Η παρουσίαση δυο νέων Λευκαδίων ποιητών

1ΑΝΥΦΑΝΤΗΣ-ΠΕΡΔΙΚΑΡΗ

Ιωάννης Ανυφαντής και Ιρίνη Περδικάρη

του ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ

Η παράδοση που θέλει τους Λευκαδίτες να διακρίνονται στην ποίηση καλά κρατεί. Κι η σκυτάλη της ποιητικής δημιουργίας που στον τόπο μας ξεκίνησε απ΄ τον μεγάλο εθνικό  ποιητή μας Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και πέρασε στον θείο Άγγελο Σικελιανό, συνεχίζει να κρατιέται ψηλά και να μεταφέρεται απ΄ τους άξιους σύγχρονους συμπολίτες μας ποιητές που θα αποφύγω να κατονομάσω, γιατί είναι αρκετοί και φοβάμαι μην ξεχάσω -και συνεπώς αδικήσω- κάποιον.

Την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016 το απόγευμα, στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας,  παρουσιάστηκαν στο Λευκαδίτικο κοινό δυο συμπολίτες μας νέοι και ταλαντούχοι ποιητές, που με βάση τα πρώτα δείγματα γραφής τους ξεκίνησαν να υπηρετούν την ποίηση με αξιώσεις. Πρόκειται για την Ειρήνη ή Ιρίνη Περδικάρη, όπως προτιμά να γράφει το όνομά της η ίδια και τον Ιωάννη Ανυφαντή, ο οποίος έλκοντας την καταγωγή απ΄ το Νιοχώρι, δείχνει πως με το ταλέντο του θα το ενισχύσει να κρατήσει την πρωτοκαθεδρία στην ποίηση που απέκτησε με ποιητές όπως ο κορυφαίος Αριστοτέλης Βαλαωρίτης(*) κι ο σύγχρονό μας βραβευμένος Δημήτρης Σολδάτος.

(*) Υπενθυμίζουμε για όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν πως ο Βαλαωρίτης σαν κάτοικος της Μαδουρής ήταν γραμμένος στο δημοτολόγιο Νεοχωρίου, δεδομένου πως το Νυδρί τότε ήταν ανύπαρκτο σαν Κοινότητα.

Η παρουσίαση αυτή των δυο νέων ποιητών ήταν η πρώτη που οργάνωσε η Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας κι ο Σύλλογος Φίλων της Βιβλιοθήκης στα πλαίσια του κύκλου «Βήμα σε νέους λογοτέχνες», που σαν στόχο έχει την γνωριμία του κοινού με τους ποιητές, τον διάλογο μαζί τους, την παρουσίαση του έργου τους, αλλά και την προβολή του ποιητικού λόγου γενικότερα.

Πολύς ήταν ο κόσμος που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση των διοργανωτών και γέμισε τους διατιθέμενους χώρους της Βιβλιοθήκης, Οι οποίοι χώροι μπορεί να μην είναι οι μεγαλύτεροι κι οι πιο άνετοι για συναθροίσεις, αποτελούν όμως το ιδανικό περιβάλλον για  εκδηλώσεις αυτού του είδους, έτσι όπως ξεχειλίζουν τα βιβλία μέχρι πάνω σ΄ όλους τους τοίχους…

Άοκνη οικοδέσποινα και ψυχή των (πολλών) εκδηλώσεων που γίνονται εκεί η προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης κα Μαρία Ρούσσου, ήταν αυτή που καλωσόρισε τον κόσμο, ενώ  χαιρετισμό τους απηύθυνε και η πρόεδρος του Συλλόγου των Φίλων της Βιβλιοθήκης κα Ιωάννα Λιβιτσάνου.

Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος του συνεργαζόμενου Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας Δρ Παρασκευή Κοψιδά – Βρεττού η οποία και συνομίλησε με την Ιρίνη Περδικάρη και για την ποιητική συλλογή της με τίτλο «όνειρα κρυμμένα». Στην συνέχεια διαβάστηκαν ποιήματα της συλλογής από φίλους και απ΄την ίδια την ποιήτρια.

Μετά σειρά είχε η παρουσίαση του Ιωάννη Ανυφαντή και της πρώτη του ποιητικής συλλογής με τίτλο «Γυάλινες εικόνες», απ΄ τον συγγραφέα-μεταφραστή κ. Μιχάλη Μακρόπουλο, ενώ στην συνέχεια μίλησε για ποίηση ο ίδιος ο ποιητής και διάβασε ποιήματά του και από την δεύτερη ποιητική συλλογή που ετοιμάζει.

Ακολούθησε διάλογος μεταξύ των ποιητών και του κοινού, ενώ στην συνέχεια η γνωστή συμπατριώτισσά μας καλλιτέχνιδα κα Πάττυ Καλού και η μουσικός κα Μαρία Ναστούλη παρουσίασαν τους μελοποιημένους στίχους από δυο ποιήματα του Ιωάννη Ανυφαντή που μελοποίησε η κα Καλού.

Συμπερασματικά ήταν μια πολύ μεστή και επιτυχημένη πνευματική εκδήλωση, την οποία άξιζαν οι παρουσιαζόμενοι και απόλαυσαν όσοι παρευρέθηκαν. Συγχαρητήρια λοιπόν τόσο στους ποιητές όσο και στους διοργανωτές.

   

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *