Το φιάσκο με τις μάσκες

Κυβερνο-αυτοδιοικητικός περίγελος εν μέσω πανδημίας

Το φιάσκο με τις μάσκες

“Τέλος κακό, όλα κακά” για το σίριαλ προμήθειας των μασκών που πρωταγωνίστησε στην επικαιρότητα όλο το τελευταίο διάστημα.

Έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία και να τις φορέσουν οι μαθητές για να καταλάβουν όλοι οι συναρμόδιοι– κατόπιν εορτής – ότι (για να το περιγράψουμε σοβαρά, παρά τον τραγέλαφο της πραγματικότητας) το μέγεθός τους σε πολλές περιπτώσεις ήταν ακατάλληλο και μη ενδεδειγμένο για μαθητικά πρόσωπα.

Το Υπουργείο Υγείας προσπάθησε να αιτιολογήσει την αποτυχία, κάνοντας λόγο για διατύπωση στις προδιαγραφές που «δεν ήταν σαφής».Η ΚΕΔΕ εν συνεχεία ανακοίνωσε ότι ζήτησε «από τους αναδόχους του διαγωνισμού να σταματήσουν την παραγωγή τους, επανεκκινώντας τη με βάση τις νέες προδιαγραφές που θα αποσταλούν από το Υπουργείο Υγείας».

Οι ευθύνες, όπως και τα ερωτήματα,για το φιάσκο όπου οδηγήθηκε η σύμπραξη των ηγεσιών των Υπουργείων Εσωτερικών –Παιδείας – Υγείας και της ΚΕΔΕ είναι σημαντικές.Είναι ασύλληπτο πως τόσες μέρες, για τέτοιο“καυτό”θέμα, δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος σε κανένα στάδιο των διαδικασιών να απορήσει βάσει της κοινής λογικής, γι’ αυτό που χθες κατάλαβαν μέχρι και τα ανήλικα παιδάκια.

Εκ του αποτελέσματος η πρωτόγνωρη συμφωνία Κυβέρνησης-Παπαστεργίου απέτυχε, δικαιώνοντας Αιρετούς που έκπληκτοι είχαν ασκήσει τεκμηριωμένη κριτική.

Αποτελεί άλλωστε επιλογή του Προέδρου των Αιρετών να εμπλέξει, τελευταία στιγμή, το ανώτατο όργανο της τοπικής δημοκρατίας στο προδιαγεγραμμένο χάος της Κυβερνητικής αδράνειας. Είναι γνωστό ότι η ΚΕΔΕ διαθέτει περιορισμένο προσωπικό, εξαιρετικό και καταρτισμένο στις πάγιες αρμοδιότητές του, αθροιστικά όμως με ασυγκρίτως λιγότερη εμπειρία σε σχέση με τα πολυπληθή Υπουργεία Εσωτερικών, Παιδείας και  Υγείας, οι Υπηρεσίες Προμηθειών των οποίων  διεξάγουν εδώ και δεκαετίες διαδικασίες αναθέσεων υψηλών προϋπολογισμών, συχνά σε έκτακτες συνθήκες.  Μπορεί κανείς π.χ. να συναγωνιστεί τη συσσωρευμένη εμπειρία του Υπ.Εσωτερικών, που όταν προκηρύσσονται εκλογές τρέχει με διαχρονική επιτυχία τις πανελλαδικές προμήθειες σε αστραπιαίο χρόνο; Ή την τεχνογνωσία του Υπουργείου Υγείας; Ή την πανελλαδική διάρθρωση του Υπουργείου Παιδείας; Θα είχε κινητοποιηθεί π.χ. σύσσωμος ο μηχανισμός του Υπουργείου και (ό,τι κι αν έγραφαν τα νούμερα) δεν θα είχαν δει τη “γκάφα”, ώστε να ρωτήσουν/χτυπήσουν “καμπανάκι” εγκαίρως;

Κι όμως, ο Δ.Παπαστεργίου συμφώνησε με την Κυβέρνηση ότι η ΚΕΔΕ ξαφνικά μόνη της – άντε και με δύο εκπροσώπους Υπουργείων στην Επιτροπή – μπορεί, μάλιστα για προμήθεια ύψους άνω των 6 εκατομμυρίων ευρώ. Με τα γνωστά πλέον σε όλους αποτελέσματα.

Ξεκίνησαν από δύο μάσκες ανά μαθητή, προσγειώθηκαν στη μία μάσκα για αρχή και μετά βλέπουμε. Την Πέμπτη πριν ανοίξουν τα σχολεία, ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος για 410.000 μάσκες. Την Παρασκευή έβγαλαν νέα Πρόσκληση για 605.000 μάσκες. Στη Θεσσαλονίκη έφθασαν χιλιάδες μάσκες εκτός προδιαγραφών. Ώσπου χθες κατάφεραν η μάσκα -το σημαντικό μέσο προστασίας εν μέσω πανδημίας– να καταντήσει Νο1 περίγελος και ανέκδοτο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο.

Οι Δήμοι πάλεψαν στα χρόνια της κρίσης να χτίσουν σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού με τους δημότες.  Η ιστορία της ΚΕΔΕ κοσμείται από διεκδικήσεις, μάχες, δημιουργία, καίριες νίκες καταξίωσης του θεσμού. Ο γενικευμένος χλευασμός για το παραχθέν αποτέλεσμα της πολιτικής συμφωνίας Κυβέρνησης – Προέδρου ΚΕΔΕ, δεν ταιριάζει στην καθημερινή προσφορά των Αιρετών, δεν αξίζει σε εκείνη την Αυτοδιοίκηση που όλοι, ο καθένας από το “μετερίζι” του, αγαπάμε να υπηρετούμε.

Πηγή:www.airetos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *