Η εκδήλωση με τον κ. Ν. Πετρόχειλο (του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας)

αρχική

Για μεγέθυνση κάνετε κλικ πάνω στις φωτογραφίες)

Μια πολύ ξεχωριστή εκδήλωση – ομιλία οργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Λευκάδας με την συνεργασία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας την Παρασκευή (6 Φεβρουαρίου 2015) στις 7:00 το απόγευμα, στην αίθουσα του Π. Κ.
Προσκεκλημένος και κύριος ομιλητής ήταν ο διακεκριμένος καθηγητής της Λατινικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Εταιρείας Κυθηραϊκών Μελετών Νίκος Πετρόχειλος, με θέμα «Θαυμασμός, άμιλλα, αντιζηλίες και συγκρούσεις στον αρχαίο ελληνορωμαϊκό κόσμο. Προβολές στον σύγχρονο κόσμο».

1

2
Με επιστημοσύνη αλλά και περισσή ευφράδεια ο κ. Πετρόχειλος καθήλωσε το πολυπληθές ακροατήριο, ένα μέρος του οποίου, επειδή δεν χωρούσε στην κατάμεστη αίθουσα, κάθισε σε καρέκλες που τοποθετήθηκαν στο φουαγιέ και αρκέστηκε να παρακολουθήσει από οθόνης την εκδήλωση.
Το θέμα της ομιλίας όσο και ο άριστος τρόπος ανάπτυξής του από τον καθηγητή, το έκανε να φανεί δραματικά επίκαιρο σ΄ αυτή την περίοδο που η χώρα μας προσπαθεί να αρθρώσει τον δικό της λόγο σ΄ έναν ευρωπαϊκό κόσμο που εν πολλοίς αποτελείται από πνευματικούς «απογόνους» της αρχαίας Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

4
Γι αυτό και τόσο στην ομιλία όσο και στην διαλογική συζήτηση που ακολούθησε, ήρθε εντελώς αβίαστη η σύνδεση των αρχαίων αντιθέσεων με τις σύγχρονες κι αυτό ήταν ένα ακόμη στοιχείο που κατέστησε την εκδήλωση μια από τις πλέον σημαντικές και ενδιαφέρουσες που έχουμε παρακολουθήσει.

3
Τον ομιλητή είχαν καλωσορίσει ο αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Σπύρος Αρβανίτης και η πρόεδρος του Συνδέσμου κα Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού, η οποία είχε και τον συντονισμό της συζήτησης.
Οφείλουμε να συγχαρούμε τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Λευκάδας και την πρόεδρό του, που μετά τον πολύ ξεχωριστό ελληνιστή Πέντρο Ολάγια πριν από λίγους μήνες, μας έδωσε τη δυνατότητα ν΄ ακούσουμε έναν ακόμη αξιόλογο διανοητή του ελληνισμού και του ελληνικού πνεύματος αλλά και της λατινικής γραμματείας, σε μια συγκυρία που το έχουμε πραγματικά ανάγκη.
Ν. ΓΑΖΗΣ

Ακολουθεί φωτορεπορταζ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *