Φωτιά στην Εύβοια-Δραματικές μέρες και νύχτες!

Φωτιά στην Εύβοια Δραματικές μέρες και νύχτες!

[INTIME ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ]

Για έξι μερόνυχτα οι κάτοικοι της βόρειας Εύβοιας είδαν τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη, τα χωριά τους να τυλίγονται στις φλόγες και τους συγχωριανούς τους να μένουν χωρίς σπίτι. Και δυστυχώς ο πύρινος εφιάλτης ακόμα δεν έχει περάσει, καθώς η πυρκαγιά εξακολουθεί να καίει ανεξέλεγκτη.

Δραματικές στιγμές ζουν οι κάτοικοι στη βόρεια Εύβοια, με την πυρκαγιά πλέον να απειλεί το χωριό Ασμήνι αφού πέρασε από τις Γούβες και το Πευκί και έκαψε σπίτια.

Η «μάχη» των κατοίκων με τις φλόγες μόνο ως ηρωική μπορεί να χαρακτηριστεί. Με κουβάδες νερό, κλαδιά στα χέρια, φτυάρια και σε απόσταση αναπνοής από τις φλόγες, προσπάθησαν με όλες τους τις δυνάμεις να γλιτώσουν από τη φωτιά τις περιουσίες τους.

Το απόγευμα της Κυριακής, η φωτιά έφτασε στο Πευκί, με τις φλόγες να προκαλούν μικρές ζημιές σε σπίτια. Τόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις όσο και οι εθελοντές, αλλά και κάτοικοι της περιοχής, έδωσαν τιτάνια μάχη.

Ακόμη και την ύστατη στιγμή δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες, ενώ ο περιφερειακός δρόμος του οικισμού λειτούργησε ως ζώνη πυροπροστασίας.

Δυστυχώς, η φωτιά άφησε στο πέρασμά της καμένα εκατοντάδες τεράστια πεύκα.

Κάηκαν σπίτια σε Γούβες, Γερακίου και Γαλατσώνα

Δεν συνέβη, ωστόσο, το ίδιο στις Γούβες, τη Γερακίου και την Γαλατσώνα, όπου συγκρατήθηκαν οι φλόγες, αλλά η πυρκαγιά κύκλωσε δυο και τρεις φορές τα χωριά και από διαφορετικές πλευρές προκαλώντας πολλές ζημιές. Το συγκεκριμένο μέτωπο ξεκίνησε από τον Δρυμώνα. Μπορεί ένα μέρος του μετώπου να το σταμάτησαν στον περιφερειακό δρόμο του οικισμού, το υπόλοιπο όμως συνεχίζει την καταστροφική πορεία και κινείται προς Ασμήνι. Εθελοντές και πυροσβεστικές δυνάμεις οργανώνουν εκεί τη μάχη τους, για να μην εισέλθει η φωτιά στον οικιστικό ιστό, αλλά να τη συγκρατήσουν έξω από το χωριό.

Ακόμη, το μέτωπο από τη Γαλατσώνα και τη Γερακίου, που έκαψε σπίτια, ακολουθεί τη δική του κατεύθυνση προς το ΧΥΤΑ της Ιστιαίας, καθώς οι άνεμοι που πνέουν αυτή τη στιγμή εκεί οδηγούν τις φλόγες.

Σε ό,τι αφορά την Ιστιαία, το μέτωπο απέχει αρκετά, ωστόσο η μάχη που δίνεται στα χωριά Καματριάδες και Γαλατσάδες, παράλληλα με εκείνη που προετοιμάζεται να δοθεί καθώς επιστρέφει ένα άλλο μέτωπο στο χωριό Μονοκαρυά. Αυτά είναι τα σημεία τα οποία θα κρίνουν αν οι φλόγες θα περάσουν προς την Ιστιαία και την Αιδηψό.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή από τη Μονοκαρυά μέχρι την Ιστιαία βρίσκεται το χωριό Ταξιάρχες. Πρόκειται για μια περιοχή που είναι μία από τα μεγαλύτερα σημεία παραγωγής σύκων στη χώρα και οι κάτοικοι έχουν προετοιμαστεί για να αποφύγουν την καταστροφή. Δεν δημιούργησαν μόνο ζώνες πυροπροστασίας σχεδόν σε όλη της γεωγραφική έκταση με τα δέντρα συκιάς, αλλά έχουν καθαρίσει και τα περιβόλια τους.

Απόψε η νύχτα είναι κρίσιμη για τις δύο αυτές περιοχές. Νωρίτερα, οι πυκνοί καπνοί δεν επέτρεπαν στα εναέρια μέσα να πραγματοποιήσουν πτήσεις και εύστοχες βολές. Παράλληλα, οι πυκνοί καπνοί προκάλεσαν αποπνικτική ατμόσφαιρα στη Λαμία, τη Δυτική Φθιώτιδα και τη Σπερχειάδα.

Πηγή:www.newsbomb.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *