Έκθεση ζωγραφικής με έργα του Θεόδωρου Στάμου στο Μαρκά

Έκθεση ζωγραφικής με έργα του Θεόδωρου Στάμου στο Μαρκά

Έκθεση ζωγραφικής με έργα του Θεόδωρου Στάμου στο ΜαρκάΤην Τρίτη (1-8-17) το βράδυ εγκαινιάστηκε η σημαντικότερη Έκθεσης Ζωγραφικής -κατά την άποψή μας- που έγινε τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας, με έργα του μεγάλου συντοπίτη μας ζωγράφου Θεόδωρου Στάμου! Στην έκθεση, που λαμβάνει χώρα  στην Αίθουσα Τέχνης με το όνομα του καλλιτέχνη στον Μαρκά, εκτίθενται αποκλειστικά έργα του μεγάλου Τσουκαλαδιώτη ζωγράφου, τα οποία ευγενικά προσέφερε από την προσωπική του συλλογή ο φίλος και θαυμαστής του συλλέκτης Ζαχαρίας Πορταλάκης.

Η έκθεση αυτή οργανώθηκε απ΄ το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας με την συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατό του και κατά κάποιο τρόπο σηματοδοτεί τις φετινές γιορτές Λόγου και Τέχνης -που είναι από 6 μέχρι 13 Αυγούστου- και είναι αφιερωμένες στον μεγάλο αυτόν καλλιτέχνη!

Τα έργα που εκτίθενται και μπορούν -αλλά και πρέπει- ν΄απολαύσουν όλοι οι Λευκαδίτες, είναι 8 πίνακες απ΄την σειρά “κόκκινα” που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος στο τελευταίο στάδιο της ζωής του (από το 1986 μέχρι το 1994). Το τελευταίο μάλιστα έμεινε ημιτελές (το 1995), αφού “στέρεψε το μυαλό και το χέρι του”, όπως ο ίδιος είπε… Εν τούτοις το έργο διεσώθη και μάλιστα είναι ένα απ΄ τα πλέον διάσημα…

Έκθεση ζωγραφικής με έργα του Θεόδωρου Στάμου στο Μαρκά

Στην εκδήλωση των εγκαινίων, πρώτος πήρε το λόγο ο αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Σπύρος Αρβανίτης, (βλπ. φωτο πάνω) ο οποίος αναφέρθηκε γενικότερα στον μεγάλο Ελληνοαμερικανό και ταυτόχρονα Λευκαδίτη καλλιτέχνη, αλλά και σε μνήμες δικές του αφού είχε την τύχη να τον γνωρίσει προσωπικά σε διάφορες φάσεις του. (Ολόκληρη η ομιλία του αντιπροέδρου του Π.Κ. παρατίθεται αυτούσια στο τέλος του άρθρου, ακριβώς επειδή την βρήκαμε πολύ ενδιαφέρουσα).

Έκθεση ζωγραφικής με έργα του Θεόδωρου Στάμου στο Μαρκά

Την σκυτάλη στο βήμα παρέλαβε η έφορος Τέχνης του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου κα Δανάη Γιαννουλάτου…

Έκθεση ζωγραφικής με έργα του Θεόδωρου Στάμου στο Μαρκά

Ο συλλέκτης των εκτιθέμενων έργων κ. Ζαχαρίας Πορταλάκης, θαυμαστής και φίλος του Θεόδωρου Στάμου, κατέθεσε πολλές προσωπικές μνήμες του με την καλλιτέχνη και το σπουδαιότερο: Προσφέρθηκε να βοηθήσει στην δημιουργία “στέγης” γι΄ αυτόν στη Λευκάδα, εφόσον ο Δήμος δραστηριοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση…

Έκθεση ζωγραφικής με έργα του Θεόδωρου Στάμου στο Μαρκά

Ο δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Δρακονταειδής, αρχικά δεν είχε πρόθεση να μιλήσει, όπως είπε. Όμως το έκανε μετά την πρόταση του κ. Πορταλάκη για “στέγαση” του μεγάλου ζωγράφου, που την βρήκε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα…

*****

Τα οκτώ έργα του Θεόδωρου Στάμου που βρίσκονται στην έκθεση, ξεκινώντας από αριστερά προς τα δεξιά είναι:

Έκθεση ζωγραφικής με έργα του Θεόδωρου Στάμου στο Μαρκά

Έργο αφιερωμένο στο Van Gogh που δεν τελείωσε ποτέ…

“Εδώ Ζαχαρία στέρεψε και το μυαλό και το χέρι μου” είπε ο ζωγράφος στον συλλέκτη και το παράτησε…

Έκθεση ζωγραφικής με έργα του Θεόδωρου Στάμου στο Μαρκά

Ατέρμονο Πεδίο – Σειρά Ιερουσαλήμ

Η Άκρη της Φλεγόμενης Βάτου” 1986

Ακρυλικό και λάδι σε καμβά

Έκθεση ζωγραφικής με έργα του Θεόδωρου Στάμου στο Μαρκά

Ατέρμονο Πεδίο – Σειρά Λευκάδα Ε 1993

Ακρυλικό και λάδι σε καμβά

Έκθεση ζωγραφικής με έργα του Θεόδωρου Στάμου στο Μαρκά

Ατέρμονα Πεδία – Σειρά Λευκάδα 1992

Ακρυλικό και λάδι

Έκθεση ζωγραφικής με έργα του Θεόδωρου Στάμου στο Μαρκά

Ατέρμονα Πεδία – Σειρά Λευκάδα Ε 1992

Ακρυλικό σε λάδι σε καμβά

Έκθεση ζωγραφικής με έργα του Θεόδωρου Στάμου στο Μαρκά

Ατέρμονα Πεδία – Λευκάδα 1994

Ακρυλικό και λάδι σε καμβά

Έκθεση ζωγραφικής με έργα του Θεόδωρου Στάμου στο Μαρκά

Ατέρμονα Πεδία – Σειρά Λευκάδα Κ Α Ε311 1992

Ακρυλικό και λάδι σε καμβά

Έκθεση ζωγραφικής με έργα του Θεόδωρου Στάμου στο Μαρκά

Ατέρμονα Πεδία – Σειρά Λευκάδα Ε 311-1  1992

                                                                               Ακρυλικό και Λάδι σε καμβά

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΤΑΜΟΥ

Έκθεση ζωγραφικής με έργα του Θεόδωρου Στάμου στο Μαρκά

                                Έκθεση ζωγραφικής με έργα του Θεόδωρου Στάμου στο Μαρκά

                 ******

Η ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ του ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ Π.Κ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ 

 

κ. Δήμαρχε, κ.κ Αντιδήμαρχοι, κ. Πορταλάκη, κυρίες και κύριοι.

 Το Π.Κ του Δ Λ σας ευχαριστεί για την ευγενική ανταπόκριση σας στην πρόσκληση να παραβρεθείτε στην αποψινή βραδιά εγκαινίων της έκθεσης έργων του Θεόδωρου Στάμου, του πρωτοποριακού ζωγράφου και ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, του λευκαδίτη Στάμου του ελληνοαμερικανού Στάμου, του πλανητικού Στάμου, σε αυτήν εδώ την αίθουσα Τέχνης, που φέρει τιμής ένεκεν το όνομά του.

 

Η συμπλήρωση 20 χρόνων από το θάνατό του, στάθηκε αφορμή να ανακληθεί στη μνήμη μας ο σπουδαίος αυτός ζωγράφος, που έλκοντας την πατρική καταγωγή του από τη Λευκάδα και ειδικότερα από τους Τσουκαλάδες, έγινε σημείο αναφοράς για τον τόπο μας, καταλαμβάνοντας επάξια μια θέση στο βάθρο των επιφανών λευκαδίων του πνεύματος και της τέχνης.

 Το Π.Κ του Δήμου Λευκάδας αποφάσισε να αφιερώσει τις φετινές Γιορτές Λόγου & Τέχνης, στον διάσημο αυτόν δημιουργό των τελών του περασμένου αιώνα, το σύντομο χρονικά πέρασμα του οποίου από την Λευκάδα άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα της τέχνης του και σημάδεψε, για την ακρίβεια επαναπροσδιόρισε τις τάσεις πολλών από τους ντόπιους εικαστικούς καλλιτέχνες, έτσι όπως ένας δυνατός μαγνήτης στοιχίζει τα ρινίσματα μετάλλου γύρω από του πόλους του.

Ποιός δεν θυμάται τη χαρακτηριστική του παρουσία, με το μεγάλο μουστάκι, την κάπως αλέγκρα ένδυσή του, το χωριάτικο σακκούλι στον ώμο, τις μετακινήσεις του στην πόλη συνοδευόμενος από τον αχώριστο εξαδελφό του Θεοδόση Σταματέλο, πάνω στο τρίκυκλο zudapp του τελευταίου.

 Τυχεροί όσοι θαύμασαν -και ήμουν ένας από αυτούς- την καταπληκτική έκθεση των μεγάλων σε μέγεθος έργων του: «Λευκάδα» και «Ατέρμονα πεδία», που έγινε στην αίθουσα «ΧΑΡΑ» στην οδό Μητροπόλεως, που άφησε εποχή και οι συζητήσεις έδιναν και έπαιρναν.

 Ας θυμηθούμε όμως και τις θεματικές εκθέσεις σε αυτόν εδώ το χώρο, «Το κόκκινο και το μαύρο» ή  τη «Μια λέξη» στα μέσα της δεκαετίας του 80, όπου αυτός με την οιονεί άτυπη σχολή των ντόπιων καλλιτεχνών περί αυτόν (Γλένης, Θεριανός, , Μαλακάσης, Πανάγος, Σίδερης, Σταματέλος) παρήγαγε εξαιρετικά έργα, που κέντρισαν το ενδιαφέρον του κοινού της ωραίας εκείνης εποχής και τελικά σε πολλούς από αυτούς, άφησαν τα σημάδια τους στις κατοπινές τους δημιουργίες.

 Είχα την τύχη να είμαι παρών σε μια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου είχε κληθεί ο τιμώμενος να παραλάβει από τον τότε Δήμαρχο την τιμητική πλακέτα της ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Λευκάδας. Ήρθε ο Στάμος συνοδευόμενος με τον εξάδελφό του τον Θεοδόση, δεν δέχτηκε προσφωνήσεις, όλα έγιναν τόσο απλά και τόσο γρήγορα, παρέλαβε την πλακέτα, την έβαλε στο χωριάτικο σακούλι, ευχαρίστησε, έφυγε. Δεν του άρεσαν οι φανφάρες. Χαρακτήρας απλός και ντόμπρος μα και snob. Εκρηκτικός και ανήσυχος. Λαϊκός μα και απρόσιτος.

 Παρά το ότι ο αφηρημένος εξπρεσιονισμός με είχε συνεπάρει τα χρόνια εκείνα, σαν όπως με συνέπαιρνε και ο ελεύθερος στίχος στην ποίηση, ως μη επαΐων, δεν θα κάνω την παραμικρή νύξη πάνω σε θέματα που άπτονται της ζωγραφικής του τιμώμενου καλλιτέχνη και των ρευμάτων της τέχνης της ζωγραφικής στα οποία εντρύφησε, ούτε καν σε θέματα περί την βιογραφία του, όπου το διαδίκτυο γέμει τέτοιων αναφορών.

 Άλλωστε στις 6 του τρέχοντος μήνα, μέρα Κυριακή το απόγευμα, όπου η έναρξη των Γιορτών Λόγου & Τέχνης, διοργανώνεται ημερίδα στην αίθουσα του συνεδρίων του Π.Κ, αφιερωμένη στο Θεόδωρο Στάμο, κατά την οποία ειδικοί ομιλητές και αναλυτές, ιστορικοί και κριτικοί τέχνης  θα αναφερθούν στο βίο και στο έργο του τιμώμενου ζωγράφου.

 Η φετινή αφιέρωση των Γιορτών Λόγου & Τέχνης στον Θεόδωρο Στάμο, θα μας δώσει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία «να ανοίξει ξανά ένας διάλογος για τη θεώρηση και την ερμηνεία του έργου του, τη θέση του στην παγκόσια ιστορία της τέχνης, την παρουσία και τις πηγές έμπνευσης του ζωγράφο, καθώς και τη δημιουργική του σχέση με το περιβάλλον της Λευκάδας, από τις αρχές της 10ετίας του 1970 και μέχρι το θάνατό του, αποτυπωμένη στα Ατέρμονα χρωματικά του πεδία και στις αφαιρετικές παραμορφώσεις της λευκαδίτικης φύσης σ’ αυτά»,  όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η δρ Παρασκευή Κοψιδά στο σημείωμά της στο πρόγραμμα των φετινών Γιορτών Λόγου & Τέχνης.     

 Σήμερα η Αίθουσα Τέχνης «Θεόδωρος Στάμος» συναντά ξανά τον Θεόδωρο Στάμο, στα πλαίσια των εγκαινίων μιας έκθεσης, οκτώ (8) αυθεντικών έργων του μεγάλου ζωγράφου.

Εκφράζω ευχαριστίες εκ μέρους του Πνευματικού Κέντρου, σε όλους όσους είχαν την ιδέα της αφιέρωσης και υλοποίησης της φετινής αφιέρωσης, πρωτίστως την κ. Παρασκευή Κοψιδά, για την σύλληψη της ιδέας και τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλε για την υλοποίησή της και τον κ. Δήμαρχο & Πρόεδρο του Π.Κ που ομόθυμα αγκάλιασε, εισηγήθηκε στο Δ.Σ και με θέρμη υποστήριξε την ιδέα της αφιέρωσης των φετινών Γιορτών Λόγου & Τέχνης στον Θεόδωρο Στάμο.

 Η Λευκάδα χρωστάει πολλά στον Θεόδωρο Στάμο. Σε κάθε αναφορά του ονόματός του η Λευκάδα αναγνωρίζεται και τιμάται ως τόπος καταγωγής του. Την επέλεξε ο ίδιος ως δεύτερη αλλά και τελική του κατοικία.

Η Λευκάδα του χρωστάει πολλά. Κυρίως όμως του χρωστάει ένα σπίτι. Το σπίτι του Στάμου, που να αναδυθεί από την τέφρα και να στεγάσει κάποια από τα έργα του. Είθε. 

 Από την πλευρά μου σας ευχαριστώ, και παραχωρώ το βήμα στην Έφορο Αιθουσών Τέχνης και Μουσείων του Π.Κ κ. Δανάη Γιαννουλάτου, για να αναφερθεί και να ευχαριστήσει εκ μέρους της και εκ μέρους όλων μας  βεβαίως, ένα σπουδαίο πρόσωπο χωρίς τη συνδρομή του οποίου δεν θα ήταν εφικτή η πραγματοποίηση της παρούσας έκθεσης. Τον συλλέκτη κ. Ζαχαρία Πορταλάκη.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *