Τα φαιδρά και τα περίεργα του Δημοτικού Συμβουλίου

ντε κλαν

Ιδιαίτερα αυξημένα σε σύγκριση με τις προηγούμενες φορές ήταν τα φαιδρά και τα περίεργα που κατεγράφησαν στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής. Γι αυτό και είπαμε να τους δώσουμε εξέχουσα θέση σήμερα.
*****
Σε στενό μαρκάρισμα είχαν ο πρόεδρος και κάποιοι άλλοι πρώην συνοδοιπόροι συνάδελφοί του τον Πάνο του Γαζή στο φουαγιέ, έξω απ΄ την αίθουσα, λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση του Δ. Σ. Ο λόγος του μαρκαρίσματος ήταν παραπάνω από προφανής για τους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ: Να μην διαβαστεί η σκληρή απάντησή του προς την επιστολή των δεκαοχτώ συμβούλων που απόμειναν στην δημαρχιακή παράταξη…
******
Και όντως, λίγα λεπτά αργότερα, ο πρόεδρος δεν διάβασε αυτή την επιστολή στο Σώμα, όπως ζητούσε μ΄ αυτήν ο συντάκτης της, αλλά την προηγούμενη με την αναγγελία της παραίτησης, δικαιολογώντας την αντικατάσταση με το επιχείρημα πως επειδή δήθεν η επιστολή απευθύνονταν στους συμβούλους του συνδυασμού, είναι εσωτερικό του θέμα που δεν αφορά το Συμβούλιο!
*****
Δεν μας τα είπε όμως καθόλου καλά ο πρόεδρος. Γιατί αν θυμόμαστε σωστά, η συγκεκριμένη επιστολή, εκτός των άλλων, κατήγγειλε συγκεκριμένες και συνεχείς απουσίες δημοτικής συμβούλου του δημαρχιακού συνδυασμού και με σαφήνεια καλούσε τον πρόεδρο να διενεργήσει αυτά που προβλέπει ο νόμος για τέτοια περίπτωση, θυμίζοντάς του μάλιστα και τον σχετικό νόμο και ότι η αδιαφορία (ή η άρνησή του) συνιστά παράβαση καθήκοντος!
*****
Με αφορμή την έκδοση ενός ακόμη ψηφίσματος (για το ασφαλιστικό-φορολογικό αυτή τη φορά) που μάλιστα εισηγήθηκε προσωπικά ο …δήμαρχος(!) ακούστηκαν διάφορα περίεργα -ακόμη και φαιδρά- στην αίθουσα. Το πρώτο ήταν ένα ηχηρό διαβολόστελμα του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου, επειδή δεν του έδωσαν γρήγορα -κατά την άποψή του- το λόγο!
*****
Δεν παίρνω όρκο πως το διαβολόστελμα απευθύνονταν στον πρόεδρο, που ως γνωστόν αποφασίζει που και πότε θα δώσει το λόγο, ή προς κάποια άλλη κατεύθυνση. Πάντως η αλήθεια είναι πως αποδείχτηκε αποτελεσματικό, αφού μετά από λίγο εδόθη ο λόγος στον …”βλάσφημο”!
*****
Και ευτυχώς που του δόθηκε ο λόγος, γιατί διαφορετικά εκτός των άλλων, θα χάναμε και μια καινοφανή φοβερή οικονομική θεωρία που είπε: «Πρέπει», γνωμάτευσε ο σύμβουλος, “να ενεργοποιηθούν οι δήμοι, οι περιφέρειες και τα υπουργεία να επενδύσουν, ώστε να έχουμε ανάπτυξη. Γιατί φαίνεται πως οι ιδιώτες δεν επενδύουν”!
*****
Και η απορία μας είναι πως και οι Κινέζοι, που μάλιστα ήταν ακραιφνείς Μαρξιστές-Μαοϊστές δεν σκέφτηκαν να εφαρμόσουν το αριστερότατο αυτό μοντέλο ανάπτυξης του συμβούλου και διολίσθησαν στην λογική της ελεύθερης οικονομίας; Όμως καλύτερα έτσι, γιατί μας άφησαν πεδίο δόξης λαμπρό, να …δείξουμε εμείς στο δημοτικό μας συμβούλιο μια τόσο βαρύγδουπη θεωρία για τον ορθό αναπτυξιακό δρόμο!
*****
«Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη» είπε εντυπωσιάζοντας το κοινό με το σοφό απόφθεγμα που αμόλησε, ο αντιδήμαρχος- εξάδελφος του δημάρχου! Και οι «παράφρονες» για την περίσταση κατά την άποψή του, ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης που κατέθεσαν την άποψη πως θεωρούν τα ψηφίσματα μια άχρηστη κι απολύτως αναποτελεσματική διαδικασία…
*****
«Δεν κατανοώ αυτό, δεν κατανοώ το άλλο», είναι οι αγαπημένες εκφράσεις του ίδιου αντιδημάρχου να ξεκινά τις τοποθετήσεις του, θέλοντας μ΄ αυτές να καταδείξει πως οι αντίθετες προτάσεις που κατατέθηκαν, είναι παράλογες και συνεπώς ακατανόητες, σε σχέση με τις δικές του, που βέβαια είναι …κατανοητές!
Τόσο καλά και κυρίως τόσο δημοκρατικά δηλαδή…
*****
Εκείνο όμως που μάλλον δεν υπολόγισε ο αντιδήμαρχος , είναι πως ελλοχεύει ο κίνδυνος οι ακούοντές τον να τον παρεξηγήσουν και να θεωρήσουν πως αιτία της μειωμένης του κατανόησης είναι η δική του …αντίληψη!
*****
Μεγαλύτερη εντύπωση όμως έκανε ο αντιδήμαρχος, όταν επιτέθηκε με σκληρό τρόπο κι εντελώς ανάρμοστο ύφος στον πρόεδρο του Δ.Σ. « Είναι η τελευταία φορά που με διακόπτης», του κραύγασε απειλητικά και πολύ αγριεμένος, όταν αυτός του συνέστησε, ως όφειλε, να αποφεύγει κάποιους  χαρακτηρισμούς του που δημιουργούν ένταση, (στην αναφορά του για τον σεισμό, παρουσία των ταλαιπωρημένων σεισμοπλήκτων!)
*****
Τελικά η ένταση δεν δημιουργήθηκε απ΄τους χαρακτηρισμούς, γιατί μάλλον την σκέπασε η …ένταση του αντιδημάρχου! Κόκκαλο πάντως ο πρόεδρος με την απρόσμενη κι ανοίκεια αντιδημαρχιακή αντίδραση. Εμείς κάπου τον κατανοούμε γι αυτή του την υποχώρηση, Γιατί όταν ο άλλος έχει μπάρμπα στην Κορώνη (ή έστω και ξάδερφο στην δημαρχία), όσο δίκιο και να ΄χεις δεν είναι και τόσο εύκολο να το βρεις…
*****

Πάντως σε ότι αφορά τα ψηφίσματα, μια φοβερή υποψία μου πέρασε προχθές απ΄ το μυαλό, όταν διαπίστωσα πως ενώ μισή ώρα πριν απ΄ τα μεσάνυχτα (και πεντέμισι ώρες απ΄ την έναρξη της συνεδρίασης του Δ.Σ.), η συζήτηση είχε φθάσει μόλις στο 10ο θέμα, (σε σύνολο 31 θεμάτων)!, στο επόμενο μισάωρο, (δηλαδή μέχρι τα μεσάνυχτα), είχαν ψηφιστεί όλα!
*****
Δεδομένου πως το προχθεσινό ψήφισμα ήταν το πρώτο θέμα της προχθεσινής συνεδρίασης και κόστισε στην διαδικασία δυο ολόκληρες ώρες, μόλο που περίμεναν οι σεισμόπληκτοι για να συζητηθεί το δικό τους θέμα, που ήταν το επόμενο, είναι τουλάχιστον περίεργο πως έγινε και τα υπόλοιπα 21 θέματα συζητήθηκαν σε μόλις 30 λεπτά!.
*****
Η αλήθεια βέβαια είναι πως είχαν φύγει οι περισσότεροι της αντιπολίτευσης αλλά κι αρκετοί της δημαρχιακής παράταξης, σε σημείο που εξασφαλίζονταν οριακά η νόμιμη απαρτία…  Έκτοτε, μια φρικτή υποψία εγκαταστάθηκε μέσα μου και με βασανίζει: Λέτε τα ψηφίσματα να είναι μια συνειδητή μεθόδευση ώστε να περνάνε εύκολα και με συνοπτικές διαδικασίες τα δύσκολα κι αμφίβολα θέματα;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *