Η εκδήλωση της Ρόδης Κράτσα για βιώσιμη ανάπτυξη

Η εκδήλωση της Ρόδης Κράτσα για βιώσιμη ανάπτυξη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Μεγάλη επιτυχία στην εκδήλωση που διοργάνωσε  η υποψήφια Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων  Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου με θέμα την «Προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων για μία βιώσιμη ανάπτυξη στα Ιόνια νησιά»

 

Κατάμεστη από κόσμο η αίθουσα του ξενοδοχείου που διεξήχθη η ημερίδα

Η εκδήλωση της Ρόδης Κράτσα για βιώσιμη ανάπτυξη

Με σημαντικά συμπεράσματα και επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε  η υποψήφια Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα- Τσαγκαροπούλου με θέμα την «Προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων για μία βιώσιμη ανάπτυξη στα Ιόνια νησιά». Η αίθουσα κατακλύστηκε από επαγγελματικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς του τόπου, που έδειξαν αμέριστο ενδιαφέρον για τον προγραμματικό σχεδιασμό της νέας Περιφερειακής Αρχής σε θέματα του περιβάλλοντος για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Περιφέρειας και των νησιών της, μέσα από τις τεκμηριωμένες προτάσεις ειδικών επιστημόνων.

 

«Σκοπός της σημερινής ημερίδας είναι να μπορέσουμε να αναδείξουμε το πόσο σημαντικά είναι τα θέματα περιβάλλοντος στη βιώσιμη ανάπτυξη της Περιφέρειας και των νησιών της. Μέσα από τη βιώσιμη ανάπτυξη και μέσα από την κρίση που βιώνουμε τώρα, και ιδιαίτερα η Περιφέρει Ιονίων νήσων, που  έχει πάρα πολλά προβλήματα  και περιβαλλοντικά προβλήματα, μπορεί να αναδειχθούν πολύ μεγάλες ευκαιρίες. Ευκαιρίες αναπτυξιακής μορφής, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, μέσα από δράσεις που αφορούν το περιβάλλον και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής όλων μας», δήλωσε  ο Καθηγητής, Μηχανολόγος -Μηχανικός ΕΜΠ, Σύμβουλος του Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, για θέματα Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Αραβώσης, που στην ομιλία του επεξήγησε τις πολιτικές στα σύγχρονα κράτη και για τη διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, με διοχέτευση οργανικών κάδων και εκμετάλλευση του οργανικού πλάσματος για παραγωγή ενέργειας. Παράλληλα ο κύριος Αραβώσης αναφέρθηκε στο ρόλο των Περιφερειών και την σχέση με τους δήμους και τη οικονομική βοήθεια και την ενεργοποίηση  που θα τους παρέχει, προκειμένου να υλοποιήσουν τα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων, να  δημιουργήσουν «πράσινα σημεία» και να δημιουργήσουν γωνιές ανακύκλωσης.

Στη συζήτηση που διεξήχθη αναλύθηκε και η αναγκαία διαχείριση νερού καθώς και οι νέες λύσεις που προσφέρει η τεχνολογία.

«Η τεχνολογία μας δίνει λύσεις. Πάντα υπάρχουν. Αυτό που πρέπει να δει κανείς και στην Κέρκυρα και στα άλλα νησιά είναι οι πιο συμφέρουσες εναλακτικές λύσεις, είτε είναι η μεταφορά νερού από κάποιο άλλο μέρος, είτε η δημιουργία μονάδων αειφόρου αφαλάτωσης, που να μην επηρεάζει το περιβάλλον,  τα φράγματα , για τα οποία υπάρχει σχεδιασμός στην Κέρκυρας που μέχρι σήμερα δεν έχει ενεργοποιηθεί κατάλληλα, είτε  η επαναχρησιμοποίηση του νερού, ακόμη και η διαχείριση λάσπης για παραγωγή ενέργειας» τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Καθηγητής, Μηχανολόγος -Μηχανικός ΕΜΠ, Σύμβουλος του Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, για θέματα Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Αραβώσης .

«Η σημερινή ημερίδα αγγίζει τα περιβαλλοντικά, ενεργειακά και κλιματικά ζητήματα που ταλανίζουν το Ιόνιο. Τα Ιόνια Νησιά όπως και άλλα νησιά της χώρας μας, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, οι οποίες εντείνονται τα τελευταία χρόνια. Ειδικά στο χώρο της νοτιανατολικής Μεσογείου χρειάζονται να γίνουν ειδικές μελέτες, που θα αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα. Με πρόσκληση της κυρίας Κράτσα, υποψήφιας Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, ήρθαμε στην Κέρκυρα και μέσα από τη σημερινή ημερίδα, προτείνουμε την ίδρυση ενός παρατηρητηρίου μελέτης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, στα νησιά του Ιονίου. Επίσης προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα δράσης τόσο για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, όσο και για τα επιμέρους, περιβαλλοντικά προβλήματα. Συνεπώς συζητάμε τα θέματα της διαχείρισης των αποβλήτων που είναι και το πιο σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα του νομού, όμως από κει και πέρα, πολύ σημαντικά είναι και τα θέματα της διάβρωσης των ακτών, που δημιουργούν προβλήματα στον τουρισμό, αλλά και στη βιοποικιλότητα και στις ακτές των νησιών. Αναλύσαμε επίσης, τα θέματα τη διαχείρισης του νερού, διότι αρκετά από τα νησιά μας έχουν πρόβλημα λειψυδρίας. Εκεί που υπάρχουν πολλοί σημαντικοί υδατικοί πόροι, όπως στην Κέρκυρα, θα πρέπει να διαχειριστούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να επαρκούν αλλά και να αποτελούν και ένα από τα θέματα τα οποία εκλύουν και προσελκύουν τουρίστες. Παράλληλα συζητήθηκε και η ενεργειακή αυτάρκεια των νησιών. Διότι ο νησιωτικούς χώρος, ο οποίος βρίσκεται μακριά από την υπόλοιπη Ελλάδα, αντιμετωπίζει θέματα ενέργειας. Χρειάζεται λοιπόν τα νησιά μας να έχουν ενεργειακή αξιοποίηση όλων των πόρων, των διαφόρων μορφών ενέργειας, είτε πρόκειται για τη διαχείριση αποβλήτων και τη μετατροπή τους σε ενέργεια, είτε πρόκειται για την αξιοποίηση της γεωθερμίας, για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας , τη ηλιακής ενέργειας, ακόμη και της κυματικής, Είναι πολύ σημαντικό όλες αυτές οι πηγές να αξιοποιηθούν έτσι, ώστε οι κάτοικοι να έχουν πολύ φθηνή ενέργεια στα σπίτια τους, αλλά και ο τουρισμός, που αυξάνει τις ανάγκες των νησιών για ενέργεια, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, να καλύπτεται. Υπάρχει μία δέσμη μέτρων η οποία κατατείνει να δώσει στα νησιά το βηματισμό τους προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, το βιώσιμο τουρισμό. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, θα έχει τον πρώτο λόγο, καθώς τα περισσότερα προγράμματα πλέον, ειδικά τα χρηματοδοτικά προγράμματα για αυτές τις δράσεις, θα έρχονται από την Περιφέρεια. Ευχαριστούμε την κυρία Ρόδη Κράτσα, για την πρόσκληση  που μας απεύθυνε και βεβαιώνουμε όλοι μαζί το ενδιαφέρον μας για τα Ιόνια νησιά» δήλωσε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δικαίου, Επιστήμης και Τεχνολογίας, τ. Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και τ. Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Παγκοσμίου Οργανισμού για το Νερό, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.

Η εκδήλωση της Ρόδης Κράτσα για βιώσιμη ανάπτυξη

Στη διάβρωση των παράκτιων ζωνών στο Ιόνιο και τη μεταβολή που θα προκύψει λόγω της κλιματικής αλλαγής αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της AquaTerra – Αντιμετώπιση διάβρωσης ακτών, Χριστόφορος Καπόπουλος

« Εκπροσωπώ την παράταξη αυτή για να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε τη διάβρωση των παράκτιων ζωνών. Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα στο μήκος της ακτογραμμής των Ιόνιων Νήσων, που είναι συνολικά περίπου 1050 χιλιόμετρα. Εκτιμούμε ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής θα υπάρξει μεταβολή και της παράκτιας ζώνης. Θα εστιάσουμε σε τεχνολογίες αντιμετώπισης του προβλήματος της διάβρωσης με βάση τη διεθνή πρακτική και τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε παγκόσμιο επίπεδο» δήλωσε ο κ. Καπόπουλος.

 

Από την πλευρά της η Εκπρόσωπος του Ελληνικού Ινστιτούτου Μύλων, Ασπασία Κλοκανά  αναφέρθηκε  στον σκοπό του (Ι.τ.Ε.Μ.), που αφορά την έρευνα, την καταγραφή, τη μελέτη και την προστασία των ιστορικών μορφών μύλων στον Ελληνικό χώρο, καθώς και των συγγενών παραδοσιακών ενεργειακών συστημάτων.

«Ο σκοπός του (Ι.τ.Ε.Μ.), μέσα από τη σημερινή μας συνάντηση στην Κέρκυρα είναι να φτιάξουμε και να δημιουργήσουμε πολιτιστικά μονοπάτια , και να συνδέσουμε τη Λευκάδα, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα, την Ιθάκη και όλα τα νησιά του Ιονίου. Τα χωριά που βρίσκονται οι μύλοι, που έχουν κρυμμένο πολιτιστικό απόθεμα, πρέπει να αναδειχθούν, οι μύλοι να αναπαλαιωθούν, και να ανέβει ο εναλλακτικός τουρισμός.

Ο κρυμμένος μας πολιτισμός είναι ένας θησαυρός. Τα χωριά μας στο Ιόνιο, έχουν πολιτιστικά στοιχεία χαμένα, που μέσα από μελέτες θα τα προσεγγίσουμε και θα τα αναδείξουμε σε όλους τους τουρίστες» τόνισε η κυρία Κλοκανά .

«Η σημερινή εκδήλωση είχε στόχο να θέσει τα Ιόνια νησιά, στην καρδιά των προκλήσεων, για μια σύγχρονη ανάπτυξη. Μία ανάπτυξη με στέρεες  βάσεις και με προοπτική. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και να ενσωματώσουμε τη διάσταση της προστασίας του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων. Αυτές τις μεγάλες προκλήσεις που απασχολούν την ανθρωπότητα σήμερα , τις προσαρμόζουμε στις ανάγκες των Ιονίων νησιών. Πρέπει να εργαστούμε σκληρά και στην πλευρά της έρευνας και της τεχνογνωσίας για να έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία που θα καθοδηγήσουν τις πολιτικές μας, ώστε η ανάπτυξη που προγραμματίζουμε να λάβει υπόψη τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στη διάβρωση των ακτών, στους πολιτιστικούς μας θησαυρούς και στα μνημεία, στην γεωργία διότι  μόνο τότε η ανάπτυξη θα είναι αντάξια της ιστορίας των  Ιονίων Νήσων και των αναγκών για το μέλλον» δήλωσε μετά το πέρας της εκδήλωσης, η υποψήφια Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα- Τσαγκαροπούλου.

 

Παρόντες μεταξύ άλλων στην σημερινή ημερίδα, ήταν ο πρώην Βουλευτής Στέφανος Γκίκας, ο πρώην βουλευτής Αλέκος Δεσύλλας, η υποψήφια Δήμαρχος Δήμου Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Κέρκυρας Γιάννης Κοντός, ο Πολιτευτής της Ν.Δ. και πρώην Δήμαρχος Σπύρος Κροκίδης, η Πολιτευτής της Ν.Δ. Μαριλένα Μάστορα, ο Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Μπάμπης Βούλγαρης, μέλη του Συνδυασμού « ΙΟΝΙΟ ΔΥΝΑΤΑ! Κάθε νησί ψηλά» και πολλοί κοινωνικοί και επαγγελματικοί παράγοντες του νησιού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *