Τα σχέδια της οικογένειας Ριμπολόβλεφ περιλαμβάνουν τη μετατροπή του Σκορπιού σε ένα «έξυπνο» νησί –θα εγκατασταθεί δίκτυο οπτικών ινών–, ενώ το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την ολοκλήρωση των εργασιών τέλη του 2023, ώστε το νησί να είναι σε θέση να φιλοξενήσει τους πρώτους ενοίκους τη θερινή περίοδο του 2024.
Οκτώ χρόνια έχουν παρέλθει από την άνοιξη του 2013, οπότε ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, αγόρασε τον Σκορπιό από την Αθηνά Ωνάση. Αρκετούς μήνες πριν, οι ντόπιοι, κυρίως οι εργαζόμενοι στο νησί, είχαν παρατηρήσει μία σημαντική κινητικότητα από την πλευρά των εκπροσώπων και των δικηγόρων του πωλητή και του αγοραστή. Αφότου επισημοποιήθηκε η μεταβίβαση του νησιού στον Ρώσο μεγιστάνα, που διαθέτει περιουσία της τάξεως των 5,5 δισ. ευρώ και αποτελεί τον 224ο πλουσιότερο άνθρωπο της λίστας Forbes, η κινητικότητα στον Σκορπιό παγιώθηκε. Και δεν σχετίζεται παρά με τα σχέδια του Ριμπολόβλεφ να μετατρέψει, μέσω επένδυσης 165 εκατ. ευρώ, τον Σκορπιό σε προορισμό για το διεθνές τζετ σετ και για άτομα υψηλότατης καθαρής θέσης (Ultra high-net-worth individuals). Τα τελευταία χρόνια, στο νησί του Ιονίου, που έχει συνδεθεί με τον θρύλο του Αριστοτέλη Ωνάση, έχουν λάβει χώρα εργασίες συντήρησης ή ανακαίνισης ορισμένων κτισμάτων, όπως η διάσημη «ροζ» βίλα του Έλληνα εφοπλιστή, μεταφυτεύσεις δέντρων και εκχερσώσεις.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, Μετά την πρόσφατη έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής της αρχιτεκτονικής μελέτης του έργου, που είναι γνωστό ως VIP Exclusive Club, η «Μυκήναι», η εταιρεία που έχει συστήσει το επιτελείο του Ριμπολόβλεφ, δρομολογεί την έκδοση των απαιτούμενων αδειών δόμησης με στόχο την έναρξη του κυρίως τμήματος των κατασκευαστικών εργασιών στο νησί τους επόμενους μήνες. «Πρόκειται για το τέλος διαδικασιών που διήρκεσαν περίπου τρία χρόνια και δεν θα είχαν ολοκληρωθεί, εάν η επένδυση δεν είχε τη στήριξη του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση. Το νησί του Σκορπιού αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση στο εξωτερικό για την Ελλάδα, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος», αναφέρει στην «Κ» ο σύμβουλος του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, Σεργκέι Τσερνίτσιν.
Τα σχέδια της οικογένειας Ριμπολόβλεφ περιλαμβάνουν τη μετατροπή του Σκορπιού σε ένα «έξυπνο» νησί –θα εγκατασταθεί δίκτυο οπτικών ινών–, ενώ το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την ολοκλήρωση των εργασιών τέλη του 2023, ώστε το νησί να είναι σε θέση να φιλοξενήσει τους πρώτους ενοίκους τη θερινή περίοδο του 2024. Τα μέλη της οικογένειας Ριμπολόβλεφ θα διαμένουν στον Σκορπιό κάποιες ημέρες, ενώ το νησί θα εκμισθώνεται κατά το υπόλοιπο διάστημα. Θα προβλέπεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ελάχιστο ενοίκιο της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ για διαμονή διάρκειας μιας εβδομάδας, με δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι 50 ατόμων.
Υπόσκαφες κατοικίες
Η ανάπλαση του νησιού θα διαιρεθεί σε εννέα ενότητες, ενώ οι κατοικίες που θα αναπτυχθούν, θα είναι υπόσκαφες με στόχο να εναρμονίζονται πλήρως με το περιβάλλον, να διασφαλίζεται η ιδιωτικότητα και η απεριόριστη θέα μέχρι το Μεγανήσι και το σύμπλεγμα των Τηλεβοϊδών νήσων. Τα σχέδια προβλέπουν την κατασκευή μιας προεδρικής σουίτας (master suite) όπου θα διαμένει η οικογένεια Ριμπολόβλεφ όταν επισκέπτεται το νησί, περίπου δέκα μεγάλων και μεσαίων βιλών και του γνωστού ως σπίτι του λόφου (Hill House). Οσον αφορά τη ροζ βίλα, επιφάνειας 150 τ.μ., που ανακαινίστηκε πριν από μερικά χρόνια και υπήρχε στο νησί –χρησιμοποιούνταν ως στάβλος– πριν από τον Ωνάση, ο Ρώσος κροίσος δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα τη μετατρέψει εξ ολοκλήρου σε μουσείο ή εάν θα διατηρήσει τη χρήση κατοικίας που διαθέτει σήμερα η ιδιοκτησία. Ο σχεδιασμός του νησιού προβλέπει τη διασπορά των κτιρίων, ώστε να δημιουργείται ένας άτυπος μικρός οικισμός, αλλά και να διασφαλίζεται η λειτουργική ανεξαρτησία κάθε οικίας. Πέρα από το οικιστικό – τουριστικό κομμάτι, που αποτελείται από τη ροζ βίλα, την προεδρική σουίτα και τις επιμέρους βίλες, διακριτή θέση στο σχέδιο ανάπτυξης του νησιού καταλαμβάνει το κέντρο πολλαπλών χρήσεων και αθλητικών εγκαταστάσεων, που θα βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία στον Σκορπιό, στο σημείο όπου προϋπήρχαν αθλητικές εγκαταστάσεις στο παρελθόν. Οπως εξηγούν οι άνθρωποι του έργου, μέσω της συγκεκριμένης ανάπτυξης επιδιώκεται το νησί να αποκτήσει προδιαγραφές «Nταβός», να είναι δηλαδή σε θέση να φιλοξενήσει κλειστές συνεδριακές εκδηλώσεις υψηλών προδιαγραφών. Σε αντίθεση βέβαια με τις εγκαταστάσεις που φιλοξενεί το, τετραήμερης διάρκειας, παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός της Ελβετίας, όπου οι συμμετέχοντες αγγίζουν τις 15.000, το σχεδιαζόμενο συνεδριακό κέντρο στον Σκορπιό θα έχει χωρητικότητα έως 100 ατόμων, δεδομένου ότι πρόκειται για μία συμπληρωματική δραστηριότητα – τμήμα της ανάπτυξης ήπιων χρήσεων στο νησί. Στο ανοιχτό γήπεδο ποδοσφαίρου 5X5 του κέντρου πολλαπλών χρήσεων θα μπορούν να πραγματοποιούνται μικρής κλίμακας αθλητικές δραστηριότητες, ενώ στο νησί θα κατασκευαστεί αμφιθέατρο, ώστε να είναι δυνατή η φιλοξενία συναυλιών, που θα εντάσσονται σε ιδιωτικού χαρακτήρα εκδηλώσεις.
Η μαρίνα
Προβλέπεται ακόμη η αναβάθμιση της μαρίνας «Χριστίνα», ώστε να είναι δυνατός ο ελλιμενισμός μεγάλου μεγέθους σκαφών, ενώ η χωρητικότητα της εγκατάστασης δεν αλλάζει, δηλαδή ένα μόνο μέγκα γιοτ θα είναι δυνατόν να «δέσει» στην προβλήτα. Αυτό όμως δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς η μορφολογία του νησιού που διαθέτει μεγάλο αριθμό κόλπων επιτρέπει την παραμονή σε αυτούς «αρόδο» των σκαφών.
Βιοκλιματικοί σχεδιασμοί και έξυπνες εφαρμογές
Στον νέο Σκορπιό, που θα διαθέτει προδιαγραφές βιοκλιματικού σχεδιασμού, θα αναπτυχθούν εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, μονάδες αφαλάτωσης, χώροι στάθμευσης ηλεκτρικών οχημάτων και τοπικά δίκτυα άρδευσης με επεξεργασμένα υγρά απόβλητα. Προβλέπεται ακόμη η ηλεκτρική διασύνδεση (μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου) μεταξύ της Λευκάδας και του Σκορπιού, η κατασκευή συστήματος διανομής ισχύος σε μέση τάση και δικτύων χαμηλής τάσης, η δημιουργία σταθμού βάσης κινητής τηλεφωνίας κοντά στο ελικοδρόμιο και η δημιουργία δικτύου οπτικών ινών τοποθετημένου κατά μήκος του οδικού δικτύου, όπου θα στηριχθούν οι έξυπνες εφαρμογές που θα διαθέτει το νησί. Συνολικά προβλέπεται μέγιστη δόμηση 21.547 τ.μ., από τα οποία περίπου 4.000 τ.μ. αφορούν τα προς ανακαίνιση υφιστάμενα κτίσματα και 17.552 τ.μ. τα νέα κτίσματα. Σημειώνεται ότι τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του Σκορπιού έχει επιμεληθεί το νορβηγικό γραφείο Snøhetta, το οποίο έχει υλοποιήσει σειρά έργων, όπως είναι η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, το πρώτο υποθαλάσσιο εστιατόριο της Ευρώπης και η νέα έδρα γραφείων της εφημερίδας Le Monde στο Παρίσι.
Πηγή: Καθημερινή/ via https://www.skai.gr/news/greece/diakopes-gia-kroisous-ena-ekat-eyro-tin-evdomada-i-diamoni-ston-skorpio-oi-yposkafes-kat
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook | @skaigr on Instagram