Έκθεση Ζωγραφικής του Γιώργου Μαργέλη

Έκθεση Ζωγραφικής του Γιώργου Μαργέλη

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

 

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκαδίων έχει την τιμή να παρουσιάσει την έκθεση ζωγραφικής του συμπατριώτη μας Γιώργου Μαργέλη, με τίτλο: «Σταθμοί μιας διαδρομής: 2008-2021», σε επιμέλεια Χαράς Σαΐτη.  Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τέχνης “Θεόδωρος Στάμος”, στην πλατεία Μαρκά, από τις 13 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης αναφέρει για τα έργα του:

«Από μικρό παιδί μου άρεσαν λίγα πράγματα, Ανάμεσα σε αυτά ήταν, το βουνό, το δάσος και οι πηγές του, καθώς επίσης, οι θρύλοι και τα παραμύθια τους. Έτσι κάθε φορά που εύρισκα την ευκαιρία ή έκανα κάποια κοπάνα, τρύπωνα σε κάποιο πυκνό σημείο και με την φαντασία μου, έβλεπα μέσα από το σκηνικό που δημιουργούσε η υγρασία, αλλά και συμμετείχα στο παραμύθι, παρέα με νεραΐδες, αερικά, ξωτικά και όλα εκείνα τα υπέροχα χρώματα, που είχαν μια παράξενη διαφάνεια μέσα από την υγρή ατμόσφαιρα.

Όταν μεγάλωσα είχα πάντα την ίδια φυγή, μόνο που τώρα ήξερα ότι αυτός ο υπέροχος κόσμος της φύσης ξαναγεννιέται κάθε άνοιξη και θα είναι πάντα ο ίδιος και πάντα νέος. Όταν άρχισα να ζωγραφίζω, έχοντας πάντα μπροστά μου, μόλις κλείνω τα μάτια μου, το αέναον έαρ, «την γυναίκα που είναι η πηγή της ζωής», το δάσος και τα παραμύθια του, δημιούργησα την οικογένεια των ηρώων μου, που δεν είναι άλλη από τις νεραΐδες, τις μεταμορφώσεις της γυναίκας και τα ξωτικά της φαντασίας κάθε παιδιού.

Αφού εξασφάλισα του πρωταγωνιστές, την μουσική και τα σκηνικά, έψαξα για την θεματολογία των έργων που θα ανεβάσουμε. Διάλεξα σημεία της μυθολογίας, μια φράση από το κείμενο ενός συγγραφέα και ένα στίχο από ένα ποίημα και τα έκανα εικόνες, δημιουργώντας ένα νέο παραμύθι. Στις εικόνες αυτές μαζί με τους ήρωες, μέσα στα κλαδιά του δάσους αλλά ακόμα στα ξέφωτα και τις πηγές του, έβαλα και όλα εκείνα τα χρώματα που φέρνουν οι ηλιαχτίδες μέσα από τις φυλλωσιές, με την διαφάνεια που τους δίνει η πρωινή δροσιά. Πιστεύω, πως μέσα από τις εικόνες του παραμυθιού μου, θα βρει και θα θυμηθεί ο καθένας το δικό του παραμύθι…» Γιώργος Μαργέλης

Έκθεση Ζωγραφικής του Γιώργου Μαργέλη

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Γιώργος  Μαργέλης κατάγεται από τη Λευκάδα. Γεννήθηκε  στην Αθήνα. Σπούδασε σχέδιο και design στη Διπλάρειο Σχολή, όπου τιμήθηκε με τέσσερα βραβεία σπουδών. Ανάμεσα στους δασκάλους του δεσπόζουσα θέση κατέχει ο πατέρας του Κώστας Μαργέλης, σπουδαίος εικαστικός και καθηγητής καλών και εφαρμοσμένων τεχνών. Τις καλλιτεχνικές του σπουδές ολοκλήρωσε στο Παρίσι, δίπλα στον διεθνούς φήμης  εικαστικό και γλύπτη Constandin Andreou. Έργα του έχει παρουσιάσει σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αξιοσημείωτη η συμμετοχή του στις Πανελλήνιες  εκθέσεις ήδη από το 1963, ενώ βραβεύτηκε για το έργο του «Όρκος» στη Λ’ Πανελλήνια έκθεση του «Παρνασσού».Μεταξύ πολλών διακρίσεων  τιμήθηκε και από την γαλλική γκαλερί ARTMAJEUR με το χρυσό έπαθλο ζωγραφικής, το 2014.

Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και  ιδιωτικές συλλογές. Παράλληλα εργάζεται με επιτυχία στον χώρο της αρχιτεκτονικής και του design. Aναφορές για το έργο του αναφέρονται στο  «Λεύκωμα Ελλήνων Καλλιτεχνών» (εκδ. Γ. Κομίνη – 1963), στο «Δίτομο Καλλιτεχνικό Λεξικό» (εκδ. Γ. Κουρτικάκη – 1977), στο «Τετράτομο Λεξικό Τέχνης» (εκδ. Μέλισσα – 1977), στο Λεξικό Ελλήνων Designers, 1996,  στο Παγκόσμιο Λεξικό “Who’s Who in Design” (εκδ. Barons USA), 1998, στο Παγκόσμιο Λεξικό “Who’s Who of the World” (εκδ. Barons USA), 2000, καθώς επίσης σε πλήθος άρθρων στον έντυπο και διαδικτυακό τύπο.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της «Πανελλήνιας Ένωσης Διακοσμητών» και είναι μέλος του “Bureau European Designers Association” , της “International Federation of Interior Architects” , της “International Furnishing & Design Association”,  του “International Forum of Design”, του Agence d’art contemporain “Artrinet” Paris France και της διεθνούς ένωσης “Artistes sans frontières” Paris France.

Info:

Τι: Έκθεση ζωγραφικής

Ποιος: Γιώργος  Μαργέλης

Πού: Αίθουσα τέχνης «Θεόδωρος Στάμος»/ πλ. Μαρκά/Λευκάδα

Πότε: 13 -31 Δεκεμβρίου 2021

Εγκαίνια: Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, στις 18.30

Ώρες επισκέψεως: καθημερινά εκτός Σαββάτου, Κυριακής και αργιών 10.00-13.00 και 18.00-20.00

Επιμέλεια: Χαρά Σαΐτη

Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τον covid 19.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *