Οι Πρωτοβουλίες για το Κάστρο ενισχύονται! Η σύσκεψη της Δευτέρας 19-12

Οι Πρωτοβουλίες για το Κάστρο ενισχύονται! Η σύσκεψη της Δευτέρας 19 12

Δεν ξέρω αν στη Λευκάδα θα νικήσει η Δημοκρατία, όπως γράφει το πανώ της σύσκεψης, αλλά σίγουρα θα νικήσει ο λαϊκός ξεσηκωμός, ώστε να παραμείνουν οι Βόρειες παραλίες μας στην κυριότητα και στην χρήση των δημοτών!

Οι Πρωτοβουλίες για το Κάστρο ενισχύονται! Η σύσκεψη της Δευτέρας 19 12Ο περισσότερος από κάθε άλλη σύσκεψη κόσμος και οι περισσότεροι  ομιλητές δείχνουν πως οι “Πρωτοβουλίες” δυναμώνουν και οι θέσεις τους  ενισχύονται.

Οι Πρωτοβουλίες για το Κάστρο ενισχύονται! Η σύσκεψη της Δευτέρας 19 12

Και βέβαια έγινε φανερό πως οι αγωγές και οι μηνύσεις με σκοπό την τρομοκράτηση έφεραν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα απ΄ αυτό που προσδοκούσαν οι εμπνευστές τους…

***

Οι Πρωτοβουλίες για το Κάστρο ενισχύονται! Η σύσκεψη της Δευτέρας 19 12

Στο πάνελ και από αριστερά προς τα δεξιά: Ο Μάρκος Σφέτσας, ο επί 8ετία παλαιός πρόεδρος του ΤΑΟΛ  Γιώργος Μεταξάς και ο Κώστας Βλάχος.

***

Οι Πρωτοβουλίες για το Κάστρο ενισχύονται! Η σύσκεψη της Δευτέρας 19 12Στην αρχή της σύσκεψης προβλήθηκε βίντεο του Πολιτιστικού Συλλόγου της Εξάνθειας με χαρακτηριστικά πλάνα από αγροτικές εργασίες της εποχής που το ΤΑΟΛ μεγαλουργούσε, Στην φωτογραφία βλέπετε το κλασσικό πάτημα των σταφυλιών.

***

Οι Πρωτοβουλίες για το Κάστρο ενισχύονται! Η σύσκεψη της Δευτέρας 19 12

Ακολούθησε ένα βίντεο των Paolo Concetti και Μαρίας Concetti με πλάνα από την επίμαχη παραλία από το ΤΑΟΛ μέχρι και την Αμμόγλωσσα που μετά την δημιουργία τρισδιάστατων γραφικών- Βιντεοσκόπηση και μοντάζ του Μάρκου Σφέτσα την δείχνει σε διάφορες πιθανές εκδοχές της.  Η φωτογραφία που βλέπουμε για παράδειγμα δείχνει άδεια την παραλία, χωρίς το οινοποιείο του ΤΑΟΛ και χωρίς το τουριστικό περίπτερο με την “ακολουθία” του

***

Στη συνέχεια άρχισαν να τοποθετούνται οι ομιλητές κοινός τόπος των οποίων ήταν η παραλία να παραμείνει δημόσια και να μην δοθεί σε κανένα “επενδυτή”. Πρώτος ομιλητής ήταν ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Χαλικιάς.

Οι Πρωτοβουλίες για το Κάστρο ενισχύονται! Η σύσκεψη της Δευτέρας 19 12

***

===============================================================================

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

της “Πρωτοβουλίας Αγροτών”

Πραγματοποιήθηκε χθες 19/12 σε μια κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Λευκάδας, η σύσκεψη της Πρωτοβουλίας αγροτών σχετικά με το ΤΑΟΛ και το τουριστικό περίπτερο. Η συμμετοχή τόσο του κόσμου όσο και των φορέων ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική και η συζήτηση που αναπτύχθηκε αρκετά ελπιδοφόρα.

Προβλήθηκαν δύο βίντεο, ένα που αναφερόταν στην ζωή στην ορεινή Λευκάδα την δεκαετία του ’80 (Εξάνθεια), εποχή που και αγροτική παραγωγή υπήρχε και το ΤΑΟΛ έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην κοινωνικοοικονομική ζωή του νησιού, κι ένα  βίντεο του Μάρκου Σφέτσα που παρουσιάζει μια άλλη άποψη για την περιοχή του οινοποιείου και του Τουριστικού Περιπτέρου.

Από τις τοποθετήσεις, ακούστηκαν θέσεις και απόψεις τόσο για το οινοποιείο όσο και για το Τουριστικό Περίπτερο, εκφράστηκε η αντίθεση  σε κάθε ιδιωτικοποίηση και η αναγκαιότητα συνέχισης του αγώνα ώστε η ευρύτερη περιοχή του Κάστρου να παραμείνει δημόσια. Από τη συζήτηση αναδείχθηκε το θέμα της συνολικής ανάπτυξης του νησιού και των ελεύθερων χώρων.

Η πρωτοβουλία αγροτών δηλώνει τη συμμετοχή της στο διήμερο που πρότεινε η πρωτοβουλία για την διάσωση της περιοχής του κάστρου 14 και 15 Γενάρη στην Λευκάδα με την διοργάνωση  πανελλαδικής συνάντησης αντίστοιχων πρωτοβουλιών και κινήσεων, καθώς και εκδήλωση με θέμα “Η υπεράσπιση του περιβάλλοντος, των ελεύθερων χώρων, της ελεύθερης ζωής στην εποχή της “αξιοποίησης” με την συμμετοχή των : Μαρίας Καραμανώφ  αντιπροέδρου του ΣΤΕ, προέδρου του επιμελητηρίου περιβάλλοντος και βιωσιμότητας, Δέσποινας Κουτσούμπα προέδρου του συλλόγου ελλήνων αρχαιολόγων και Σταύρου Αντύπα δικηγόρου, μέλος της ανοιχτής συνέλευσης Κεφαλονιάς ενάντια στις ανεμογεννήτριες.

Στην  σύσκεψη συμμετείχαν οι παρακάτω φορείς :
Ε.Κ., σωματείο Ο.Τ.Α. Λευκάδας, Νέα Χορωδία, οι σύλλογοι ΠΕΣ Αγ. Νικήτα, Μελάνυδρος,  Φωτεινός,  Εξάνθειας, Απόλπαινας, Εγκλουβής,  το Επιμελητηριο, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης κος Χαλικιας, δημοτικοί σύμβουλοι από τις παρατάξεις ΔΙΑΥΛΟΣ και ΛΑΣΥ, τα  ΜΜΕ Άρωμα Λευκάδας, Φόρτσα Λευκάδας, Λευκαδίτες Λευκαδολάτρες και ο πρόεδρος της κοινότητας Κατούνας.

Η εκδήλωση καλύφθηκε από τους Πουλημένη Σταυρούλα και Θεόφιλο Καλαιτζίδη από το AlterΤhess.gr

Θεωρούμε ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα στο να ανοίξει η συζήτηση στην κοινωνία γύρω από τα θέματα της ανάπτυξης του νησιού, των ελεύθερων χώρων, τον ρόλο των αγροτών και του ΤΑΟΛ και από την πλευρά μας θα επιδιώξουμε  να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ, ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΣΤΡΟΥ, ΣΥΣΚΕΨΗ

***

================================================================================

Ακολουθεί πλούσιο φωτορεπορτάζ από την εκδήλωση με τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της και σχεδόν με όλους τους ομιλητές:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *