Ο Άη-Νικόλας στο νησάκι

Γιορτάστηκε κι εφέτος στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο νησάκι, η επέτειος της διέλευσης των Λειψάνων του Αγίου Νικολάου απ’ τη Λευκάδα, όταν κατά το έτος 1087 αυτά ταξίδευαν δια θαλάσσης προς το Πρίντεζι της Ιταλίας.  Πολλοί Λευκαδίτες προτίμησαν να εκκλησιαστούν εκεί και να παρακολουθήσουν την Θ. Λειτουργία μετ’ Αρτοκλασίας, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Θεοφίλου.
Από νωρίς το πρωί οι ψαράδες της Λευκάδας είχαν θέσει τα πριάρια τους στην διάθεση των προσκυνητών, για να τους μεταφέρουν δωρεάν απ’ τους ξύλινους ψαρομώλους της ακτής, λίγο πιο πέρα απ’ τον Άγιο Αντώνιο, μέχρι το νησάκι για να προσκυνήσουν την εικόνα και τη χάρη του προστάτη τους Αγίου. Το ταξιδάκι σύντομο πλην πανέμορφο, αφού ο αίθριος καλοκαιριάτικος καιρός κι η γαλήνια θάλασσα είχαν θαρρείς συμμαχήσει ώστε να ομορφύνουν ακόμη περισσότερο την ξεχωριστή αυτή μέρα, προς τιμήν του θαυματουργού Αγίου!
Μπαίνοντας ο προσκυνητής στο εκκλησάκι, τον περίμενε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη: Στο αναλόγιο, υπήρχε μια ευάριθμη χορωδία από νέα παιδιά, φοιτητές στην πλειοψηφία τους της Αθήνας, που ταυτόχρονα ήταν και σπουδαστές της Βυζαντινής μουσικής, οι οποίοι έψαλλαν συγχρονισμένα και μελωδικά, διαβάζοντας από παρτιτούρες της Βυζαντινής μουσικής και που ήταν πραγματική απόλαυση να τους ακούει κανείς!
Την Θ. Λειτουργία ακολούθησε η Λιτάνευση της εικόνας του Αγίου, στον ελάχιστο χώρο που έχει εναπομείνει στο νησάκι απ’ την φθοροποιό διαβρωτική δράση της θάλασσας και οι Ιερές Ακολουθίες ολοκληρώθηκαν με την Αρτοκλασία που έγινε στο σκεπαστό προαύλιο του Ναού.
Θα ήταν παράλειψη να μην γίνει ξεχωριστή αναφορά στην συνολική παρουσία και προσφορά της οικογένειας του πρωτοπρεσβύτερου πατέρα Γεράσιμου Ζαμπέλη και ιδιαίτερα της πρεσβυτέρας, την οποία βρίσκουμε να διακονεί και να προσφέρει ακούραστα σε κάθε εκδήλωση, όχι μόνο του Μητροπολιτικού Ναού αλλά και κάθε απομακρυσμένου προσκυνήματος, όπως για παράδειγμα, εκτός από σήμερα και προχθές στο μοναστήρι της Ιράς, στην άλλη άκρη της Λευκάδας!
Και του χρόνου…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *