“Μελάνυδρος”: 2ο Αφιέρωμα στον Γιαούζο και στο Λευκαδίτικο κλαρίνο

“Μελάνυδρος”: 2ο Αφιέρωμα στον Γιαούζο και στο Λευκαδίτικο κλαρίνο
“Μελάνυδρος”: 2ο Αφιέρωμα στον Γιαούζο και στο Λευκαδίτικο κλαρίνο
Ο Σύλλογος Μελάνυδρος σας προσκαλεί αυτή την Τετάρτη, 24 Αυγούστου και ώρα 20:30 στο παλιό σχολείο στο Νιοχώρι σε ένα μουσικό αφιέρωμα, ένα γλέντι, με αφορμή την ζωή και το έργο του κλαριντζή Κώστα Γιαούζου.
Ο Θεοφύλακτος Μουζάκης (Κώστας Γιαούζος) γεννήθηκε στο Νεοχώρι Λευκάδας το 1884 αλλά πολύ σύντομα εγκατέλειψε την γενέτειρα του για να ζήσει μια περιπετειώδη ζωή, αλλάζοντας το όνομα του, την ημερομηνία γέννησής του ακόμα και την πατρίδα του. Υπήρξε ο μοναδικός κλαριντζής που ήξερε να παίζει τις εισαγωγές όλων των κλέφτικων τραγουδιών και παρότι έφυγε πολύ νωρίς από την Λευκάδα, οι παλιοί τον θυμούνται για τον μοναδικό τρόπο παιξίματος της φλογέρας του.
Μέσα από το παίξιμο του Γιαούζου, η μουσική μνήμη και παράδοση της Λευκάδας ενσωματώθηκε στην λαϊκή μουσική κουλτούρα της Ελλάδας κι εντυπώθηκε στους ήχους του κλαρίνου που ταξίδεψαν σε όλη την χώρα.
Σας περιμένουμε όλους για να ταξιδέψουμε και να χορέψουμε με αυτά τα ακούσματα.
Μουσική θα παίξουν οι
Γιώργος Κωτσίνης : κλαρίνο
Άρης Ντίνας : λαούτο, τραγούδι
Κυριάκος Γκουβέντας : βιολί
Παράλληλα, ο χοροδιδάσκαλος Σπύρος Σκλαβενίτης θα πλαισιώσει την εκδήλωση με στοιχεία από την προσωπική βιογραφική έρευνα που έχει εκπονήσει σχετικά με την πολυτάραχη ζωή του καλλιτέχνη αλλά και μεταπολεμικούς Λευκαδίτες κλαριντζήδες που συνέχισαν την ιστορία του οργάνου στον τόπο μας.
Μουσική και λόγος θα ενωθούν για να σκιαγραφήσουν μια άγνωστη και συνάμα συναρπαστική ιστορία που άρχισε από το Νεοχώρι Λευκάδας και ταξίδεψε ως τα Ελληνοαλβανικά σύνορα, όπως πολλές άλλες ιστορίες των αρχών του 20ου αιώνα στην χώρα μας.
Καλή αντάμωση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *