Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για την Ουκρανία

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για την Ουκρανία

Τρία ψηφίσματα για τον πόλεμο στην Ουκρανία κατατέθηκαν και συζητήθηκαν κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.  Το πρώτο ήταν της Δημοτικής Αρχής και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με 19 ψήφους υπέρ. Δεύτερο ήταν το ψήφισμα της παράταξης “Όλοι για τη Λευκάδα” το οποίο πήρε 6 ψήφους και τρίτο  το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης με 2 ψήφους.

Ακολουθούν τα τρία ψηφίσματα με την σειρά που αναφέρονται:

 

   Α. Το ψήφισμα της Δημοτικής Αρχής  (που τελικά εγκρίθηκε)                                                                                             

                                            ΘΕΜΑ: Ψήφισμα Δ.Σ. για τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας.

  

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας καταδικάζει απερίφραστα την ρωσική εισβολή κατά της Ουκρανίας, που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των κανόνων Διεθνούς Δικαίου και νομιμότητας, της προστασίας  της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας.

 

Συμπάσχουμε, στηρίζουμε και συμπαραστεκόμαστε αμέριστα στον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό  και καλούμε την παγκόσμια κοινότητα (Ευρωπαϊκή Ένωση, Διεθνείς Οργανισμούς κ.α.) στη λήψη πρωτοβουλιών για το άμεσο τερματισμό του πολέμου, που έχει τραγικές συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων και Ελλήνων ομογενών, για τους οποίους η ελληνική πολιτεία πρέπει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια συνδρομής, αρωγής και συμπαράστασης.

 

Δεσμευόμαστε ως  αδελφοποιημένος δήμος με την Οδησσό, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για ανθρωπιστική βοήθεια και φιλοξενία προκειμένου να αμβλυνθούν όσο είναι δυνατό οι τραγικές επιπτώσεις στους «αδερφούς μας».

 

===

 

       Β. Το ψήφισμα της παράταξης “Όλοι για τη Λευκάδα”

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΨΗΦΙΣΜΑ

Καταδικάζουμε απόλυτα και απερίφραστα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Λέμε ένα κατηγορηματικό ΟΧΙ στον πόλεμο, ένα μεγάλο ΝΑΙ στην ειρήνη και χαιρετίζουμε το αντιπολεμικό κίνημα που ξεδιπλώνεται παντού στον πλανήτη.

Συμπάσχουμε στην ανθρώπινη τραγωδία που εξελίσσεται με απώλειες αμάχων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και Έλληνες.

Υπερασπιζόμενοι την ΕΙΡΗΝΗ, την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, την ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ των ΛΑΩΝ, την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ και την ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΚΑΛΟΥΜΕ την Παγκόσμια Κοινότητα να εφαρμόσει άμεσα το Διεθνές Δίκαιο, σε κάθε περίπτωση που καταπατείται η εδαφική ακεραιότητα ανεξάρτητων κρατών σε όλο τον πλανήτη και όχι a la carte με τα παραδείγματα της Κύπρου και της Σερβίας να είναι χαρακτηριστικά.

Πρέπει να στηριχθεί ουσιαστικά ο Ουκρανικός λαός και να υπάρξει ένας μηχανισμός επανεγκατάστασης των προσφύγων.

Η Ελλάδα πρέπει να εργαστεί υπέρ της ειρήνης, της αποκλιμάκωσης, της διπλωματίας.

ΝΑΙ στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

ΟΧΙ στην στρατιωτική εμπλοκή της χώρας μας, με υλικό ή δυνάμεις.

Η διεθνής κοινότητα και ειδικά η Ε.Ε. πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα διπλωματικά μέσα για να τερματιστεί άμεσα η εισβολή και να επανέλθουμε στον δρόμο της διπλωματίας, αφενός με την αποχώρηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων από την Ουκρανία και αφετέρου με την εξασφάλιση της δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης για όλους τους πολίτες της.

Προτείνουμε ο Δήμος Λευκάδας:

  • Nα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για τη συγκέντρωση και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, σε συνεννόηση με την Π. Ε. Λευκάδας, την Εκκλησία και τους φορείς του τόπου μας.
  •  Να εκφράσει την ουσιαστική αλληλεγγύη του, φιλοξενώντας πρόσφυγες στα πλαίσια των δυνατοτήτων του.

Δημοτική Παράταξη “ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ”

 

====

 

Γ.  Το ψήφισμα της παράταξης “Λαΐκή Συσπείρωση”

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Λευκάδας, καταδικάζει την απαράδεκτη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πρόκειται για την έναρξη ενός πολέμου ανάμεσα στη Ρωσία, με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε, σε βάρος του ουκρανικού, του ρωσικού και των άλλων λαών της περιοχής, με επίκεντρο τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, τους δρόμους μεταφοράς ενέργειας κι εμπορευμάτων, τις σφαίρες επιρροής.
Καταγγέλλει στο λευκαδίτικο λαό τις ευθύνες της κυβέρνησης της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, που έχουν στηρίξει την διεύρυνση του ΝΑΤΟ, την περικύκλωση της Ρωσίας, τα σχέδιά του σε βάρος των λαών, που εμπλέκουν τη χώρα μας στο κουβάρι των ανταγωνισμών και του πολέμου. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία, βάζει το λαό μας σε τεράστιους κινδύνους, δυναμώνει την επιθετικότητα της Τουρκικής κυβέρνησης με τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο για αναθεώρηση συνόρων και συμφωνιών, καθώς και στο Κυπριακό, ενώ παράλληλα φορτώνει στις πλάτες του, τη νέα έκρηξη της ακρίβειας, την ενεργειακή φτώχεια, τους εξοπλισμούς, ως συνέπειές του.
Η ελληνική κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά του πολέμου. Συντάσσεται με την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ στο όνομα των λεγόμενων “συμβατικών της υποχρεώσεων” στέλνοντας πολεμικό υλικό. Οι ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις, που ενισχύθηκαν περισσότερο από την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία που ετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί η κυβέρνηση της Ν.Δ, βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και συμβάλλουν στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, μετατρέποντας την Ελλάδα σε απέραντο πολεμικό ορμητήριο. Από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Σούδα η χώρα κι ο λαός μας στοχοποιούνται. Καταδικάζουμε το γεγονός της απογείωσης από τη βάση στο Στεφανοβίκειο των επιθετικών πολεμικών ελικοπτέρων Apache με προορισμό την Πολωνία, ώστε να συμβάλλουν στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Λευκάδας, ζητά το σταμάτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου!
Εκφράζει την αλληλεγγύη στον Ουκρανικό, στον Ρωσικό και στους άλλους λαούς της περιοχής. Οι λαοί δεν πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στον έναν ή στον άλλον ιμπεριαλιστή που βάζουν τους λαούς να σκοτώνονται για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας!
Είναι ανάγκη να αγωνισθούν για την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών, για να γίνει κάθε λαός κυρίαρχος και νοικοκύρης στον τόπο του!

 

 

 

 

                                                                                   

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.