Οικοδομείται πλέον το τείχος της ανοσίας

Οικοδομείται πλέον το τείχος της ανοσίας

Απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση η απρόσκοπτη και ταχεία προώθηση του προγράμματος εμβολιασμού στη χώρα, παρά τις «σκιές» και τις επιφυλάξεις που πυροδότησαν οι εξελίξεις με τα εμβόλια, αρχικά της AstraZeneca και στη συνέχεια της Johnson & Johnson.

Με δεδομένη την ασφάλεια των εμβολίων, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πως όσο ταχύτερα οικοδομηθεί το απαιτούμενο τείχος ανοσίας, τόσο πιο γρήγορα η κοινωνική ζωή θα επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς, όπως προκύπτει από τις εικόνες αρχικά στο Ισραήλ και πλέον και στη Βρετανία.

Το κυριότερο όμως είναι ότι θα πάρει βαθιές ανάσες η πραγματική οικονομία, που πιέζεται ασφυκτικά, ενώ τα κρατικά ταμεία δυσκολεύονται πλέον να εγγυηθούν νέα μέτρα στήριξης: Είναι ενδεικτικό επ’ αυτού ότι ως στόχος έχει τεθεί από το οικονομικό επιτελείο το πακέτο των 3 δισ. ευρώ, που αποφασίστηκε πρόσφατα να δοθεί για την πανδημία, να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να είναι το τελευταίο.

Το θετικό είναι πως πλέον υπάρχουν σαφή στοιχεία ότι το πρόγραμμα των εμβολιασμών έχει αρχίσει να αποδίδει και στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από πίνακες του ΕΟΔΥ που φέρνει στη δημοσιότητα η «Κ». Ειδικότερα, ο πίνακας με το ποσοστό των εβδομαδιαίων διασωληνώσεων ασθενών με κορωνοϊό ανά ηλικιακή ομάδα είναι ενδεικτικός. Οπως προκύπτει, στις ηλικιακές ομάδες 85 και άνω καθώς και σε εκείνες των 60-64 και 75-79, στις οποίες η χορήγηση της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολιασμού έχει προχωρήσει, το ποσοστό των διασωληνώσεων βαίνει σαφώς μειούμενο. Μόνη ομάδα στην οποία ανεβαίνει είναι η 65-74, για την οποία ο εμβολιασμός άνοιξε πρόσφατα, ενώ μικρή αυξητική τάση καταγράφεται και στις ηλικίες κάτω των 60 ετών, για τις οποίες δεν έχει αρχίσει το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Αντίστοιχα είναι τα ευρήματα και αναφορικά με τις εβδομαδιαίες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό σε ΜΕΘ και τους θανάτους στην ηλικιακή ομάδα 80+. (Στους πίνακες 2 και 3, η πορτοκαλί γραμμή δείχνει τον αριθμό των εμβολιασμένων ανά εβδομάδα και η μπλε το ποσοστό εισαγωγών και διασωληνώσεων – θανάτων αντίστοιχα, στο γενικό σύνολο.)

Θα πρέπει να επισημανθεί πως, έπειτα από πολλές δύσκολες εβδομάδες, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση, αρχικά των κρουσμάτων και εν συνεχεία της πίεσης στο σύστημα υγείας. Όπως λέγεται, τον τελευταίο μήνα καταγράφεται μείωση της θετικότητας, ενώ παράλληλα έχουν αυξηθεί τα εβδομαδιαία τεστ και των τριών τύπων, δηλαδή μοριακά, rapid και self tests.

Ειδικότερα, η εικόνα που μεταδίδεται στο δίπολο «κρούσματα – πίεση στα νοσοκομεία» είναι η εξής: Στο μέτωπο των κρουσμάτων, εκτιμάται πως η εικόνα θα βαίνει βελτιούμενη. Σύμφωνα με τις υφιστάμενες ενδείξεις, το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν αύξησε το επίπεδο του ιικού φορτίου στην κοινότητα. Ομως, το νέο κρας τεστ προσδιορίζεται για τα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας. Τότε θα αρχίσουν να καταγράφονται οι όποιες επιπτώσεις της επαναλειτουργίας των λυκείων από την περασμένη Δευτέρα, με τη χρήση του εργαλείου των self tests.

Επίσης, διαχειρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στο σύστημα υγείας, παρότι αναγνωρίζεται ως πρόβλημα η αναμονή –σε ορισμένες περιπτώσεις– για εισαγωγή στις ΜΕΘ. Σε σχέση με τα νοσοκομεία της Αττικής, ο μεγάλος κίνδυνος έχει παρέλθει, υπό την έννοια πως υπάρχουν πάντα και διαθέσιμες εφεδρείες από τον ιδιωτικό τομέα.
Πλέον η προσοχή είναι στραμμένη κυρίως στην περιφέρεια, όπου σε πολλές περιοχές ο αριθμός των νοσοκομείων και των κλινών είναι περιορισμένος.
Σε κάθε περίπτωση, τα περαιτέρω βήματα της κυβέρνησης στο μέτωπο του ανοίγματος κοινωνίας και οικονομίας θα είναι προσεκτικά και θα γίνουν με κύριο γνώμονα η πανδημία να υποχωρήσει, ώστε να επαναλειτουργήσει ο τουρισμός, στον οποίο έχουν επενδυθεί πάρα πολλά για τη συνολική επανεκκίνηση της οικονομίας.
Στο ανωτέρω πλαίσιο, επανεξετάζεται και η προοπτική του κωδικού «Πάσχα στο χωριό». Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την προσεχή Παρασκευή με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ενώ όμως μέχρι πρόσφατα είχε προβάδισμα η επιλογή για ελεύθερες διαπεριφερειακές μετακινήσεις, με το σκεπτικό ο κόσμος να βρεθεί σε ανοικτούς χώρους, πλέον φαίνεται να έρχονται στο προσκήνιο δεύτερες σκέψεις. Οπως λέγεται, τυχόν μαζική έξοδος από τα μεγάλα αστικά κέντρα μπορεί να οδηγήσει σε διασπορά του ιού σε ολόκληρη την επικράτεια, οδηγώντας σε νέα μεγάλη πίεση τις ισχνές νοσοκομειακές δομές στην περιφέρεια. Παράλληλα –επίσης σημαντικό– μπορεί να ακυρώσει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό ως ασφαλούς προορισμού, ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Πηγή: www.Kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *