Λευκάδα & Σιντζούκου-Τόκυο 30 χρόνια φιλίας

Λευκάδα & Σιντζούκου Τόκυο 30 χρόνια φιλίας

Ο Δήμος Λευκάδας και ο Δήμος Σιντζούκου-Τόκυο συμπληρώνουν φέτος 30 χρόνια φιλίας και συνεργασίας και γιορτάζουν από κοινού με μια σειρά εκδηλώσεων ελληνο-ιαπωνικού πολιτισμού που θα πραγματοποιηθούν καθ’όλη τη διάρκεια του έτους στις δυο πόλεις.

Ο εορτασμός εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο των 120 χρόνων ελληνο-ιαπωνικών διπλωματικών σχέσεων.

 

 

Δράσεις- Εκδηλώσεις 2019

στη Λευκάδα

  1. Ιαπωνικό Σχολείο Λευκάδιου Χέρν – Ετήσιο πρόγραμμα εκμάθησης της ιαπωνικής γλώσσας
  2. Επίσκεψη στη Λευκάδα του Συλλόγου Πολιτιστικών Ανταλλαγών των Γυναικών του Σιντζούκου στις 27-28 Φεβρουαρίου 2019
  3. 9ος Πράσινος Ημιμαραθώνιος Λευκάδα – Σιντζούκου , 4 Μαϊου 2019 αφιερωμένος στα 30 χρόνια φιλίας των δυο πόλεων
  4. Ημέρες Λευκάδιου Χέρν,  26-27 Ιουνίου 2019 με τη συμμετοχή του Χοροθεάτρου Makoto Jiku
  5. Επιστημονική παρουσίαση των ταξιδιών του Λευκάδιου Χέρν στο Διεθνές Χαρτογραφικό Συνέδριο του Τόκυο στις 15-20 Ιουλίου 2019 (σε συνεργασία με το Εργαστήριο Χαρτογραφίας και Γεωγραφικής Ανάλυσης του ΑΠΘ) .
  6. ‘Εκθεση Παιδικής Ζωγραφικής Λευκάδα-Σιντζούκου Νοέμβριος 2019.

 

Δράσεις- Εκδηλώσεις 2019

                                                                           στο Σιντζούκου

  1. Εγκατάσταση γλυπτού του Masaki Noda «Το Ανοιχτό Μυαλό του Λευκάδιου Χέρν» , Σεπτέμβριος 2019.
  2. ‘Εκθεση Παιδικής Ζωγραφικής Λευκάδα-Σιντζούκου, Οκτώβριος 2019.

 

 

Shinjuku

To Shinjuku είναι ένα από τα 23 ειδικά διαμερίσματα του Τόκιο στην Ιαπωνία. Πρόκειται για ένα σημαντικό εμπορικό και διοικητικό κέντρο, που στεγάζει τον πιο πολυσύχναστο σιδηροδρομικό σταθμό στον κόσμο (Shinjuku Station) και το Κτήριο της Μητροπολιτικής Κυβέρνησης του Τόκυο, το κέντρο διοίκησης για την κυβέρνηση τουΤόκιο. Έχει συνολικό πληθυσμό περίπου 312.000.
Στην περιοχή γύρω από το σταθμό Shinjuku βρίσκονται ξενοδοχεία, πολυκαταστήματα, καταστήματα ηλεκτρονικών, κινηματογράφοι, εστιατόρια, και μπαρ ενώ η υπόλοιπη πόλη είναι ένας συνδυασμός κατοικιών με εμπορικές περιοχές που συγκεντρώνονται γύρω από σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Λέγεται ότι η αστικοποίηση του Σιντζούκου χρονολογείται από το 1636, όταν μεταφέρθηκαν οι ναοί και τα ιερά στην περιοχή Yotsuya στην πόλη του Edo με την κατασκευή της εξωτερικής τάφρου του Κάστρου Εντο.

Με την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου από την Meiji μέσα από τις Περιόδους Showa, τα μέσα μαζικής μεταφοράς που συνδέουν τη μητρόπολη με τα προάστια, η αστικοποίηση προχώρησε περαιτέρω. Ωστόσο, η πόλη καταστράφηκε από τις φλόγες του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Μετά τον πόλεμο, η αστικοποίηση του Shinjuku συνεχίστηκε και έγινε η νέα περιοχή στο κέντρο της πόλης. Σήμερα συνεχίζει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς ως κέντρο διεθνών πληροφοριών και  πολιτισμού.

Σήμερα είναι μια πόλη με αξιοσημείωτη ανάπτυξη ως νέα περιοχή στο κέντρο του Τόκυο, μια πόλη με πολλά πολιτιστικά στοιχεία και παραδοσιακές εκδηλώσεις όπου οι άνθρωποι ζούν έντονη ζωή.

 

  

Ιστορικό της  Αδελφοποίησης

O Λευκάδιος Χερν γεννήθηκε στη Λευκάδα στις 27 Ιουνίου του 1850. ‘Hταν γιος Ιρλανδού αξιωματικού του Βρετανικού Στρατού και της Ρόζας Κασιμάτη, η οποία καταγόταν από τα Κύθηρα. Mετά το διαζύγιο των γονιών του, ανατρέφεται από την θεία του πατέρα του στο Δουβλίνο. Στα 16 του χρόνια χάνει από ατύχημα την όραση στο αριστερό του μάτι και λίγο αργότερα ακολουθεί και ο θάνατος του πατέρα του. Έναν χρόνο μετά, εξαιτίας της χρεοκοπίας της θείας του, αναγκάζεται να σταματήσει το σχολείο. Σε ηλικία 19 χρόνων μετακομίζει στο Σινσινάτι του Οχάιο των ΗΠΑ, όπoυ πέντε χρόνια αργότερα γίνεται δημοσιογράφος. Το 1877 ο Χερν πηγαίνει στη Νέα Ορλεάνη για να γράψει μια σειρά από άρθρα και παραμένει εκεί για 10 χρόνια. Όντας σχετικά γνωστός για τις λογοτεχνικές μεταφράσεις του και τα άρθρα του, προσλαμβάνεται από την Ηarper Publishing Co. Οι πρώτες δύο νουβέλες του γράφονται μεταξύ 1877-89, ενώ βρίσκεται σε αποστολή στις Δυτικές Ινδίες για το περιοδικό Harper.

Το 1899 αποφασίζει να πάει στην Ιαπωνία και κατά την άφιξή του στην Γιοκοχάμα την άνοιξη του 1890 αναπτύσσει φιλική σχέση με τον Basil Hall Chamberlain καθηγητή στο Tokyo (Imperial) University και με αξιωματικούς στο Υπουργείο Εκπαίδευσης. Με τη  δική τους ενθάρρυνση το καλοκαίρι του 1890 μετακομίζει στο Matsue, για να διδάξει αγγλικά στο Shimane Prefectural Common Middle School & Normal School. Εκεί γνωρίζει τους κυβερνήτες Koteda Yasusada και Sentaro Nishida of Shimane, και αργότερα παντρεύεται την Setsu Koizumi, η οποία ήταν κόρη Σαμουράι.

Ο Χερν παραμένει 15 μήνες στο Matsue και αργότερα μετακομίζει στο Kumamoto, Kyushu, όπου εργάζεται ως δάσκαλος στο Fifth High School, και διαμένει για τα επόμενα τρία χρόνια. Εκεί, το 1894 ολοκληρώνει το βιβλίο του Glimpses of Unfamiliar Japan. Τον Οκτώβριο του 1894 εξασφαλίζει θέση δημοσιογράφου στο αγγλόφωνο έντυπο Kobe Chronicle, με τη βοήθεια του Chamberlain, και ξεκινά να διδάσκει αγγλική φιλολογία στο Tokyo (Imperial) University και στο Waseda University.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 1904 πεθαίνει από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 54 χρόνων. Το πιο γνωστό από τα έργα του είναι μία συλλογή διαλέξεων με τίτλο Japan: An Attempt of Interpretation (1904). Άλλα του βιβλία είναι τα Exotics and Retrospectives (1898) , In Ghostly Japan (1899), Shadowings (1900), A Japanese Miscellany (1901) και Kwaidan (1904).

 

Ως εκ τούτου, η συμφωνία  αδελφοποίησης ανάμεσα στο Shinjuku και τη Λευκάδα υπεγράφη στις 12 Οκτωβρίου 1989. Από τότε, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές δράσεις ελληνο-ιαπωνικού πολιτισμού, όπως το πρόγραμμα ανταλλαγής Παιδικής Ζωγραφικής, το Ιαπωνικό Σχολείο Λευκάδιου Χέρν, οι Ημέρες Λευκάδιου Χέρν κ.α. , σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η αμοιβαία κατανόηση και η φιλία των δυο λαών. Κορυφαία στιγμή στην εξέλιξη των φιλικών σχέσεων των δυο πόλεων υπήρξε η δημιουργία του Ιστορικού Κέντρου Λευκάδιου Χέρν στη Λευκάδα τον Ιούνιο του 2014.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *