Οι Λευκαδίτες της Ηλιούπολης και γύρω Δήμων έκοψαν την Πρωτοχρονιάτικη λαδόπιτά τους

Μέσα στο κατάμεστο Λευκαδίτικο Σπίτι έγινε την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017 η καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης λαδόπιτας πίτας του Συλλόγου Λευκαδίων Ηλιούπολης και Γύρω Δήμων “Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ”.
Το Λευκαδίτικο Σπίτι στολισμένο και φωταγωγημένο, ντυμένο με αγάπη, φιλοξενία και λευκαδίτικο παλμό ήταν έτοιμο να υποδεχτεί τον κόσμο.
Η κοπή έγινε από το σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ. κ. Θεόφιλο. Συμμετείχαν ο ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως π. Ιωαννίκιος και πολλοί άλλοι κληρικοί από τη Λευκάδα κι από την Ηλιούπολη. Ανάμεσά τους και η Σεβάσμια μορφή του π. Διονυσίου Χαμαράκη από τον Άγιο Κωνσταντίνο Ηλιουπόλεως.
Από την πλευρά των επισήμων ξεχώρισαν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, ο βουλευτής Λευκάδας κ. Αθανάσιος Καββαδάς, ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Πατσαβός, ο δήμαρχος Λευκάδας κ. Κωνσταντίνος Δρακονταειδής, ο δήμαρχος Ηλιουπόλεως κ. Βασίλης Βαλασσόπουλος, ο δήμαρχος Βύρωνα κ. Γρηγόρης Κατωπόδης, ο πρώην δήμαρχος Ηλιουπόλης κ. Θ. Γεωργάκης, περιφερειακοί σύμβουλοι, δημοτικοί σύμβουλοι Λευκάδας και Ηλιούπολης, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων Λευκάδας και Ηλιούπολης, εκπρόσωπος από τη φιλαρμονική Λευκάδας και πολλοί άλλοι.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από το μέλος του Δ.Σ και υπεύθυνη της Χορωδίας κ. Μαριλένα Καραγιάννη – Γεωργάκη η οποία καλωσόρισε τους προσκεκλημένους στην κοπή της λευκαδίτικης λαδόπιτας και ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία του. Κατόπιν παρουσίασε το πρόγραμμα της εκδήλωσης.
Η χορωδία του Συλλόγου, με την καθοδήγηση του μαέστρου – μουσικού κ. Πέτρου Μήτσου και πλαισιωμένη από τους μουσικούς Δημήτρη Βεργίνη (κιθάρα), Αλέξη Καραμποΐκη (μαντολίνο) και Κωνσταντίνο Φουρλάνο (μαντολίνο) παρουσίασαν χριστουγεννιάτικα κάλαντα της Λευκάδας και ύμνους.
Στη συνέχεια το χορευτικό του Συλλόγου υπό την καθοδήγηση του πρωτοχορευτή και δασκάλου χορού κ. Πέτρου Μήτσου πλαισιωμένο από τους μουσικούς Ελένη Φουρλάνου (κλαρίνο), Κωνσταντίνο Φουρλάνο (λαούτο) και Γιάννη Φουρλάνο (τουμπελέκι) παρουσίασε λευκαδίτικους χορούς (πατινάδα, μηλιά, καραβάκια, Θιακός). Αντί σχολίων για τη χορωδία μας και για το χορευτικό μας αναφέρουμε ότι πλήθος κόσμου έξω από την αίθουσα προσπαθούσε αψηφώντας το κρύο να παραμείνει και να την παρακολουθήσει, όσο μπορούσε, από τα παράθυρα.
Μετά το χορευτικό, ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ευάγγελος Γεωργάκης καλωσόρισε τους προσκεκλημένους στο Λευκαδίτικο σπίτι το οποίο όπως χαρακτηριστικά είπε “το ομορφύναμε και σας υποδεχόμαστε όλους Λευκαδίτες και Ηλιουπολίτες”.
Η αίθουσα διακοσμήθηκε με πίνακες των ζωγράφων Μάριου Σίδερη, Γιώργου Φερεντίνου, Φρόσως Λάζαρη, Κώστα Κατσή, Θανάση Σίδερη, Βασίλη Σίδερη, Δήμου Μαλακάση, Κώστα Μαλακάση και Διονύση Ζαβερδινού. Στην είσοδο επίσης υπήρχε το βιβλίο του φιλολευκαδίτη, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος, Βαγγέλη Κουκούλογλου “Πετράδια Λευκάδας”.
Αμέσως μετά ο κ. Πρόεδρος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της χορωδίας και του χορευτικού, το χορηγό της εκδήλωσης εταιρία Σκλαβενίτη και όλα τα μέλη του Δ. Σ. (Ελευθερία Μεσσήνη – Φραγκούλη, Παναγιώτη Χόρτη, Λάμπρο Γεωργάκη Αλέκο Αργύρη, Φρόσω Λάζαρη – Μόκκα, Μαριλένα Καραγιάννη – Γεωργάκη, Άννα Ραπακουσίου, Γιάννη Φραγκούλη) για την άψογη συνεργασία που είχαν.
Η κοπή ξεκίνησε αρχόμενοι εκ Θεού. Το πρώτο κομμάτι του Χριστού. Κατόπιν του Συλλόγου, της Λευκάδας και της Ηλιούπολης. Ακολούθησαν κομμάτια για όλους ξεκινώντας από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ.κ. Θεόφιλο, και προχωρώντας σε όλους τους παρευρισκομένους.
Έγινε ιδιαίτερη μνεία στους παλιούς προέδρους του Συλλόγου κ. Σπύρο Γαζή και Ν. Γλένη, Ν. Βουκελάτο, Μ. Μεσσήνη, Α. Μαρίνο, Ν. Βλάχο, Λ. Γεωργάκη καθώς και στην επί σειρά ετών πρόεδρο κ. Σούλα Βαμβακούση – Λάζαρη.
Αίσθηση προκάλεσε η ευαισθησία και το ανθρώπινο πρόσωπο του Συλλόγου, προσφέροντας κομμάτι στη μικρή Παναγιώτα, η οποία αυτή την περίοδο δοκιμάζεται στο κρεβάτι της ασθένειας, καθώς και στην έκκληση για βοήθεια.
Συνεχίζοντας αξίζει τον κόπο να σταθούμε στις δηλώσεις των επισήμων.
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ.κ. Θεόφιλος έδωσε τις πατρικές του ευχές και ανέφερε ότι θα είναι μαζί μας στις 12 Φεβρουαρίου στη μετονομασία της πλατείας γύρω από την Αγία Παρασκευή σε πλατεία Λευκαδίων. Ευχήθηκε υγεία σε όλους.
Ο βουλευτής Λευκάδας κ. Αθανάσιος Καββαδάς ανέφερε ότι αυτές οι εκδηλώσεις του Συλλόγου μας είναι τιμή για όλη τη Λευκάδα. Στάθηκε στο γεγονός της έντονης παρουσίας της νεολαίας και έδωσε συγχαρητήρια στο Δ. Σ. που κρατά ζωντανές τις παραδόσεις του νησιού. Ακολούθως αναφέρθηκε στην πλατεία Λευκαδίων κι ευχαρίστησε το δήμαρχο Ηλιούπολης κ. Βαλασσόπουλο. “Πέρυσι ήταν ευχή. Φέτος γεγονός ”, είπε.
Ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Δρακονταειδής ανέφερε ότι ανοίγει η καρδιά σου, όταν μπαίνεις εδώ. Βλέπεις Λευκάδα. Σ’ αυτό το κτίριο στεγάζεται η ψυχή της Λευκάδας. Τέτοιες νησίδες μας κρατάνε όρθιους. Αυτός είναι ο πολιτισμός μας. Τα συγχαρητήρια δεν είναι τυπικά. Είναι ουσιαστικά. Ανήκουν σε όσους συμβάλλουν και βοηθούν. Ευχαρίστησε τον κ. Βαλασσόπουλο και προσέφερε συμβολικά δώρο στο Σύλλογο ένα καραβάκι. Για το “νόστιμον ήμαρ”, που είναι μέσα στις καρδιές μας.
Ακολούθησε το κομμάτι για τη “λευκαδίτικη συνοχή” και ευχαριστία από τον πρόεδρο του συλλόγου στο δήμαρχο κ. Βαλασσόπουλο. Η εκδήλωση της μετονομασίας της πλατείας Λευκαδίων, τη 12η Φεβρουαρίου, είναι οφειλόμενος φόρος τιμής προς τους προγόνους μας.
Συνεχίζοντας ο δήμαρχος Ηλιουπόλεως κ. Βαλασσόπουλος μας ευχαρίστησε για την πρόσκληση και ανέφερε ότι η λευκαδίτικη κοινωνία της Ηλιούπολης είναι ιδιαίτερη, έχει προσφέρει και άξιζε αυτή την τιμή.
Ο δήμαρχος Βύρωνα κ. Γρηγόρης Κατωπόδης εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του και πολλές ευχές για το έργο του Συλλόγου. “Αισθάνομαι υπερήφανος που είμαι μέλος”, είπε.
Θα αναφέρουμε επίσης την όμορφη μαντινάδα του πρώην δημάρχου Ηλιουπόλεως κ. Θεόδωρου Γεωργάκη:
Σ’ αυτό το σπίτι που ήρθαμε, πέτρα να μη ραγίσει
κι ο νοικοκύρης (-ηδες) του σπιτιού χίλια χρόνια να ζήσει.
Καθένας έχει αφήσει το χνάρι του για να πάμε μπροστά, είπε.
Αξίζει επίσης τον κόπο να σταθούμε στη δήλωση του πρώην προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κώστα Σεφτελή: “Όταν είμαστε ενωμένοι και προβάλλουμε το εμείς μπορούμε να κερδίσουμε πολλά”
Η εκδήλωσε συνεχίστηκε με κεράσματα σε όλους! Πάνω απ’ όλα με έντονη παρουσία Λευκάδας και με πλήρη αίσθηση πληρότητας και δημιουργίας.
Περισσότερες φωτογραφίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας http://silfa.gr

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *