Αυστηρό lockdown από τα ξημερώματα της Κυριακής

Αυστηρό Lockdown από τα ξημερώματα της Κυριακής

(Φωτο: EUROKINISI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Όλα τα μέτρα μέχρι 11 Ιανουαρίου, τι ισχύει για μετακινήσεις

Νέο, πιο αυστηρό lockdown ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, και ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει υψηλός γεγονός που μεταφράζεται σε πίεση στο σύστημα υγείας.

Ειδικοί και αρμόδιες αρχές είχαν ξεκαθαρίσει ότι η κατάσταση στο σύστημα υγείας αποτελεί βασικό παράγοντα στη λήψη αποφάσεων για τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μάλιστα ανακοινώνοντας σήμερα το νέο αυστηρό lockdown σημείωσε ότι η λήψη των μέτρων αποφασίστηκε επειδή τα νέα κρούσματα παραμένουν ακόμα σε υψηλά επίπεδα και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχίζεται και τα νοσοκομεία εξακολουθούν να νοσηλεύουν μεγάλο αριθμό ασθενών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ σήμερα, οι διασωληνωμένοι στη χώρα ανέρχονται σε 431, οι νέοι θάνατοι σε 40 ενώ τα νέα κρούσματα σε 262.

«Δυστυχώς, περίπου 2.500 συνάνθρωποί μας πέρασαν τα Χριστούγεννα σε κλίνες Covid, ενώ περισσότεροι από 400 εξακολουθούν να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Τα δεδομένα αυτά επιβάλλουν να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, κάνοντας ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε ακόμη περισσότερο τη διασπορά του κορωνοϊού στην Πατρίδα μας» πρόσθεσε ο κ.Πέτσας «ιδίως τώρα, που η ελπίδα του εμβολίου δεν είναι ευχή ή προσδοκία. Αλλά πραγματικότητα, σε εξέλιξη».
Αυστηρό lockdown: Τα νέα μέτρα:

Με βάση την πορεία της πανδημίας στη χώρα, ανακοινώθηκε σήμερα διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα η αυστηροποίηση των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας από αύριο το πρωί (3/1) στις 06:00 και για μια εβδομάδα, μέχρι δηλαδή τις 06:00 της Δευτέρας, 11 Ιανουαρίου, με την επαναφορά του αυστηρού lockdown και την αναστολή της λειτουργίας όλων των δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που είχαν σταδιακά επιτραπεί πριν από τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η αυστηροποίηση των μέτρων για την εβδομάδα 3-10 Ιανουαρίου 2021 είναι απόφαση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για προληπτικούς λόγους και ο στόχος είναι να μην επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα από την χαλάρωση των γιορτών, με στόχο να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου τα σχολεία μας όλων των βαθμίδων.

Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, σταματά η «παράδοση εκτός» (click away) στα εμπορικά καταστήματα, η λειτουργία βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων, υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, ΚΤΕΟ και οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος.

Επανέρχεται η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο, από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

Οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανείων Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Εκκλησίας καθώς τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη της Ιεράς Συνόδου. Μετά τις 11 Ιανουαρίου 2021, θα επιτρέπεται ξανά η παρουσία πιστών για τις Κυριακάτικες λειτουργίες με τους κανόνες που ίσχυαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Οι δραστηριότητες αυτές θα επανέλθουν σε λειτουργία στις 11 Ιανουαρίου όπως ίσχυαν στην περίοδο των γιορτών.

Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε επίσης ότι στο τέλος της 2ης εβδομάδας του Ιανουαρίου θα αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και με βάση αυτή την αξιολόγηση θα ληφθούν αποφάσεις για τους υπόλοιπους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.
Απαγόρευση κυκλοφορίας: Αλλάζει από αύριο το ωράριο -Τι θα ισχύει με τα SMS

Οσον αφορά τις μετακινήσεις από τις 21:00 έως τις 05:00, θα πραγματοποιούνται όπως και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, δηλαδή με μήνυμα στο 13033 και έντυπα μετακίνησης για:

Εργασία (μέσω βεβαίωσης)
Λόγους υγείας (κωδικός 3)
Ατομική άθληση και έξοδο με κατοικίδιο (κωδικός 6)

Ετσι, από αύριο, τα SMS που θα ισχύουν είναι με τους κωδικούς:

Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 1.
Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. Σε αυτή την περίπτωση στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 2.
Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή ηλεκτρονική συναλλαγή. Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 3.
Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Σε αυτές τις περιπτώσεις (παροχή βοήθειας, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς στην εργασία του), αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 4.
Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπεται από τον νόμο ή για μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στις περιπτώσεις αυτές στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.
Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2)άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαία απόστασης του ενάμισι (1,5)μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.

Σε κάθε μετακίνηση πρέπει οι πολίτες να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/lockdown-apo-tin-kyriaki-metra-11-ianoyrioy-metakiniseis

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *