Νέο αρνητικό δημοσίευμα για την Λευκάδα

Νέο αρνητικό δημοσίευμα για την Λευκάδα (για τα μέτρα)

Φωτογραφία από την επιβίβαση επισκεπτών σε βάρκες στην περιοχή του Αγίου Νικήτα, την οποία απέστειλε αναγνώστρια της «Κ», καταγγέλλοντας την καταπάτηση των μέτρων.

***

[ Σημείωμα Σύνταξης: Ακόμα ένα αρνητικό δημοσίευμα πανελλαδικής εμβέλειας μέσου για την Λευκάδα, με θέμα του καταγγελία για την μη τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας, είδε χθες (Τρίτη 11-8-20) το φως της δημοσιότητας μέσω της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ. Συγκεκριμένα συνέβη αυτό που γράφαμε και προχθές με αφορμή το δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος για το Κάθισμα. Ο κάθε επισκέπτης μας έχει από ένα κινητό, με το οποίο φωτογραφίζει ή γράφει τα χάλια μας και στην συνέχεια τα στέλνει σε κάποιο μέσο, που κατά κανόνα -εφόσον είναι επώνυμο- το δημοσιεύει. Ας το καταλάβουμε κι επιτέλους ας αντιληφθούμε πως η λύση του προβλήματος είναι μονόδρομος: Να διορθωθούμε. Και κυρίως να μην θεωρούμε πως φταίνε τα μέσα, γιατί ποτέ δεν φταίει το θερμόμετρο που απλά μας δείχνει πως έχουμε πυρετό! Απεναντίας μας χτυπάει το καμπανάκι…]

***

Οι έλεγχοι της αστυνομίας και των κατά τόπους αρμοδίων αρχών για την τήρηση των μέτρων κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού αναμένεται να ενταθούν το αμέσως προσεχές διάστημα, με βάση και τα νέα ανησυχητικά δεδομένα όσον αφορά την εξάπλωση της νόσου και τον συνακόλουθο συναγερμό που έχει σημάνει. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., την Κυριακή και χθες πραγματοποιήθηκαν συνολικά 54.685 έλεγχοι σε όλη τη χώρα και βεβαιώθηκαν 30 παραβάσεις στη λειτουργία επιχειρήσεων, οι οποίες αφορούσαν μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, περισσότερα άτομα από όσα αντιστοιχούν στα τετραγωνικά του καταστήματος, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων κ.λπ.

Βεβαιώθηκαν, επίσης, 7 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας από ταξιδιώτη, ενώ 409 παραβάσεις με συνακόλουθη επιβολή προστίμου αφορούσαν μη χρήση μάσκας. Οι περισσότερες από αυτές (93) βεβαιώθηκαν στη Θεσσαλονίκη και 44 στην Αττική. Συνολικά από τις αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί 3.367 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας.

Ακατάπαυστοι είναι οι έλεγχοι στα νησιά για τήρηση των περιορισμών. Στις Κυκλάδες, όπως ανακοινώθηκε, πραγματοποιήθηκαν 134 έλεγχοι σε καταστήματα και επιχειρήσεις. Βεβαιώθηκαν 15 παραβάσεις και σε αναστολή λειτουργίας τέθηκαν τέσσερα καταστήματα στη Νάξο.

***

Πάντως, η αγωνία των πολιτών για την εφαρμογή των μέτρων παραμένει έντονη και εκφράζεται από αναγνώστες της «Κ» σε επιστολές προς την εφημερίδα. Από τη Λευκάδα, αναγνώστρια –της οποίας τα στοιχεία είναι στη διάθεση της εφημερίδας– έστειλε φωτογραφίες από την επιβίβαση επισκεπτών σε βάρκες στην περιοχή του Αγίου Νικήτα. Όπως αναφέρει, η εικόνα επαναλαμβάνεται συνεχώς και όταν καλείται το Λιμενικό οι βαρκάρηδες ενημερώνονται, δεν επιβιβάζουν πέραν του προβλεπόμενου με βάση τα μέτρα για τον κορωνοϊό αριθμό επισκεπτών και τους υποχρεώνουν να φορούν μάσκα. Μόλις το Λιμενικό αποχωρεί, ο αριθμός των επιβατών διπλασιάζεται και επιβιβάζονται χωρίς χρήση μάσκας.

***

Τη διαμαρτυρία της έστειλε στην εφημερίδα και αναγνώστρια η οποία ταξίδευε το περασμένο Σάββατο από το Λαύριο με προορισμό την Κέα, με το δρομολόγιο στις 8.30 π.μ. Η περιγραφή της (τα στοιχεία της καταγγέλλουσας είναι στη διάθεση της εφημερίδας) είναι χαρακτηριστική: «Σκοπός μου είναι να γνωστοποιήσω το γεγονός της καταπάτησης των μέτρων που έχουν οριστεί από την κυβέρνηση για την προστασία των πολιτών από την COVID-19. Θέλοντας να γίνω πιο συγκεκριμένη, με τον συνταξιδιώτη μου καθόμαστε στο κατάστρωμα σε επιτρεπόμενη θέση και κατά τη διάρκεια της πλεύσης μάς ρώτησαν αν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη θέση που βρισκόταν μπροστά μας –με σήμανση που απαγόρευε τη χρήση της– κυρίες με ένα νεογέννητο μωρό, καθώς δεν έβρισκαν κάπου επιτρεπόμενα να καθίσουν, παραβλέποντας μάλιστα τη χρήση μάσκας κάποιες στιγμές. Δίπλα μας στέκονταν κατά διαστήματα επιβάτες με σκοπό να κοιτάξουν προς τη θάλασσα, καταπατώντας κάθε οδηγία για τήρηση συγκεκριμένης απόστασης. Κλείνοντας, πολλοί από τους επιβάτες έκαναν λανθασμένη χρήση μάσκας ή απλά την είχαν κρεμασμένη στο πρόσωπό τους. Οφείλω να ενημερώσω πως από τα μεγάφωνα ακούστηκε μία φορά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού πως χρειάζεται να χρησιμοποιούμε μάσκα και να τηρούμε τις προβλεπόμενες αποστάσεις. Βέβαια, δεν υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος».

Πηγή:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *