Παρουσίαση του βιβλίου Νεοχώρι-ενθύμιον λησμονιάς του Δημήτρη Σολδάτου

Παρουσίαση του βιβλίου Νεοχώρι ενθύμιο λησμονιάς του Δημήτρη Σολδάτου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νεοχωρίου Μελάνυδρος διοργάνωσε και φιλοξένησε την παρουσίαση του βιβλίου του συγχωριανού μας ποιητή-συγγραφέα Δημήτρη Ε. Σολδάτου με τον τίτλο “Νεοχώρι ενθύμιον λησμονιάς“. Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον πόνημα του συγγραφέα που αποτελεί το επιστέγασμα μιας μακροχρόνιας και άοκνης  προσπάθειας αφού χρειάστηκε να ψάξει πηγές να σκαλήσει αρχεία και ιδιωτικές αναμνήσεις, πληροφορίες και κυρίως  φωτογραφίες από Νιοχωρίτες για Νιοχωρίτες οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν βρίσκονται πια στη ζωή.

Το λεύκωμα έχει 264 σελίδες, 200 ασπρόμαυρες φωτογραφίες, 70 έγχρωμες, 7 σκίτσα του Γεράσιμου Γρηγόρη και
1 σκίτσο της Αριάδνης Γαζή.
Ιστορικά στοιχεία
Μύθοι, θρύλοι, παραδόσεις
Τοπωνύμια και ντοπιολαλιές

Όλα αυτά τα στοιχεία πλαισιώνονται με ιστορικά στοιχεία, με μύθους, νθρύλους παραδόσεις, τοπονύμια, ντοπιολαλιές και αρκετά απ΄ τα  ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χωριού και των παλιών κατοίκων του (μέχρι περίπου το 1980 όταν και το χωριό ερημώθηκε με την μετοίκηση των γηγενών κατοίκων του  στους άλλους δυο οικισμούς της Κοινότητας) και πριν αρχίσει η αναγέννησή του μα την εγκατάσταση των νέων σημερινών κατοίκων του που το γνώρισαν έρημο, το αγάπησαν, εγκαταστάθηκαν σ΄ αυτό και με την συμμετοχή κάποιων από τους παλιούς κατοίκους του δημιούργησαν τον δραστήριο Σύλλογο Μελάνυδρο και το τελικά το κατέστησαν ζωντανό και ζηλευτό κύτταρο του Λευκαδίτικου πολιτισμού με ευρωπαϊκό DNA (λόγω των αρκετών ευρωπαίων κατοίκων του). Και δράττομαι της ευκαιρίας να προτείνω στον ταλαντούχο συγγραφέα και φίλο Δημήτρη να βοηθήσουμε όλοι και πρωτίστως ο Σύλλογος, για να συγγράψει την Αναγέννηση και την ζηλευτή σύγχρ5ονη εξέλιξη του “νέου Νεοχωρίου” Νομίζω πως θα είναι εξίσου ενδιαφέρον…

Αλλά ας επιστρέψουμε στο θέμα μας που είναι η παρουσίαση του λευκώματος την Κυριακή το βράδυ το οποίο περιγράφει το παλαιό Νεοχώριυ  και που είναι βέβαιο πως θα ενθουσιάσει πολλούς που έλκουν την καταγωγή απ΄ το πανέμορφο αυτό χωριό, σε βαθμό που τα αντίτυπα που τύπωσε (με έξοδά του ο συγγραφές) θα αποδειχθούν πάρα πολύ λίγα για να καλύψουν την ζήτηση.

Όμως ας δούμε την σχετική ανάρτησε του μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου Μελάνυδρος  του  φίλου Λούη Λοϊζου στην δημόσια ομάδα που διαχειρίζεται στο FB: ΝΕΟΧΩΡΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ-Πολιτιστικός Σύλλογος ΜΕΛΑΝΥΔΡΟΣ αφού πριν πούμε πως η κυρία που κάθεται δίπλα στον συγγραφέα στην φωτογραφία που ακολουθεί, είναι η κα Ελένη Βερυκίου, δραστήρια πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βίλχελμ Νταίλπφερντ Νυδριού.

Παρουσίαση του βιβλίου Νεοχώρι ενθύμιον λησμονιάς του Δημήτρη Σολδάτου

«Ανέβηκα στον Αϊ-Λια κι από το Λαγηνάκι
μες στο Νιοχώρι ροβολώ. Οι Φράγκοι, μεθυσμένοι,
στου Λογοθέτη επλάγιαζαν …» Αρ. Βαλαωρίτης – Φωτεινός.
Αφιερωμένο στο Νιοχώρι είναι το λεύκωμα “Νεοχώρι: Ενθύμιον Λησμονιάς” που συνέγραψε ο Δημήτρης Ε. Σολδάτος!
Μετά από έρευνες 10 ετών, προσωπικές επαφές με ηλικιωμένους κυρίως Νιοχωρίτες, αναζήτηση ντοκουμέντων και φωτογραφιών σε διάφορα αρχεία και υπηρεσίες ο συγγραφέας επιτέλους εξέδωσε και παρουσίασε το πόνημά του στο κοινό που βρέθηκε την Κυριακή 7 Αυγούστου στο παλιό δημοτικό σχολείο του Νιοχωριού όπου έμαθε και τα πρώτα του γράμματα!
Παρουσίαση του βιβλίου Νεοχώρι ενθύμιον λησμονιάς του Δημήτρη Σολδάτου
Με μια αναλυτική παρουσίαση κειμένων, φωτογραφιών και βίντεο έδειξε στο Νιοχωρίτικο (και όχι μόνο) ακροατήριο τις διάφορες πτυχές του λευκώματος, τις ιστορίες των ανθρώπων και του τόπου τους καθώς και διάφορα τεχνικά θέματα για την συγγραφή των κειμένων, και την επεξεργασία του πλούσιου φωτογραφικού υλικού.
Ο εμπνευσμένος λόγος του κράτησε το ενδιαφέρον του κόσμου μέχρι το τέλος όπου ο καθένας περίμενε να προμηθευτεί το δικό του αντίτυπο και πάρει την αφιέρωση του συγγραφέα!
Ο Σύλλογος Νεοχωρίου ΜΕΛΑΝΥΔΡΟΣ, που φιλοξένησε την παρουσίαση, ευχαριστεί τον Δημήτρη Σολδάτο για την προσφορά του στο Νιοχώρι Λευκάδας!
Συγχαρητήρια Δημήτρη και «Καλοτάξιδο»!
Παρουσίαση του βιβλίου Νεοχώρι ενθύμιον λησμονιάς του Δημήτρη Σολδάτου
***
Ακολουθεί Φωτορεπορτάζ του fortsa lefkada.gr:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *