Τα βραβεία ποίησης στην…ξενιτιά
Η τελετή απονομής των βραβείων του 7ου Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού Λευκάδας
Χαμηλότονη, σεμνή, ουσιαστική –όπως ταιριάζει στην ποίηση-ήταν η τελετή βράβευσης των ποιητών/-τριών που συμμετείχαν στον 7ο Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό (2022), που διοργανώνει από το 2015, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λευκάδας και η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών, και που για διάφορους λόγους δεν φιλοξενήθηκε φέτος στη Λευκάδα.
Στην ιστορική Αίθουσα Τελετών της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, την Κυριακή, 18-9-2022, συγκεντρώθηκαν οι περισσότεροι/-ες από τους βραβευμένους/-ες-από Αθήνα, μέχρι Αλεξανδρούπολη και Κύπρο- για να παραστούν στην τιμητική εκδήλωση και να παραλάβουν τα βραβεία τους. Σημειώνουμε ότι είχαν κληθεί και παρουσίασαν τα ποιήματά τους και οι βραβευμένοι/-ες του 6ου Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού, στους οποίους είχαν σταλεί τα βραβεία τους ταχυδρομικώς, χωρίς να γίνει η επίσημη τελετή απονομής για το 2021.
Την εκδήλωση άνοιξε ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, ποιητής και Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών Κώστας Καρούσος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του διαγωνισμού, την άψογη συνεργασία τόσων χρόνων για τη διεξαγωγή του και την πλέον αντικειμενική αξιολόγηση των ποιημάτων από όλα τα μέλη της κριτικής, κατ’ έτος, επιτροπής. Ο επίτιμος Πρόεδρος Παύλος Ναθαναήλ, ευσύνοπτα επαίνεσε τον θεσμό και ευχήθηκε την ευόδωση κάθε ευγενικής προσπάθειας.
Η ποιήτρια και Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας, Βιβή Κοψιδά-Βρεττού, καλωσόρισε με συγκίνηση τους παρισταμένους, αναφέρθηκε στην ιστορία του θεσμού πια, στα ονόματα των μελών των κριτικών, κατ’ έτος, επιτροπών, στη σημαντική συμβολή του Αντώνη Φωστιέρη όλα αυτά τα χρόνια, και στην αναγκαιότητα συνέχισης του θεσμού-γενική επιθυμία όλων. Στη συνέχεια μίλησε για τις πηγές τής ποιητικής δημιουργίας, τη σημασία της γραφής για την επιβίωση και την τόνωση της γλώσσας μέσα στα σύγχρονα κωδικοποιημένα ψηφιακά περιβάλλοντα. Και τέλος, παρουσίασε, ερευνώντας τα βιογραφικά των συμμετασχόντων στον διαγωνισμό, τα δημογραφικά τους στοιχεία, το μορφωτικό τους επίπεδο, την επαγγελματική τους δραστηριότητα, τη σχέση τους με την ποίηση, τις εκδοτικές ή άλλες ευκαιρίες δημοσιοποίησης του έργου τους, μορφοποιώντας το δημιουργικό προφίλ των συμμετεχόντων.
Στο κυρίως μέρος της εκδήλωσης καλούνταν από το προεδρείο με τη σειρά οι βραβευμένοι να χαιρετίσουν την εκδήλωση, να αυτοπαρουσιαστούν και να διαβάσουν το ποίημά τους. Έτσι, παρέλασε, με μια συγκινητική αύρα ηλιόλουστου Σεπτέμβρη, αντιπροσωπευτικά κάθε διαμέρισμα σχεδόν της Ελλάδας, φέρνοντας τη χαρά, τη συγκίνηση και την ευγένεια της παρουσίας τους αλλά και της ποιητικής δημιουργίας. Των απόντων τα ποιήματα παρουσίασαν ο Κώστας Καρούσος και η Βιβή Κοψιδά-Βρεττού.
Στο τέλος και στη διάρκεια των κοινωνικών εκδηλώσεων αλληλογνωριμίας, με ένα τραπέζι καλούδια στον χώρο, πλαισιωμένο από προτομές συγγραφέων και ποιητών, ανάμεσά τους ο Άγγελος Σικελιανός (Πρόεδρος της Εταιρίας 1943-1945) – δημιουργήθηκε εκείνο το συναισθηματικό κλίμα της ανθρώπινης επικοινωνίας και η γεύση της ζωντανής ποίησης, όπως το συναίσθημα αυθόρμητα την παράγει.
Η χαρά σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις κάνει τη βίωση του χρόνου αυθαίρετη. Από τις 11.30 το πρωί της Κυριακής αποχαιρετιστήκαμε για τις πατρίδες μας στις 3 το μεσημέρι. Φωτογραφίες, υποσχέσεις, ευχές. Αλλά και με την επιθυμία και την ευχή όλων των παρισταμένων να γιορτάζουμε ξανά την Ποίηση στη Λευκάδα…
Από την πλευρά μας εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών και ειδικότερα στον ακάματο Πρόεδρό της, ποιητή Κώστα Καρούσο, γιατί έχει μετατρέψει την Εταιρία σε ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού, προσβάσιμο στους δημιουργούς, με τη γενναιοδωρία που τον διακρίνει-που τελικά διακρίνει την ποίηση και τους ποιητές. Και στους παρισταμένους που νοηματοδότησαν με την παρουσία τους τη χαρά των βραβευμένων και συν-χάρηκαν μαζί τους, μαζί μας. Αναφέρω όλως ενδεικτικά τους συντοπίτες μας και τους Λευκάδιους της Αθήνας: εκ μέρους του Συνδέσμου Φιλολόγων, την Αντιπρόεδρο Άννα Κοψιδά, τον καλλιτέχνη και συγγραφέα Γιώργο Φερεντίνο και την ευγενέστατη σύζυγό του Κατερίνα Ροντογιάννη, τον δάσκαλο και ποιητή Μιχάλη Παπαδάκη και την εκπαιδευτικό Κωνσταντίνα Κούρτη, τον καλλιτέχνη φωτογράφο και ποιητή Γιάννη Φαλκώνη (μόνιμο συμπαραστάτη σε κάθε προσπάθεια πολιτισμού), τη γιατρό Ρόζα Βρεττού και τον Απόστολο Ζαχαρούλη, τη Μαριάννα Μπάλτσα…και πολλούς ακόμα φίλους της ποίησης και των ποιητών. Ανάμεσα στους παρισταμένους, και ποιητές που είχαν βραβευτεί σε προηγούμενους ποιητικούς μας διαγωνισμούς: ο Κώστας Σώκος και η Ελένη Στεργίου.
Ευχόμαστε στους βραβευμένους να έχουν αήττητη την αισιοδοξία της έμπνευσης του καλού και ανταποδοτικά τη χαρά της δημόσιας αναγνώρισής τους.
(Θα επανέλθουμε με τη δημοσίευση των βραβευμένων ποιημάτων).