Ο Σύλλογος Λευκαδίων “Η Φανερωμένη” έκοψε την πίτα του

Ο Σύλλογος Λευκαδίων «Η Φανερωμένη» έκοψε την πίτα του

Η Λευκαδίτικη Στέγη ήταν κι αυτή τη φορά κατάμεστη. Και στις 18.30 ξεκίνησε η τελετή. Η υπεύθυνη της χορωδίας κ. Μαριλένα Καραγιάννη προλόγισε την εκδήλωση και αμέσως το πρόγραμμα άρχισε με τη χορωδία και τη μαντολινάτα του Συλλόγου και συνεχίστηκε με το χορευτικό μας, οι χορευτές και οι χορεύτριες του οποίου χόρεψαν φορώντας την πανέμορφη λευκαδίτικη φορεσιά και συνοδευόμενοι από την παραδοσιακή ορχήστρα του Συλλόγου.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τόσο η χορωδία με τη μαντολινάτα, όσο και το χορευτικό υπό την άψογη διδασκαλία και καθοδήγηση του μαέστρου μας κ. Πέτρου Μήτσου έκαναν μια από τις καλύτερες εμφανίσεις τους.

Αμέσως μετά ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λευκάδας και Ιθάκης κ.κ Θεόφιλος συνεπικουρούμενος από τον αρχιερατικό επίτροπο Λευκάδας π. Αθανάσιο Κοσμά και τον προϊστάμενο του Ι. Ν. Αγίας Μαρίνας Ηλιουπόλεως π. Σεραφείμ Δημητρίου ευλόγησε την πρωτοχρονιάτικη λαδόπιτα.

Ο Σύλλογος Λευκαδίων «Η Φανερωμένη» έκοψε την πίτα του

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ευάγγελος Γεωργάκης καλωσόρισε τον κόσμο και ευχαρίστησε τη Μίρκα και Μαριάννα Ζακυνθινού γιατί χάρη στις φωτογραφίες τους η αίθουσα ξεχειλίζει από συγκίνηση και νοσταλγία για τη Λευκάδα. Ακολούθως έκοψε τη λαδόπιτα αφιερώνοντας στο Χριστό το πρώτο κομμάτι, το οποίο παρέδωσε στο Μητροπολίτη μας κ. κ. Θεόφιλο.

Στο χαιρετισμό του ο κ. κ. Θεόφιλος ανέφερε ότι ο Σύλλογός μας είναι τιμή για τη Λευκάδα και για το λόγο αυτό τον τιμούν όλες οι αρχές. Συνεχάρη τη χορωδία, το χορευτικό μας, την ορχήστρα μας και την παρουσία του κόσμου.

Το επόμενο κομμάτι ήταν της Παναγίας και το αφιέρωσε στην Ιερά Μονή Φανερωμένης Λευκάδας με την οποία ο Σύλλογός μας έχει στενές και άρρηκτες σχέσεις.

Ακολούθησαν κομμάτια για τους ιερείς της Λευκάδας και της Ηλιούπολης, τα οποία εδόθησαν στον π. Σεραφείμ (Αγία Μαρίνα) και π. Αθανάσιο (Αρχιερατικός Μητροπόλεως Λευκάδας) αντίστοιχα.

Το κομμάτι της Λευκάδας δόθηκε στο βουλευτή κ. Αθανάσιο Καββαδά , ο οποίος μετά τις ευχές του ανέφερε ότι ο Σύλλογός μας προωθεί τον πολιτισμό και την παράδοση της Λευκάδας. Ακολούθως αναφέρθηκε στις ενέργειές του για το καρσάνικο κέντημα, το πορσάνικο μαχαίρι, τις φακές Εγκλουβής και το Αμπαλί για να μπουν στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.

Αμέσως μετά ο πρόεδρος του Συλλόγου αναφέρθηκε στις μεγάλες δράσεις του Συλλόγου της παρούσης πενταετίας (πλατεία Λευκαδίων, εικόνα σύνδεση με τη Ι. Μονή Φανερωμένης, έκδοση φωτο – ιστορικού Λευκώματος) καθώς επίσης και για τις δράσεις της επόμενης πενταετίας που αφορούν τη λαϊκή παράδοση της Λευκάδας, την κουλτούρα της Πόλης και τη Λευκάδα του πνεύματος.

Το επόμενο κομμάτι αφιερώθηκε στον πρώην βουλευτή Παναγιώτη Καββαδά, ο οποίος τιμήθηκε με πλακέτα από τον παλιό πρόεδρο του Συλλόγου κ. Νίκο Γλένη. Ο Παναγιώτης Καββαδάς αναφέρθηκε στο δυναμισμό του Συλλόγου και μας συνεχάρη για την προσφορά μας.

Ακολούθως ο πρόεδρός μας αναφέρθηκε στις απώλειες του 2018. Έφυγαν από κοντά μας ο κ. Δημοσθένης Γεωργάκης, ο κ. Θεόδωρος Κατωπόδης, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου, ο κ. Στάθης Κονιδάρης και ο κ. Γιάννης Χαλκιόπουλος.

Το επόμενο ήταν το κομμάτι του κ. Ξενοφώντα Βεργίνη πρώην βουλευτή Λευκάδας. “Πρέπει να ταξιδέψει κανείς στην Ηλιούπολη για να καταλάβει τη Λευκάδα” ,είπε.

Κατόπιν ο δήμαρχος Λευκάδας αφού πήρε το κομμάτι του δήλωσε ότι σε αυτό το σπίτι χτυπά η καρδιά της Λευκάδας. Κατόπιν προσέφερε στο Σύλλογο μια συλλογή με γκραβούρες της Λευκάδας.

Ακολούθησε το κομμάτι του δήμαρχου Ηλιούπολης κ. Βασίλη Βαλασόπουλου, ο οποίος μετά τις ευχές του ανέφερε ότι έχει δρομολογηθεί η αναβάθμιση του κτιρίου της Λευκαδίτικης Στέγης.

Αμέσως μετά ο πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Ευάγγελος Γεωργάκης ανέφερε την επίσκεψη του Δ. Σ. του Συλλόγου στο Δημαρχείο με το σχετικό αίτημα για αναβάθμιση της Λευκαδίτικης Στέγης καθώς επίσης και για της ίδρυση Λαογραφικού Μουσείου όπου θα στεγαστεί η συλλογή του συμπατριώτη μας κ. Ανδρέα Λάζαρη.

Εν συνεχεία ο πρόεδρος της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών κ. Μελάς παρέλαβε το κομμάτι του και έδωσε τις ευχές του.

Αμέσως μετά ευχήθηκε η ευρωβουλευτής και υποψήφια περιφερειάρχης κ. Ρόδη Κράτσα.

Στη συνέχεια ευχήθηκε καλή δύναμη, υγεία και συνεργασία ο πρόεδρος της Ένωσης Επτανήσων Ελλάδας κ. Δημήτρης Πολλάτος.

Ο Σύλλογος Λευκαδίων «Η Φανερωμένη» έκοψε την πίτα του

Ακολούθησαν οι ευχές του πρώην Δημάρχου Ηλιούπολης και προέδρου του Συλλόγου κ. Θόδωρου Γεωργάκη, του αντιδήμαρχου Λευκάδας κ. Αθανάσιου Περδικάρη, του κ. Σωτήρη Σκιαδαρέση -προέδρου του επιμελητηρίου Λευκάδας, του κ. Βασίλη Κατωπόδη – πρώην προέδρου του Τυληκράτη, της κ. Λάζαρη – προέδρου της Νίκης Λευκάδας, των πρώην προέδρων του Συλλόγου κ. Σούλας Βαμβακούση Λάζαρη και Αργύρη Μαρίνου καθώς επίσης και των προέδρων Συλλόγων και Σωματείων.

Λευκαδίτισσες ντυμένες με την παραδοσιακή φορεσιά προσέφεραν λαδόπιτα σε όλους τους παρευρισκομένους.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ευάγγελος Γεωργάκης έκλεισε τη γιορτή προσκαλώντας τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019, 23.00, στο κέντρο διασκέδασης “ΦΑΝΤΑΣΙΑ”, όπου εμφανίζεται ο συμπατριώτης μας τραγουδιστής κ. Κωνσταντίνος Αργυρός, για να περάσουμε μια όμορφη λευκαδίτικη βραδιά.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΟΠΗ

ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *