Η Ένωση Αστυνομικών Υπ. Λευκάδας στο 32ο Συνέδριο της ΠΟΑΣΥ

             Η Ένωση Αστυνομικών Υπ. Λευκάδας στο 32ο Συνέδριο της ΠΟΑΣΥ

      Λευκάδα 31/05/2022

                                                                          Αριθ. Πρωτ.:  305/2022

 

ΠΡΟΣ:

               ΠΟΑΣΥ

               ΓΕΠΑΔΙΝ
Δ.Α ΛΕΥΚΑΔΑΣ

              ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Δ.Α ΛΕΥΚΑΔΑΣ.

            Βουλευτής Ν. Λευκάδας κ. ΚΑΒΒΑΔΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

 

Στο 32ο Συνέδριο της ΠΟΑΣΥ έδωσε το παρόν η Ένωση αστυνομικών υπαλλήλων Λευκάδας εκπροσωπούμενη από τον Πρόεδρο Κουντούρη Κωνσταντίνο , το Γραμματέα Καββαδία Ευστάθιο και τον Αντιπρόσωπο Τάσση Γρηγόριο.

-Κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος του σωματείου μας έθεσε πολύ σημαντικά θέματα που απασχολούν την ΔΑ Λευκάδας και το κατώτερο προσωπικό με πρώτο την άμεση ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης της ΔΑ Λευκάδας . Παρόλο τις αλλεπάλληλες ενέργειες μας με τις οποίες έχουμε αναφέρει το πρόβλημά μας  εξαιρέθηκε από την πρόσφατη Διαταγή (18/02/2022)  του Αρχηγείου μας για άλλη μια φορά η Διεύθυνσή μας. Η διαταγή  αφορούσε την ενίσχυση των  περιοχών με αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον. Επειγόντως ζητάμε ενίσχυση .

-Δεύτερον αναφέρθηκε το χρόνιο πρόβλημα των αποσπάσεων και των αποσπασμένων από τη ΔΑ Λευκάδας οι οποίοι φτάνουν τον αριθμό των είκοσι (20) με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στη λειτουργικότητα των   Υπηρεσιών. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από τον Πρόεδρο να μην αποσπώνται συνάδελφοι κατά τους θερινούς μήνες χρονική περίοδο που η Λευκάδα έχει ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης.  Από 25.000 μόνιμους κατοίκους φτάνουμε στις 300.000.

-Τρίτο θέμα αναφέρθηκε το σημαντικό κτιριακό πρόβλημα της ΔΑ Λευκάδας και η μετεγκατάσταση αυτής  ,το οποίο  έχει κολλήσει σε διαδικαστικά θέματα όπως η διϋπουργική-δημοπράτηση.    Πρέπει άμεσα να επανακινήσουμε το  θέμα αυτό.

-Τέλος αναφέρθηκε (όπως έχουμε μνημονεύσει και σε προηγούμενο έγγραφό μας ) η διευκόλυνση των συναδέλφων στις διελεύσεις στα διόδια της υποθαλάσσιας σήραγγας του Ακτίου.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου συζητήθηκαν τα κατωτέρω σοβαρά θέματα :

1 ΒΟΕΑ- ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΔΙΚΙΑΣ

  1. ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ, ΑΣΚΟΠΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΙΜΟΙΡΙΩΝ)

3.ΚΤΗΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΕΝΤΕ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ  (ΑΝΕΡΓΕΣΗ) (ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΑΠΟ ΓΕΝ ΓΡΑΜ ΤΖΟΒΑΡΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ)

4.ΩΡΑΡΙΟ –ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ -ΑΔΕΙΕΣ

5.ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ -ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΟ

  1. ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ (ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΗΡΡΕΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ)
  2. ΠΑΝ/ΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝ/ΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ.

8 METAΓΩΓΕΣ ΑΠΟ ΝΗΣΙΑ ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ

  1. ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ ΕΩΣ ΤΕΛΟΣ ΜΑΙΟΥ(ΚΥΑ) ΑΠΟ 01/09/2022 ΣΕ ΙΣΧΥ.ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΔΙΚΙΑΣ ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ-ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ.

10.ΕΠΑΝΕΚΙΝΗΣΗ  ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗΣ   ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.

  1. ΑΝΩΤΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.

Αναλυτικά όπως αναφέρεται και στο δελτίο τύπου της ΠΟΑΣΥ:

Ολοκληρώθηκαν χθες, 18 Μαΐου 2022, οι διήμερες εργασίες του β’, κατά το τρέχον έτος, Γενικού Συμβουλίου, των εκπροσώπων των 58 Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων της Ομοσπονδίας, καθώς και η προηγηθείσα τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, με σκοπό την αμοιβαία ενημέρωση για τις τρέχουσες πυκνές δράσεις μας, αλλά και για την καταγραφή υπαρκτών προβλημάτων που απαιτούν τη δική μας διαρκή συνδικαλιστική παρέμβαση προκειμένου αυτά να εκλείψουν, απαλλάσσοντας το αστυνομικό προσωπικό από το αφόρητο άγχος και την ανασφάλεια. όσο ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ όσο και ο Γενικός Γραμματέας κ. Γιώργος ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ αναφέρθηκαν, κατ’ αρχάς, στην πρόσφατη (5-6 Μαΐου) καταλυτική παρέμβασή μας στο Υπουργείο Υγείας για να μην ψηφιστεί ως είχε η νομοθετική ρύθμιση για τις ακούσιες νοσηλείες. Μετά από τρίωρη συνάντηση αλλά και την επιχειρηματολογία μας στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, πετύχαμε τον περιορισμό της εμπλοκής της Ελληνικής Αστυνομίας σε απολύτως αναγκαίες περιπτώσεις και μόνο μετά από γνωμοδότηση ψυχιάτρου και εισαγγελική παραγγελία. Η πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει για τη λειτουργία των Κοινοτικών μονάδων Ψυχικής Υγείας (άρθρο 59 του νόμου 4931/2022 ΦΕΚ Α΄) του υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους … και άλλες διατάξεις») και τη μεταφορά των ασθενών όχι με περιπολικό, αλλά με κατάλληλα διαμορφωμένο όχημα της Κοινοτικής Μονάδας. Η νέα ρύθμιση, έρχεται να ικανοποιήσει τον αγώνα που δώσαμε συνολικά ως συνδικαλιστικό κίνημα και βεβαίως θα παρακολουθήσουμε στενά την εφαρμογή της ώστε να μπει οριστικό τέλος σε μια απάνθρωπη διαδικασία.

Τα δυο σώματα ενημερώθηκαν διεξοδικά από το προεδρείο για συγκεκριμένα εκκρεμή ζητήματα που μας απασχόλησαν στο 32ο Συνέδριο όσο και σε προηγούμενες συνεδριάσεις και τονίστηκε ότι για όλα αυτά, η Πολιτική και Φυσική Ηγεσία θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις κατά τη διάρκεια των εργασιών του Γενικού Συμβουλίου. Πρόκειται  για τη χρονίζουσα μερική χορήγηση του ΒΟΕΑ (έναντι) και τη μη αντιστοίχιση των μεριδίων του ΜΤΣ, την μη αύξηση του πλαφόν των νυχτερινών ωρών από 48 σε 64 ώρες, τη διαιώνιση των προβληματικών μεταγωγών κρατουμένων από νησιωτικές περιοχές (χωρίς καμπίνα και απλήρωτα τα οδοιπορικά), την καθυστέρηση που υπάρχει στην έκδοση των αναγκαίων εκτελεστικών πράξεων του νόμου για την ανωτατοποίηση της εκπαίδευσης, ενώ από τις ομιλίες των εκπροσώπων των Πρωτοβαθμίων Ενώσεων ανέκυψαν και άλλα προβλήματα, όπως η αναγκαιότητα επανάληψης της συντηρητικής εκπαίδευσης, η πιστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας (οχήματα διμοιριών, προσωπικού κλπ), η καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας, η έκδοση του νέου καθηκοντολογίου, ο εξορθολογισμός της διαχείρισης του προσωπικού (ρουσφετολογικές αποσπάσεις, άσκοπες μετακινήσεις διμοιριών κλπ) ενόψει και της θερινής περιόδου, η κωλυσιεργία στην ανέγερση νέων οικημάτων, η ίδρυση νέων γραφείων αντιμετώπισης ενδοιοικογενειακής βίας, οι νέες εφαρμογές στο opengov.gr (ραντεβού για έκδοση διαβατηρίων, δικαιολογητικά υποψηφίων στις πανελλήνιες κλπ), η πρόωρη διαδικασία των προκαταρκτικών εξετάσεων για τις αστυνομικές σχολές και πολλά άλλα καίρια ζητήματα, όπως η αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας, η επικείμενη διαβούλευση για την ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας, οι επιπτώσεις από τη στελέχωση των ΟΠΠΙ με «φτηνό εργατικό δυναμικό» και την εσπευσμένη επιχειρησιακή τους δράση, χωρίς να έχουν υλοποιηθεί τα προβλεπόμενα από το κεφάλαιο Α του σχετικού νόμου κλπ.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπ. Λευκάδας στο 32ο Συνέδριο της ΠΟΑΣΥ

Στο Γενικό Συμβούλιο προσήλθαν και χαιρέτησαν τις εργασίες ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ο Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Κωνσταντίνος ΤΣΟΥΒΑΛΑΣ και ο νέος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Κωντανσταντίνος ΣΚΟΥΜΑΣ, οι οποίοι στάθηκαν ιδιαίτερα στη αξία της εποικοδομητικής συνεργασίας με το συνδικαλιστικό μας κίνημα χωρίς λαϊκισμούς, τονίζοντας ότι από την πλευρά τους υπάρχει ειλικρινής προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων κατόπιν ιεράρχησης αυτών και στο πλαίσιο των περιθωρίων της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περίοδο λόγω και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αφού ευχαρίστησαν το συνδικαλιστικό μας κίνημα για την συνεισφορά του στην αντιμετώπιση των γνωστών κρίσεων, έδωσαν απαντήσεις για συγκεκριμένα ζητήματα. Ειδικότερα:

Ο κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ εξήρε την πρωτοβουλία μας για τη θεσμοθέτηση της επικινδυνότητας της εργασίας με τη γνωστή διαδικασία που έχουμε δρομολογήσει (ίδρυση Κέντρου Υγείας και Ασφάλειας κλπ), ενώ για το ΒΟΕΑ απάντησε ότι για πρώτη φορά υπάρχει συνταύτιση απόψεων με τους συναρμόδιους φορείς και επίκειται η επίλυσή του, διασφαλίζοντας και τη βιωσιμότητα του ΜΤΣ. Για τα νυχτερινά, επικαλέστηκε τη δημόσια δέσμευση του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού κ. Θεόδωρου ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ στο προηγούμενο Γενικό Συμβούλιο και τόνισε ότι ασκείται πίεση, ενώ για τις μεταγωγές, σημείωσε ότι αν και υπάρχουν δισταγμοί από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών, το αίτημα είναι ώριμο για να επιλυθεί. Την αισιοδοξία του εξέφρασε επίσης όσον αφορά στη λειτουργία της Δικαστικής Αστυνομίας με βάση και τις δικές μας προτάσεις, ενώ συμμερίστηκε την αγωνία μας για το ενδεχόμενο κατάληψης οργανικών θέσεων από τους νεοπροσληφθέντες των ΟΠΠΙ, τονίζοντας ότι στην επαρχία δεν θα ανοίξουν θέσεις. Τέλος, για την ανωτατοποίηση της εκπαίδευσης, συμφώνησε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί μια σημαντική διαδικασία, εισάγοντας επιπλέον προς συζήτηση και τη διάσταση του τερματισμού του υπάρχοντος «μωσαϊκού» των πολλών κατηγοριών υπαλλήλων και της αξιοποίησης της ψηφιακής επανάστασης, άμεσα.

Ο κ. ΤΣΟΥΒΑΛΑΣ επιβεβαίωσε και αυτός ότι επίκειται επίλυση του ζητήματος του ΒΟΕΑ μέσω μιας τελικής συνάντησης μεταξύ των αρμοδίων αξιωματούχων, σημειώνοντας τις νέες θετικές παραμέτρους (επιμήκυνση χρόνου παραμονής στην ενεργό υπηρεσία, εντός τετραετίας προσλήψεις συνολικά 6.150 νέων μερισματούχων) που αφαιρούν αρνητικά επιχειρήματα από εκείνους που προέβαλαν έως τώρα τους δισταγμούς τους. Επίσης, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που του αναλογεί, χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημα για την κάλυψη των εξόδων των Μεταγωγών, καθώς αυτά είναι ασήμαντα (70.000 ευρώ ετησίως) και τόνισε ότι αυτό πρέπει να ικανοποιηθεί διότι είναι και θέμα αξιοπρέπειας του αστυνομικού και θέμα διαδικασίας ασφάλειας των μεταγωγών. Όσο για τα νυχτερινά, διαβεβαίωσε ότι με εντολή του κ. Υπουργού, θα σταλεί νέο σχέδιο ΚΥΑ στο ΓΛΚ ώστε η αύξηση των ωρών από 48 σε 64 ώρες να ισχύσει από 1/9/22, όχι ως παροχή, αλλά ως ορθή πράξη αποκατάστασης των αδικιών έναντι άλλων ενστόλων.

Για το μείζον θέμα της ανωτατοποίησης, πρόσθεσε ότι πράγματι εκκρεμεί η έκδοση εγκυκλίου για τη συμπληρωματική εκπαίδευση των παλαιών αστυνομικών κατά ένα εξάμηνο, ενώ παραδέχθηκε ότι είναι δύσκολη η αντικατάσταση άμεσα όλων των παλαιών λεωφορείων των Διευθύνσεων, λόγω υψηλού κόστους των νέων, σε σχέση με την αγορά των ανταλλακτικών που απαιτούνται για να είναι λειτουργικά.

Στη συνέχεια, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Αρχηγός του Σώματος κ. ΣΚΟΥΜΑΣ ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα της συνεργασίας με την Ομοσπονδία και τα πρωτοβάθμια σωματεία, με τακτές συναντήσεις όπως του ζητήθηκε εξάλλου. Συμμερίστηκε τις αγωνίες που εκφράστηκαν για τη διακοπή της συντηρητικής εκπαίδευσης λόγω της πανδημίας και ανακοίνωσε ότι δρομολογείται η επανεκκίνησή της, ενώ στο αίτημά μας για έκδοση σχετικής εγκυκλίου, με θέμα το σεβασμό των αναφαίρετων δικαιωμάτων του αστυνομικού όσον αφορά το ωράριο εργασίας, τα ρεπό και τις άδειες, επέδειξε κατανόηση, επιζητώντας την ενημέρωσή του και υποσχόμενος ότι θα επιβλέψει την όλη διαδικασία όντας αυστηρά καυστικός, όπου δεν υπάρχει η καλή πρόθεση της διοίκησης.

Η Ομοσπονδία, τέλος, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα, θα συνεχίσει στο δρόμο που έχει χαράξει, επιζητώντας την αποτελεσματικότητα της παρεμβατικής της δράσης, χωρίς μαξιμαλιστικούς στόχους, αλλά με τεκμηριωμένες διεκδικήσεις, σύμφωνα και με τα αιτήματα που υποβάλλονται από το σύνολο του συνδικαλιστικού μας κινήματος, με ενότητα και ουσιαστική παρουσία, παντού όπου καλείται να δράσει σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπ. Λευκάδας στο 32ο Συνέδριο της ΠΟΑΣΥ

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *