Συνέντευξη του Κώστα Γληγόρη στα Νέα της Λευκάδας

Συνέντευξη του Κώστα Γληγόρη στα Νέα της Λευκάδας

στον Σωτήρη Κάτσενο – Δημοσιογράφο

Κωνσταντίνος Γληγόρης: «Η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, είναι η αιτία που οι προτάσεις που υποβάλλουν οι δημοτικές μας αρχές τα τελευταία χρόνια είναι κατά κανόνα αποσπασματικές».

***

Αποκλειστική συνέντευξη στα «Νέα της Λευκάδας» και στον Δημοσιογράφο Σωτήρη Κων. Κάτσενο , παραχώρησε ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης  «Δίαυλος» και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας, Κωνσταντίνος Γληγόρης (Φλούδας) .

 

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, ο κ. Γληγόρης, μιλάει για όλους και για όλα. Στις ερωτήσεις μας, απαντάει με καθαρό τρόπο και χωρίς υπεκφυγές! Απαριθμεί με δηκτικό τρόπο τα χρόνια και δισεπίλυτα προβλήματα της Λευκάδας και των νησιών της και τα φέρνει στο προσκήνιο προτείνοντας προτάσεις για την επίλυσή τους. Υπογραμμίζει με έμφαση τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες της Λευκάδας και καταθέτει προτάσεις για ένα διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης και άσκησης διοίκησης του Δήμου. Σε μια συνέντευξη – ποταμό, ο κ. Γληγόρης δεν αφήνει τίποτα ασχολίαστο!

 

Ακολουθεί η συνέντευξη

Επικεφαλής της παράταξης του «Δίαυλου», στη δεύτερη θητεία του στο Δήμο Λευκάδας, με ενεργό παρουσία στα τοπικά δρώμενα και με διάθεση προσφοράς στο τόπο του, ο Κωνσταντίνος Γληγόρης (Φλούδας) νιώθει ότι πορεύεται ακολουθώντας τις αρχές και τις αξίες του;

Κύριε Κάτσενε, η ενεργή παρουσία μου στα τοπικά δρώμενα από το 2014 πηγάζει αποκλειστικά από τη διάθεση προσφοράς στον τόπο, όπως το λέτε. Και μπορεί αυτό να ακούγεται συχνά από τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης όμως πιστεύω ότι και στις δύο θητείες μου στο δημοτικό συμβούλιο παρέμεινα και παραμένω προσηλωμένος στις αρχές και τις αξίες μου. Όλα αυτά τα χρόνια είμαι κοντά στους συνδημότες, κοντά στη καθημερινότητα με προσωπική παρουσία επιδιώκοντας την εξεύρεση της λύσης των προβλημάτων πάντα με γνώμονα το γενικό συμφέρον. Ακόμη και όσοι διαφωνούν πολλές φορές με τις θέσεις και τις τοποθετήσεις μου αναγνωρίζουν ότι εργάζομαι με μοναδικό κίνητρο και γνώμονα την πρόοδο και την ανάπτυξη του Δήμου μας.

Κύριε Γληγόρη, προέρχεστε από πολιτικοποιημένη αυτοδιοικητική οικογένεια. Ο πατέρας σας, Γιώργος Γληγόρης, Σφακισάνος, γνωστός γιατρός και πρώην Δήμαρχος Λευκάδας. Το προφίλ σας, σκιαγραφεί έναν δραστήριο και δυναμικό νέο που κατοικεί και δραστηριοποιείται στο νησί που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Ποια θεωρείτε τα δυνατά σας στοιχεία που συνέβαλαν στο ν’ ασχοληθείτε με τα αυτοδιοικητικά δρώμενα στο νησί;

Ο χαρακτήρας κάθε ατόμου διαμορφώνεται και από το οικογενειακό του περιβάλλον. Τα βιώματα και τα εφόδια που μου δόθηκαν από την οικογένειά μου σίγουρα συνέβαλαν στην απόφασή μου να ασχοληθώ. Το αντικείμενο των σπουδών μου, η επαγγελματική μου ιδιότητα και η συμμετοχή μου εξαιτίας αυτής σε θέματα σχετικά με την τοπική αυτοδιοίκηση πριν θέσω υποψηφιότητα έχουν και αυτά συμβάλει. Η συνεχής παρουσία μου όχι μόνο στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά σε κάθε σημείο του Δήμου κατά την πρώτη θητεία μου, η επιμονή μου για αλλαγή, η συνεχής αναζήτηση και επιμόρφωση σε θέματα σχετικά με την αυτοδιοίκηση συνέβαλαν στην απόφαση να συνεχίσω να ασχολούμαι θέτοντας υποψηφιότητα και για δεύτερη φορά.

Η πρώτη ερώτησή μου, κύριε Γληγόρη για τη Λευκάδα, αναφέρεται στα χρόνια και δισεπίλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζει! Αν σας ζητήσω να τα ιεραρχήσετε (και να τα συμπεριλάβετε σε μια 10 άδα), ποια είναι αυτά;

Σημαντικότερα και βασικότερα προβλήματα είναι αυτά της καθημερινότητας. Για κάποια από αυτά δε θα έπρεπε σίγουρα να συζητάμε. Η καθαριότητα, που σήμερα όπου και να κοιτάξει κάποιος θα δει σκουπίδια ή στραγγίσματα… αλλά και η διαχείριση των απορριμμάτων γενικότερα, δηλαδή από την αποκομιδή έως και την τελική διάθεση. Τα προβλήματα στην υδροδότηση και η έλλειψη αποχετευτικού δικτύου στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού αλλά και η λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών. Το κομφούζιο που επικρατεί στο γεμάτο παγίδες οδικό δίκτυο και η έλλειψη χώρων στάθμευσης. Η έλλειψη βιώσιμης αστικής κινητικότητας και της αυτονόητης ανάγκης για ανεμπόδιστη μετακίνηση. Η αισθητική υποβάθμιση του τόπου μας. Η εγκατάλειψη του ορεινού όγκου και της αγροτικής οδοποιίας αλλά και το πρόβλημα των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζωών. Η κακή διαχείριση των παραλιών μας αλλά και η έλλειψη υποδομών προστασίας τους. Η ανυπαρξία χωροταξίας και πολεοδομικών χρήσεων γης, τα θέματα ιατρικής φροντίδας και πρωτοβάθμιας υγείας στις πιο απομακρυσμένες περιοχές μας, η σχεδόν αποκλειστική εξάρτηση από τον τριτογενή τομέα. Η έλλειψη σχεδίων πυροπροστασίας, η έλλειψη βρεφονηπιακών σταθμών και η εγκατάλειψη των αθλητικών εγκαταστάσεων αλλά και η μη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου και άλλα πολλά. Και φυσικά η ανεργία που πιστεύω ότι θα τη βιώσουμε πολύ πιο έντονα τους επόμενους μήνες λόγω της υγειονομικής και της νέας οικονομικής κρίσης αλλά και η ταυτόχρονη μείωση των εισοδημάτων αυτών που εργάζονται. Ίσως όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Λευκάδας είναι η έλλειψη ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού σε κάθε τομέα και δραστηριότητα. Για να το πω πιο απλά, σήμερα κανείς δε γνωρίζει που βρισκόμαστε και πως θα επιθυμούσαμε να δούμε τον τόπο μας μετά από είκοσι χρόνια.

Επιβάλλεται επομένως να σχεδιάσουμε, να συμφωνήσουμε όλοι ή καλύτερα οι περισσότεροι αφού είναι δύσκολο το πρώτο και να ακολουθήσουμε αυτό το σχεδιασμό κάνοντας τις όποιες αλλαγές και επικαιροποιήσεις απαιτηθούν λόγω συνθηκών και μη επίτευξης των στόχων που θα έχουμε θέσει.

Σχεδιασμός που θα πρέπει βέβαια να είναι σύμφωνος με τις κατευθύνσεις του αναπτυξιακού σχεδιασμού σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Κύριε Γληγόρη, υπάρχουν τα πρόσωπα, υπάρχει η γνώση και η εμπειρία, υπάρχει η βούληση (πολιτική κι αυτοδιοικητική), προκειμένου η Λευκάδα, το νησί μας, να βγει απ’ το τέλμα του λήθαργου και της αδράνειας που βρίσκεται; (Τι χρειάζεται κατά την άποψή σας για να «πάρει τα πάνω της» και πως μπορεί αυτό να γίνει πράξη;)

Σίγουρα υπάρχουν τα πρόσωπα, η γνώση και η εμπειρία. Το ανθρώπινο δυναμικό του τόπου μας έχει απίστευτες δυνατότητες. Έχοντας κατά νου αυτά τα κριτήρια, με μεγαλύτερη έννοια την επόμενη ημέρα των εκλογών και με γνώση της κατάστασης που θα παραλαμβάναμε συγκροτήσαμε και τον συνδυασμό μας. Δυστυχώς όμως σήμερα πιστεύω πως η πλειοψηφία των μελών της διοίκησης δεν διαθέτει την απαραίτητη γνώση και εμπειρία κάτι το οποίο βέβαια μπορεί να έρθει με τα χρόνια σε βάρος βέβαια του δημότη και του τόπου μας αφού χάνουμε χρόνια, όμως αυτό που κυρίως διακρίνω είναι πως δεν υπάρχει η βούληση για κάτι διαφορετικό. Μακάρι να διαψευστώ. Με τα κατάλληλα πρόσωπα, με στρατηγικό σχεδιασμό, συνεχή διαβούλευση, με αλήθειες, εντιμότητα και ειλικρίνεια υπηρετώντας την ανόθευτη αυτοδιοίκηση νομίζω πως μπορεί να επιτευχθεί η επανεκκίνηση που τόση ανάγκη έχει ο τόπος μας.

Ο Δήμος, κύριε Γληγόρη, κι αυτό είναι πάγιο αίτημα όλων των δημοτών – πολιτών της Λευκάδας, όσον αφορά τα οικονομικά κι όχι μόνο, πρωτίστως και κυρίως είναι η χρηστή Διοίκηση, άρα και η Διαφάνεια. Συμμερίζεστε την άποψη που λέει, ότι ο Δήμος Λευκάδας χρειάζεται μια συνολική οικονομική ανασυγκρότηση , κι αν ναι, πως;

Όσον αφορά την οικονομική ανασυγκρότηση σίγουρα απαιτείται. Θα περιοριστώ αναφέροντας σας ότι σε πολλές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου έχω επανειλημμένως αναφερθεί σε θέματα εφαρμογής τοπικών φορολογικών συστημάτων από μέρους της κεντρικής αλλά και της τοπικής διοίκησης. Οι πόροι που προέρχονται από εισφορές και τέλη γενικότερα πρέπει να κατευθύνονται ανταποδοτικά στις περιοχές από τις οποίες προέρχονται αφού προηγουμένως θα έχουν εξασφαλιστεί οι πάγιες ανάγκες του συνόλου των συνδημοτών. Απαιτείται επίσης και επανακαθορισμός του συνόλου των τελών με μειώσεις πολύ δε περισσότερο στη σημερινή συγκυρία. Ο προϋπολογισμός του Δήμου και η εκτέλεσή του θα πρέπει να είναι σε ανοιχτή διάθεση και σε πραγματικό χρόνο σε κάθε ενδιαφερόμενο δημότη κάτι που εφαρμόζεται με επιτυχία σε πολλούς Δήμους. Και βέβαια η διαφάνεια και η λογοδοσία πρέπει να είναι τα κύρια χαρακτηριστικά κάθε διοίκησης. Οι επιλογές της σημερινής διοίκησης του Δήμου μας όμως δεν διακρίνονται από αυτές τις αρχές. Παραδείγματα πολλά, όπως η επιλογή των εξωτερικών συνεργατών και ειδικών συμβούλων, οι συνεχόμενες απ’ ευθείας αναθέσεις έργων και εργασιών για λογαριασμό και από μέρους του Δήμου και των Νομικών Προσώπων του.

Κύριε Γληγόρη, θεωρείτε πως έχουν αξιοποιηθεί στον καλλίτερο δυνατό βαθμό οι πόροι και τα κονδύλια από προγράμματα, όπως π.χ. το ΕΣΠΑ, «Φιλόδημο», τώρα «Αντώνης Τρίτσης» στο Δήμο Λευκάδας, προκειμένου να μπουν έργα τα οποία θα βελτίωναν ουσιαστικά την καθημερινότητα, άρα και την ποιότητα ζωής των Λευκαδιτών, αλλά και των επισκεπτών της;

Από τις προηγούμενες δύο διοικήσεις του Καλλικρατικού Δήμου με βεβαιότητα θα πω πως δεν έχουν αξιοποιηθεί στο βαθμό που θα μπορούσε οι πόροι από ευρωπαϊκά κονδύλια καθώς στις περισσότερες προσκλήσεις του ΕΣΠΑ 2014-2020 ο Δήμος μας δεν υπέβαλε πρόταση. Η σημερινή διοίκηση σε προσκλήσεις που «τρέχουν» και αφορούν το κλείσιμο της προγραμματικής περιόδου και μετά από τροποποιήσεις που έχουν γίνει σε αυτό, π.χ. στο ΠΕΠ Ιονίων Νήσων, πιθανόν να καταφέρει να εντάξει κάποια έργα αξιοποιώντας μελέτες που υπάρχουν από προηγούμενες δημοτικές αρχές. Μελέτες όμως που μπορεί να βρίσκονται σε συρτάρια για δεκαπενταετία και πιθανόν οι σημερινές ανάγκες να τις έχουν καταστήσει ξεπερασμένες. Και φυσικά πρέπει να πούμε ότι η ένταξη στο ΕΣΠΑ, αφού τα κονδύλια προέρχονται από ευρωπαϊκούς πόρους, απαιτεί μεγαλύτερη ωριμότητα σε σχέση με τα προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών και για το λόγο αυτό σε πολλές περιπτώσεις επέρχονται απεντάξεις έργων.

Αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών τρέχουν πολλές προσκλήσεις σχετικές με δράσεις σε υποδομές ύδρευσης, αστικής αναζωογόνησης, διαχείρισης στερεών αποβλήτων, βελτίωση υφιστάμενων υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης, αγροτικής οδοποιίας , αξιοποίησης κτηριακού αποθέματος κ.α. αλλά και από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» όπου συνεχίζεται. Στις προσκλήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών όλοι οι Δήμοι εντάσσουν έργα αφού η διαδικασία που απαιτείται είναι πιο απλή. Εδώ όμως πρέπει να τονίσουμε ότι οι προτάσεις που υποβάλλονται από τη δημοτική αρχή δεν έχουν έρθει προηγουμένως στο Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση και κατάθεση προτάσεων από τις δημοτικές παρατάξεις της μειοψηφίας αλλά έρχονται ως τετελεσμένη πρόταση και συνήθως λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής της. Η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, που σας ανέφερα νωρίτερα, είναι η αιτία που οι προτάσεις που υποβάλλουν οι δημοτικές μας αρχές τα τελευταία χρόνια είναι κατά κανόνα αποσπασματικές. Πολύ βασικό είναι να τονίσουμε και έχει ιδιαίτερη σημασία στην αξιοποίηση των κονδυλίων ο χρόνος ωρίμανσης των μελετών μετά την ένταξη και αν απαιτούνται συμπληρωματικές αδειοδοτήσεις αλλά φυσικά και ο χρόνος υλοποίησης των έργων μετά τη δημοπράτησή τους.

Η παράταξή σας δείχνει να είναι ζωηρή και παρεμβατική στα δρώμενα του Δήμου. Στα δημοτικά συμβούλια, η φωνή σας ακούγεται δυνατά έστω κι αν σε κάποιους δεν αρέσει! Εξάλλου, η δημοκρατία αυτό προϋποθέτει κι απαιτεί! Την πολυφωνία! Είστε ευχαριστημένος κύριε Γληγόρη, για την παρουσία σας, τόσο εντός, όσο κι εκτός των θεσμικών οργάνων απ’ το 2014, που συμμετέχετε στην πολιτικό – αυτοδιοικητική – κοινωνική ζωή του τόπου;

Οι πολίτες τίμησαν το συνδυασμό μας σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Από την πλευρά μας ανταποδίδουμε την τιμή από τη θέση της μειοψηφίας που βρισκόμαστε με ουσιαστική συμμετοχή και συνεχείς προτάσεις. Αυτό το εισπράττουμε στις καθημερινές μου επαφές με τον κόσμο σε όλο το νησί από όλες τις ηλικιακές ομάδες που με ενθαρρύνει να συνεχίσω σε αυτή την κατεύθυνση. Αλλά και από νέους κυρίως δημοτικούς συμβούλους των υπολοίπων δημοτικών παρατάξεων οι οποίοι μετά το πέρας των συνεδριάσεων πολλές φορές μου γνωστοποιούν ότι συμφωνούν με όσα έχω αναφέρει στο Δ.Σ. και ότι αυτά πρέπει να ακούγονται. Με την ερώτησή σας όμως αυτή μου δίνετε την ευκαιρία να αναφερθώ σε ένα ακόμα θέμα. Στην ακαταλληλότητα του προεδρείου και κυρίως του προέδρου του Δ.Σ. και την αδυναμία του να εφαρμόσει τον πολύ απλό κανονισμό λειτουργίας του με αποτέλεσμα πολλές φορές η φωνή μου να ακούγεται πιο δυνατά στην προσπάθεια μου να προστατεύσω τη λειτουργία του ίδιου του Δ.Σ.

Μετά τις περσινές δημοτικές εκλογές, φάνηκε να υπάρχει η θέληση κι απ’ τις δύο πλευρές – τόσο της δικής σας, όσο και του κ. Καλού – μιας ενδεχόμενης συνεργασίας με τη σημερινή Δημοτική Αρχή του κ. Χαράλαμπου Καλού. Αυτή η συνεργασία δεν προέκυψε. Σήμερα, ένα χρόνο μετά, θέλετε να μας πείτε κάτι για αυτό?

Ο κ. Καλός μας προσέγγισε δυόμιση μήνες μετά την εκλογή του και δύο εβδομάδες πριν την ανάληψη των δημαρχιακών καθηκόντων του. Μέχρι τότε πιστεύω πως περίμενε τις αλλαγές στη νομοθεσία του νέου εκλογικού νόμου από τη νέα κυβέρνηση που είχε εκλεγεί ένα μήνα νωρίτερα και που ουσιαστικά κατήργησε και την απλή αναλογική.

Εμείς άμεσα ανταποκριθήκαμε σεβόμενοι τον ελάχιστο χρόνο που του είχε απομείνει αλλά και την προσδοκία πολλών συνδημοτών μας να υπάρξει συνεργασία με τη νέα δημοτική αρχή προς όφελος των συμφερόντων του Δήμου. Στις συναντήσεις που κάναμε του γνωστοποιήσαμε ότι μετά από προγραμματική συμφωνία που θα υπογράφαμε, στους τομείς της διαχείρισης των απορριμμάτων, της ύδρευσης – αποχέτευσης, των προβλημάτων της ορεινής Λευκάδας, τους κοινόχρηστους χώρους και τη βιώσιμη κινητικότητα αλλά και τους βασικούς αναπτυξιακούς άξονες, μπορούμε να αναλάβουμε κατά το μέρος της ευθύνης που μας αναλογεί την ευθύνη όλων των παραπάνω και με τέσσερις δημοτικούς συμβούλους να συμμετάσχουμε στη νέα διοίκηση. Μετά από συζητήσεις στις οποίες ο κ. Καλός προσερχόταν πάντα μόνος του αλλά και προσωπικές επαφές πού είχα μαζί του, επέμενε στην αριθμητική προσέγγιση των πραγμάτων και την επιλογή ενός αντιδημάρχου από τον συνδυασμό μας, εμένα προσωπικά, αδιαφορώντας μάλλον για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίζαμε στη νέα διοίκηση αλλά και τα χέρια που θα απαιτούνταν για την επίλυση τους. Βλέποντας ότι ο κ. Δήμαρχος αρνούμενος ακόμη και την πρότασή μας για πιθανή σύμπραξη και ότι επιθυμούσε ουσιαστικά να μοιράσει καρέκλες σε όλους τους συνδυασμούς αρνούμενος παράλληλα να δεσμευτεί με προγραμματική συμφωνία, μια εβδομάδα πριν την ορκωμοσία αποχωρήσαμε από περαιτέρω συζητήσεις και ο κ. Καλός έκανε τις επιλογές του…

Μέτα από λίγους μήνες και τη θέσπιση μια επιπλέον θέσης αντιδημάρχου ο κ. Καλός με ξανακάλεσε ζητώντας μου να συμμετάσχω και πάλι στη διοίκηση του Δήμου. Και πάλι προσφέρθηκα κάτω όμως από διαφορετικές συνθήκες αυτή τη φορά καθώς είχα δρομολογήσει και αναλάβει επαγγελματικές υποχρεώσεις. Και αυτή τη φορά όμως ο κ. Δήμαρχος αρνήθηκε τη πρόταση μας.

Ζείτε και συναναστρέφεστε καθημερινά με τους δημότες – πολίτες της Λευκάδας και των νησιών της. Γίνεστε δέκτες των παραπόνων και των «θέλω» τους. Οι δημότες – πολίτες του νομού, πιστεύετε ότι είναι ευχαριστημένοι συνολικά απ’ τις παρεμβάσεις και τα έργα της Δημοτικής Αρχής στον ένα χρόνο της θητείας της; Το πρόσημο σήμερα για σας είναι θετικό ή αρνητικό;

Στις καθημερινές επαφές μου με τους δημότες ακούω συχνά ότι η νέα δημοτική αρχή εξελίσσεται πολύ χειρότερη από την προηγούμενη. Αυτό άλλωστε γίνεται αντιληπτό από όλους αρκεί κάποιος να κάνει μια βόλτα στην πόλη και τα περίχωρά της δίχως να χρειασθεί να απομακρυνθεί παραπέρα. Ο κ. δήμαρχος και οι συνοδοιπόροι του, ένα χρόνο τώρα, αναζητά ακόμη και καταγράφει τα προβλήματα ενώ προεκλογικά μιλούσε για έξυπνα παγκάκια ή κάτι τέτοιο… Η πόλη και τα χωριά μας βρίσκονται εγκαταλειμμένα και αυτό σαφώς οφείλεται στο έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού κατάλληλου να ανταποκριθεί στις ανάγκες, στη μη ετοιμότητά τους να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να επωμισθούν ευθύνες. Όφειλαν αφού ζήτησαν την ψήφο να είναι έτοιμοι.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *