Το Εργατικό Κέντρο για την συγκέντρωση της 22 Οκτώβρη

Το Εργατικό Κέντρο για την συγκέντρωση της 22 Οκτώβρη

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ

ΤΜΗΜΑ: ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ: Γ. ΜΕΣΣΗΝΗ 7, ΛΕΥΚΑΔΑ. ΤΗΛ – FAX: 2645022466, email: ergatlef@otenet.gr

 

 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, 6 μ.μ. ΠΛ. ΑΓ. ΜΗΝΑ

ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ για ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

ENANTIA στην ΑΚΡΙΒΕΙΑ, τη ΦΤΩΧΕΙΑ, τη ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΚΛΑΒΙΑ!

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

όχι μόνο ο φετινός χειμώνας θα είναι κρύος, αλλά η ζωή μας συνολικά θα παγώσει από την αντιλαϊκή – αντεργατική επίθεση του κεφαλαίου. Η επίθεση δεν έχει πάτο!

Οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες αγκομαχούν να βγάλουν τα προς τα ζην για τις ανάγκες των παιδιών, των νοικοκυριών τους. Ο φετινός χειμώνας, για την πλειοψηφία των εργαζομένων που δουλεύει εποχιακά τους καλοκαιρινούς μήνες, δε θα παρέχει καμία  προστασία για τους ανέργους! Η εφαρμογή όλων των διατάξεων του νόμου Χατζηδάκη συνοδεύεται από ακόμη χειρότερα μέτρα που χτυπούν ακόμη και την ελάχιστη προστασία που είχε απομείνει για τους άνεργους που αποτελούν την πλειοψηφία στον επισιτισμό και τουρισμό κάθε χειμώνα. Κόβουν τη μισή ανάσα των εποχικών -αυτά τα 400 ευρώ για τρεις μήνες κάθε χρόνο- για να ταΐσουν ξανά και ξανά με νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές το μεγάλο κεφάλαιο. Ένα μηνιάτικο σε λίγο δεν θα φτάνει να καλύψει ούτε έναν λογαριασμό της ΔΕΗ. Το ψωμί, τα είδη λαϊκής κατανάλωσης ακριβαίνουν και ο «άνθρωπος – εμπόρευμα» γίνεται αναλώσιμος και ολοένα πιο φθηνός.

Το πως θα ζήσει μια λαϊκή οικογένεια, τι ανάγκες έχει, πως θα ζήσει ένας άνεργος  χωρίς εισόδημα μέχρι την επόμενη σεζόν, είναι ένα θέμα «μικρό» για συζήτηση για την κυβέρνηση, το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου. «Μεγάλο» θέμα είναι μόνο ότι έχει να κάνει με τις χρηματοδοτήσεις, επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου. Η όλη συζήτηση που γίνεται εδώ και χρόνια, είτε σε κρίση, είτε σε ανάπτυξη του καπιταλιστικού συστήματος, εστιάζεται στο πως θα θωρακιστούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, εδώ στη Λευκάδα, η προκλητική χρηματοδότηση του Ρώσου ολιγάρχη με 4,3 εκατ. ευρώ. Επίσης, η ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο με πλήθος διευκολύνσεων της δημιουργίας νέας μαρίνας σκαφών στο Βλυχό. Όλα αυτά όταν δημιουργούνται πολλά εμπόδια και απαγορεύσεις για να φτιαχτεί μια υποδομή για τις λαϊκές ανάγκες. Μια παιδική χαρά πρέπει να περάσει από «σαράντα κύματα» για να γίνει, πόσο μάλλον όταν γίνεται λόγος για υποδομές ευρύτερης σημασίας (αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά έργα, έργα αντιπυρικής προστασίας και άλλα πολλά).

          Μας σκοτώνουν κάθε μέρα! Φτάνει πια!

Ο τσακωμός για το ποιος έχει τα λιγότερα θύματα από τις πυρκαγιές, τους σεισμούς , τις πλημμύρες, την πανδημία και όλα αυτά σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά και αμερικάνικα πρότυπά τους είναι για εμάς το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα είναι «η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι». Καθημερινά πεθαίνουν, αρρωσταίνουν, τραυματίζονται, σκοτώνονται, συνάδελφοί μας στις «χαμοδουλειές», στα «χαμόσπιτα», στο «χαμοπεριβάλλον» που τους έχει διαμορφώσει η εγκληματική πολιτική τους.

Ακόμα και αυτή η «πράσινη ανάπτυξη» που μας πλασάρουν ως σωτήρια, ως τον σύγχρονο δρόμο, ήδη δείχνει που οδηγεί: Αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης, αύξηση των τιμολογίων της ενέργειας και περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ σε συνδυασμό με την κοροϊδία από μεριάς της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% (13€ το μήνα μικτά), καταστροφή του περιβάλλοντος για νέες μπίζνες, νέες επενδύσεις.

Η απογείωση της επίθεσης έρχεται με την εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη, της κυβέρνησης της ΝΔ, που ψηφίσαν το μεγαλύτερο μέρος του τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, για να ανατρέψει θεμελιακές κατακτήσεις της εργατικής τάξης και της πάλης των συνδικάτων, με κορυφαία την κατάργηση του 8ωρου.

Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας – Βόνιτσας, τα σωματεία του, καθαρίζουμε ότι δεν θα αποδεχτούμε την επιστροφή στο μεσαίωνα και τη «δουλειά ήλιο με ήλιο» σε μια εποχή που η παραγωγικότητα της εργασίας έχει εκτοξευθεί. Δεν θα δεχθούμε να μην μπορούμε να βρούμε την υγεία μας όταν η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει άλματα. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την αθλιότητα που θέλουν να μας καταδικάσουν να ζούμε, για να εξασφαλίσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Καλούμε τα σωματεία στο νησί, κάθε τίμιο συνδικαλιστή, να ορθώσει το ανάστημά του, να μην συμβιβαστεί, να μπει στη μάχη για την απόκρουση της εφαρμογής του «αντεργατικού εκτρώματος». Ο νόμος Χατζηδάκη θα μείνει στα χαρτιά!

Η μεγάλη μάχη που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη με αποκορύφωμα την μεγάλη απεργία που οργάνωσαν εκατοντάδες συνδικάτα στις 10 του Ιούνη, αλλά και οι αγώνες των υγειονομικών και όλου του λαού για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής μας, των μαθητών και των φοιτητών ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους και των δεκάδων κινητοποιήσεων σε κλάδους και χώρους δουλειάς, αποτελούν μεγάλη παρακαταθήκη για τη συνέχεια της δράσης μας.

Κανένας εργαζόμενος μόνος του! Όλοι μαζί για τη ζωή που μας αξίζει, τη ζωή που δικαιούμαστε!

Διεκδικούμε:

  • Άμεση κάλυψη και επιδότηση όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ. Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος. Όσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους. Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους.
  • Κατάργηση του νόμου – εκτρώματος Χατζηδάκη.

Αυξήσεις στους μισθούς. Κανείς εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ. Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κατάργηση του ν. Βρούτση- Αχτσιόγλου ως αφετηρία για την ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των κλαδικών ΣΣΕ, της αρχής της ευνοϊκότερης Σύμβασης, επαναφορά των τριετιών.

Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν και καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Επαναφορά της Κυριακής αργίας σε όλους τους κλάδους.

  • Σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο.
  • Φθηνή ενέργεια, καλά και φθηνά είδη κατανάλωσης για τον λαό.
  • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Όχι στην επιχειρηματική δράση στην υγεία.
  • Όχι στο χτύπημα των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών μας. Θέλουμε σχολεία, πανεπιστήμια δωρεάν για όλα τα παιδιά, που να μορφώνουν, να βγάζουν επιστήμονες που να προσφέρουν στην κοινωνία με την εργασία τους και όχι σχολεία και Πανεπιστήμια που θα λειτουργούν για τα επιχειρηματικά κέρδη.
    • Καμία εμπλοκή στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Η χώρα μας δεν πρέπει να γίνει μέρος των πολεμικών σχεδιασμών σε άλλους λαούς για τα κέρδη των μονοπωλίων. Καμία συμφωνία με τους μακελάρηδες των λαών. Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου. Να κλείσει η Νατοϊκή βάση του Ακτίου.

 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, 6 μ.μ. ΠΛ. ΑΓ. ΜΗΝΑ

                                                            14-10-21

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ                                          

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *