. Πλέον πρόθεση των Ελλήνων επιστημόνων είναι να δώσουν ονόματα προερχόμενα από την ελληνική μυθολογία και στους μελλοντικούς παρατεταμένους καύσωνες.

Με αυτό τον τρόπο, οι μετεωρολόγοι εκτιμούν πως ο κόσμος όχι μόνο θα μπορέσει να εξοικειωθεί με τα επερχόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα που θα πλήττουν την Αθήνα και άλλες μεγάλες αστικές πόλεις της χώρας, αλλά θα κατανοήσουν και τις σοβαρές επιπτώσεις που επιφέρει στο περιβάλλον η σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας, όπως οι καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν φέτος τόσο την Αττική, όσο και άλλες περιοχές όπως η Βόρεια Εύβοια και η Ηλεία.

 

Σε δημοσίευμα του Guardian για το θέμα σημειώνεται πως η Ελλάδα βίωσε δύο μεγάλα κύματα ακραίου καύσωνα από τον περασμένο Ιούνιο, με κύρια χαρακτηριστικα τη διάρκεια και την ένταση, αφού το δεύτερο κύμα κράτησε σχεδόν τρεις εβδομάδες.

Αυτή η εικόνα του φετινού καλοκαιριού, οδηγεί τους ειδικούς στο συμπέρασμα πως η κατηγοριοποίηση και η ονοματοδοσία των περιόδων καύσωνα, θα βοηθήσει αρχές και πολίτες να προετοιμάζονται αποτελεσματικότερα.

Μιλώντας στην κυριακάτικη έκδοση της βρετανικής εφημερίδας, τον Observer o διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπίου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος, ανέφερε ότι:

“Δίνοντας ονόματα σε καύσωνες διάρκειας τουλάχιστον 10 ημερών, οι πολίτες θα είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν ένα επικείμενο καιρικό φαινόμενο, όταν αυτό έχει ένα όνομα” και συμπληρώνει: “Θα είναι πιο συνειδητοποιημένοι για πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στις ζωές και τις περιουσίες τους. Οι καύσωνες προκαλούν πολλούς θανάτους. Δεν κάνουν θόρυβο και μπορεί να μην είναι ορατοί, αλλά είναι σιωπηλοί δολοφόνοι”.

Πότε θα λαμβάνει όνομα ένας καύσωνας

Σε γενικές γραμμές όμως, ένας καύσωνας είναι πιο εύκολο να προβλεφθεί, σε σύγκριση με τις καταιγίδες, τόσο αναφορικά με την έντασή του, όσο όμως και σχετικά με τη διάρκειά του.

Αν οι θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς επιμένουν για διάστημα μεγαλύτερο της μιας εβδομάδας, τότε οι επιστήμονες πιστεύουν πως το φαινόμενο θα πρέπει να λαμβάνει ένα όνομα, συνήθως βγαλμένο από την ελληνική αρχαιότητα και την μυθολογία. Όπως συμβαίνει δηλαδή μέχρι σήμερα με τις κακοκαιρίες.

Η Αθήνα κινδυνεύει από την υπερθέρμανση του πλανήτη

Σύμφωνα με τον Guardian η Αθήνα είναι η μόνη πρωτεύουσα της Ευρώπης που θεωρείται πιο πιθανό να χτυπηθεί σφοδρότερα από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η Ελλάδα κατέγραψε μέσα στον Αύγουστο θερμοκρασία ρεκόρ, 47,1 βαθμούς Κελσίου.

Το βρετανικό δημοσίευμα περιγράφει την πρωτοβουλία του Αστεροσκοπείου εδώ και τέσσερα χρόνια να κατηγοριοποιήσει τις χειμερινές καταιγίδες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, δίνοντάς τους ονόματα, κάθε φορά που τίθετο ζήτημα απειλής κατά της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

Με πληροφορίες από τον guardian.co.uk

Πηγή:www.thetoc.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *