Εξαιρετική η έκθεση του Ορφέα για την προίκα στη Λευκάδα

1IMG_0724

Ιδαίτερη και πολύ ενδιαφέρουσα χαρακτηρίζεται η έκθεση του Λαογραφικού Μουσείου του Ορφέα με θέμα της “Η προίκα στη Λευκάδα“,  στην αίθουσα Τέχνης “Θεόδωρος Στάμος” στον Μαρκά.

2IMG_0722

Ο πρόεδρος και σχεδόν όλο(!) το συμβούλιο του Ορφέα υποδέχονται τους επισκέπτες έξω απ΄την είσοδο…

Η προίκα ήταν ένας σημαντικότατος θεσμός για την Λευκαδίτικη Οικογένεια και είχε κυρίαρχη θέση στην γαμήλια διαδικασία αφού αποτελούσε περίπου το πενήντα τοις εκατό της βάσης πάνω στην οποία στηρίζονταν το κάθε νέο νοικοκυριό!

3aIMG_0704   3bIMG_0714

Νύφη και προικοσύμφωνο πήγαιναν πακέτο…

Στην έκθεση αυτή δεν εκτίθενται μόνο τα κινητά “προικιά” -που κυρίως είναι τα ρούχα που παίρνει η νύφη- αλλά υπάρχουν και μεγάλες αφίσες στους τοίχους με φωτογραφίες και με πολύτιμες πληροφορίες για τον θεσμό, καθώς και πραγματικές ιστορίες προικοδότησης υπαρκτών προσώπων της Λευκάδας πριν από κάποιους …αιώνες!

4IMG_0698

Σιδερένιο μεν αλλά βολικό και κυρίως …ακούραστο το άλογο!

5IMG_0705

Κι εδώ μια απ΄τις αφίσσες που εισαγάγουν τον επισκέπτη στο θέμα…

Όλα τούτα τα ενδιαφέροντα θα μπορεί να τα δει ο επισκέπτης μέχρι την Κυριακή 8 Μαΐου που θα διαρκέσει η έκθεση.

Για κάθε πρόσθετη πληροφορία για το θέμα ο επισκέπτης μπορεί ν΄απευθυνθεί στην κα Τούλα Σκληρού που είναι και η ψυχή της έκθεσης…

 

Σχολιάστε

  1. Μπράβο κ. Νίκο μας, πολύ μου άρεσε που η πρώτη σας φωτογραφία είναι με το προικοσύμφωνο της μητέρας μου και το σαμάρι του πατέρα μου. Τέλειος συγχρονισμός. Πολλά μπράβο στη Μαρία και τη Λήδα Σκληρού, για το υπέροχο αυτό αποτέλεσμα!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *