Σε όλη την Ευρώπη, 800 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εκπροσωπούνται από τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και ενθαρρύνονται να μάθουν όλο και περισσότερες ξένες γλώσσες, σε οποιαδήποτε ηλικία, εντός ή εκτός σχολείου. Το γεγονός αυτό πηγάζει από την πεποίθηση του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι η γλωσσική πολυμορφία αποτελεί εργαλείο για την επίτευξη ευρύτερης διαπολιτισμικής κατανόησης και βασικό στοιχείο στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της ηπείρου μας. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο προωθεί την πολυγλωσσία σε όλη την Ευρώπη.
Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, από το 2001 η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τι είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών;
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών (2001), που οργανώνεται σε συνεργασία του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατάφερε να ενώσει εκατομμύρια ανθρώπους από 45 χώρες. Μέσα από διάφορες δραστηριότητες γιορτάζεται η γλωσσική πολυμορφία στην Ευρώπη και προάγεται η εκμάθηση γλωσσών.
Μετά την επιτυχία του Έτους Γλωσσών, το Συμβούλιο της Ευρώπης ανήγγειλε ότι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών θα γιορτάζεται στις 26 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο. Οι γενικοί στόχοι της Ευρωπαïκής Ημέρας Γλωσσών είναι να:
- ευαισθητοποιηθεί το κοινό για τη σημασία της εκμάθησης γλωσσών και την πολυμορφία των διαφόρων γλωσσών που μαθαίνονται, ώστε να αυξηθεί η πολυγλωσσία και η διαπολιτισμική κατανόηση,
- προαχθεί η πλούσια γλωσσική και πολιτιστική πολυμορφία στην Ευρώπη, ώστε να διατηρηθεί και να καλλιεργηθεί,
- ενθαρρυνθεί η δια βίου εκμάθηση γλωσσών, εντός και εκτός σχολείου, είτε με σκοπό τις σπουδές, είτε για επαγγελματικές ανάγκες, είτε για σκοπούς κινητικότητας ή για διασκέδαση και ανταλλαγές.
Η 26η Σεπτεμβρίου 2011 σηματοδότησε την 10η επέτειο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών (ΕΗΓ) που γιορτάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης και σε όλα τα 47 κράτη μέλη του.
2019 – Διεθνές Έτος Αυτόχθονων Γλωσσών
Οι γλώσσες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, όχι μόνο ως εργαλείο επικοινωνίας, εκπαίδευσης, κοινωνικής ενσωμάτωσης και ανάπτυξης, αλλά και ως αποθετήριο για την μοναδική ταυτότητα, την πολιτιστική ιστορία, τις παραδόσεις και τη μνήμη του κάθε ατόμου. Αλλά παρά την τεράστια αξία τους, οι γλώσσες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να εξαφανίζονται με ανησυχητικό ρυθμό. Έχοντας αυτό υπόψη, τα Ηνωμένα Έθνη κήρυξαν το 2019 το Έτος των αυτόχθονων γλωσσών (IY2019) προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες όχι μόνο προς όφελος των ανθρώπων που μιλούν αυτές τις γλώσσες αλλά και για τους υπόλοιπους να εκτιμήσουν τη σημαντική συμβολή τους πλούσια πολιτιστική πολυμορφία του κόσμου.