Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Ι. Μονή της Φανερωμένης

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Ι. Μονή της Φανερωμένης

Με κατάνυξη και το προβλεπόμενο τυπικό γιορτάστηκε σήμερα κατά την Θεία Λειτουργία, στην Ιερά Μονή της Φανερωμένης στη Λευκάδα, η Κυριακή της Ορθοδοξίας(*)

Ακολουθεί φωτορεπορτάζ από την σημερινή λιτανεία των ιερών εικόνων και περισσότερες πληροφορίες για την γιορτή αυτή.

(*) Με την ονομασία Κυριακή της Ορθοδοξίας αναφέρεται από τους χρόνους της εικονομαχίας  στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας αποτελεί ιδιαίτερη χριστιανική θριαμβική εορτή, σε ανάμνηση της οριστικής αναστήλωσης των ιερών και σεπτών εικόνων στη Βασιλεύουσα από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα το 842, οπότε και έπαψε από το γεγονός αυτό η μακροχρόνια διαμάχη κι ο σάλος που είχαν δημιουργηθεί εκ του ζητήματος των εικόνων.

Σήμερα, σε ανάμνηση της αναστήλωσης των εικόνων, εορτάζεται σε όλους τους χριστιανικούς ναούς η «Κυριακή της Ορθοδοξίας» κατά την πρώτη Κυριακή των Νηστειών, δηλαδή 42 μέρες πριν το Πάσχα.  Στην Ελλάδα, από βασιλείας του Γεωργίου του Α΄, καθιερώθηκε την Κυριακή της Ορθοδοξίας να προσέρχεται ο Βασιλεύς στην Μητρόπολη της Αθήνας και να απαγγέλλει παρά το Δεσποτικό το Σύμβολο της Πίστεως. Το αυτοκρατορικό αυτό έθιμο, έφθασε μέχρι των ημερών μας επί Βασιλέως Κωνσταντίνου Β΄, το οποίο μετά την μεταπολίτευση συνεχίζεται από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *